Farklı ağartma maddelerinin, dentinin mikrosertliği ve atomik yapısı üzerine etkilerinin invitro olarak incelenmesi
Invitro examination of the effect of the bleaching agents on dentin microhardness and atomic structure
  1. Tez No: 157653
  2. Yazar: DURUL IŞIK TEPE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BAHAR ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kuartz kristali temassız atomsal kuvvet mikroskobu, hidrojen peroksit, sodyum perborat, mikrosertlik, nanometre, Quartz Crystal Non-Contact Atomic Force Microscopy, hidrogen peroxide, sodium perborate, microhardness, nanometer
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Tepe, D. I., Farklı ağartma maddelerinin, dentinin mikrosertliği ve atomik yapısı üzerine etkilerinin invitro olarak incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Endodonti Programı Doktora Tezi, Ankara 2004. Ağartıcı ajanların diş sert dokusuna olası olumsuz etkilerinin ortaya çıkarılması güncel bir araştırma konusu olmuştur. Bu çalışmada kron içi ağartma ajanlarının dentin mikrosertliği üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık, ayrıca bu ajanların dentin yüzeyinde yarattığı değişimleri nanometre mertebesinde incelemek üzere Kuartz Kristal Temassız Atomsal Kuvvet Mikroskobu(KK-T-AKM) kullanıldı. AKM, çok küçük atomlar arası etkileşim kuvvetlerini algılayabilen ve istenildiğinde yüzeylerdeki atomları tek tek görüntüleyebilen güncel bir gözlem ve ölçüm tekniğidir. Örneklerin inceleme öncesi herhangi bir muamele gerektirmemesi; yapısal bir değişikliliğe uğramaması; üç boyutlu yüzey görüntülerinin elde edilebilmesi nedeniyle AKM son yıllarda dişhekimliği araştırmalarında hızla kullanılmaya başlanmıştır.Çalışmamızda periodontal nedenlerle çekilmiş çürüksüz dişlerden elde edilen dentin kesitleri hazırlanarak akrilik stent içerisine gömülüp, yüzeyleri pürüssüzlendirildi. Çalışmamızın ilk aşamasında % 30' luk, % 10' luk hidrojen peroksit solüsyonları ve sodyum perborat patının dentin mikrosertliğinin üzerine etkileri dentin kesitlerin mikrosertlik ölçümleri ajanların uygulama öncesi ve sonrası tespit edilmesiyle incelendi. Araştırmamızın ikinci aşamasında ise örnekler üzerindeki smear tabakası kaldırılmadan ve kaldırılarak KK-T-AKM incelemeleri yapıldı. Daha sonra smear tabakası kaldırılmış incelenen kesitlere ağartıcı ajanların yaptığı etkileri sapatamak için % 30' luk ve % 1 0' luk hidrojen peroksit solüsyonları ve sodyum perborat patı uygulanarak tekrardan KK-TAKM ile incelenmiştir. Araştırma sonucumuza göre kullandığımız üç ağartıcı ajanın da dentin mikrosertliğini istatistiksel olarak anlamlı oranda azalttığı ancak mikrosertlik değerlerindeki en belirgin farkın % 30' luk hidrojen peroksit uygulaması sonrası oluştuğu saptandı. KK-T-AKM görüntüleri ve nanometre hassasiyetli derinlik profilleri ağartıcı ajanların etkilerinin doğru olarak değerlendirilmesi için smear tabakasının önceden kaldırılmasının gerekli olduğunu gösterdi. Smear tabakası kaldırılmış yüzeylere hidrojen peroksit solüsyonu çatlakları derinleştirici bir etki yarattı. Solüsyonun bu etkisi artan konsantrasyonla daha da belirginleşti. Sodyum perborat patının etkisi ise yüzeyleri daha pürüzsüz hale getirip, çatlakların derinliklerini nerdeyse azalttı.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Tepe D. I., Invitro examination of the effect of the bleaching agents on dentin microhardness and atomic structure, Hacettepe University Health Sciences Institude PhD Thesis in Endodontics, Ankara 2004. Investigation of effects of bleaching agents on tooth hard- structure has been a subject of interest. In this study we aimed to examine the effects of devital bleaching agents on dentin microhardness and also to observe the changes created by these agents on dentin surface at nanometre scale Quartz Crystal Non-Contact Atomic Force Microcopy (NC-AFM) was used. AFM is a current observation and measurement technique, which can sense very small interatomic forces and also provide atomic resolution. The use of AFM in dental research has rapidly grown because it does not require special specimen preperation that modifies the specimen structure and also by this tecnique three dimensional surface images can be obtained. In this study dentin sections taken from non-carious teeth extracted because of periodontal diseases were embedded in acrilic stents and were polished. In the first step of our study we have searched the effect of 30 %, 10 % hidrogen peroxide solutions and sodium perborate paste on dentin microhardness by examining microhardness values of dentin sections before and after application of bleaching agents. In the second step dentin sections with or with out smear layer were examined by NC-AFM. After application of 30 % and 10 % hidrogen peroxide solutions and sodium perborate paste on specimens with out smear layer.These specimen were re-examined by NC-AFM. According to our results of the study it was found that all the bleaching agents decreased dentin microhardness significantly but the most significant difference in the dentin microhardness was produced after application of 30 % hidrogen peroxide. NC-AFM images and depth profiles demostrated that the smear layer had to be removed in order to evaluate the effects of bleaching agents correctly. It was observed that both hidrogen peroxide solutions deepen the grooves; their deepening effect increased with increasing concentration. However, sodium perborate made specimen surfaces smoother and it even decreased the depth of grooves.