Keles slider aygıtı ile yapılan üst birinci büyük azı distalizasyonunun biyometrik değerlendirilmesi
Biometric evaluation of upper molar distalization executed by keles slider appliance
  1. Tez No: 157679
  2. Yazar: FERDİ ALLAF
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TÜLİN ARUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dişsel Sınıf II maloklüzyon, birinci büyük azı distalizasyonu, keleş slider, ankraj kaybı, Dental Class II malocclusion, molar distalization, Keles Slider, anchorage loss
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZET Bu çalışmada amacımız, ağız içinden sabit olarak uygulanabilen, böylece hasta uyumu gerektirmeyen ve üst birinci büyük azı dişlerini devirmeden, gövdesel olarak distal yönde hareket ettiren Keleş Slider aygıtının dişsel ve iskeletsel etkilerini lateral sefalometrik film ve model analizleriyle değerlendirmektir. 16 kız, 16 erkek toplam 32 bireyden, distalizasyon öncesi ve distalizasyon sonrası, kontrol öncesi ve kontrol sonrası alınan sefalometrik filmler ve alçı modeller araştırmamızın gerecini oluşturmaktadır. Bireylerin iskeletsel Sınıf I veya Sınıf II maloklüzyona sahip olup, dişsel bilateral Sınıf II büyük azı ilişkisi göstermesine, alt çenelerinde yer darlığı bulunmamasına, vertikal yön büyüme kriterlerinin normal veya düşük değerler göstermesine ve artmış overjet olmamasına dikkat edilmiştir. 32 bireyden 22'si tedavi grubuna, kalan 10 birey ise kontrol grubuna dahil edilmiştir. Tedavi ve kontrol süresince meydana gelen değişiklikleri belirlemek amacıyla lateral sefalometrik film analizleri için 11 açısal, 10 doğrusal ve 1 oransal olmak üzere toplam 22 parametre ölçülmüştür. Model analizi için 1 açısal ve 1 doğrusal toplam 2 parametre değerlendirilmiştir. Her grup içindeki bireylere ait distalizasyon ve kontrol öncesi değerler arasındaki farkların grup içi istatistiksel önemi, homojenite (Levene) ve t-testi ile belirlenmiştir. Distalizasyon verilerinin istatistiksel değerlendirilmesi amaçlı non- parametrik Wilcoxon ve Mann-Whitney U testleri kullanılmıştır. Lateral sefalometrik filmlerin değerlendirilmesi ile 8 parametrede istatiksel olarak anlamlı değişiklikler bulunmuştur. Buna göre; üst birinci büyük azı dişleri, gövdesel olarak ortalama 3.92 mm distal yönde hareket etmişler ve 0.13 mm gömülmüşlerdir. Üst birinci küçük azı dişleri, mezial yönde ortalama 1.59 mm hareket etmiş, distal yönde 3.69 derece devrilmiş ve 2.49 mm uzamıştır. Üst orta kesici dişler, 1.75 mm labial yönde hareket etmiş ve 3.59 derece labial yönde devrilmiştir. Alt orta kesici dişler 0.86 mm uzamıştır.Model analizi sonuçları değerlendirildiğinde, transversal yönde intermolar ark genişliğinde 3.23 mm artma ve üst birinci büyük azı dişlerinde distalizasyon sırasında 3.48 derece distobukal rotasyon görülmüştür. Sonuç olarak, amacımıza uygun şekilde Keleş Slider aygıtının daha rigid, daha kolay kullanılır ve daha doku dostu kuvvetler uygulayacak şekilde değiştirilmesi ile hasta uyumuna gerek duyulmadan üst birinci büyük azı dişlerinde gövdesel olarak distal yönde hareket elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY BIOMETRIC EVALUATION OF UPPER MOLAR DISTALIZATION EXECUTED BY KELES SLIDER APPLIANCE In the present study, an intraoral appliance - Keles Slider is used to distalize the upper first molar teeth bodily without any tipping. The study material consisted of 128 lateral cephalometric films and 64 model photocopies that have been taken before and after distalization and control periods from 16 females and 16 males, a total of 32 patients. All patients had skeletally Class I or Class II malocclusions and Class II molar relationships on both sides. Lower arch was well aligned and exhibited normal or sagitally directed growth pattern without any increase in overjet. Patients were divided into two groups of treatment and control. In order to define the changes taking place in the treatment and control groups, lateral cephalometric films and model photocopies were analysed. 22 parameters (1 1 angular, 10 lineer and 1 rational) were measured for the cephalometric analysis. For the model analysis, 2 parameters (1 angular and 1 lineer) were measured. The statistical non-significance of any probable difference between initial radiographies of the treatment and control groups had been determined by homogenity test (Levene) and t-tests. The statistical significance of the distalization data was investigated by the non- parametric Mann Whitney U and Wilcoxon tests. Analysis of the lateral cephalometrics films showed significant changes in 8 parameters out of 22. These important changes achieved by the Keles Slider appliance are as follows : Upper first molars were moved distally by an average of 3.92 mm and intruded 0.13 mm. Upper first premolars were moved mesially by an average of 1.59 mm, tipped 3.69 degrees distally and extruded by 2.49 mm. Upper central incisors were proclined by an average of 1.75 mm and tipped 3.59 degrees labially. Mandibular central incisors extruded by 0.86 mm. IVThe analysis of the model photocopies revealed intermolar arch perimeter increase of 3.23 mm transversally and 3.48 degrees of distobuccal rotation of the upper first molar teeth after distalization process. We achieved our goals in bodily distalization with Keles Slider appliance, without any need of patient cooperation.