Tam dişsiz hastalarda mandibular overdenture protezleri destekleyen dental implantların, erken dönemde fonksiyonel olarak yüklenmesinin implantların başarısı üzerindeki etkisinin araştırılması
The investigation of the effect on the implant success of early functional loading of the dental implants which support mandibular overdenture prostheses in totally edentulous patients
  1. Tez No: 157700
  2. Yazar: İLSER TÜRKYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN YENİGÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental implant, mandibular overdenture protez, erken fonksiyonel yükleme, rezonans frekans analizi. Destekleyen kurum, Nobel Biocare AB, Göteborg, İsveç, Dental implant, mandibular overdenture prostheses, early functional loading, resonance frequency analysis
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Türkyılmaz İ., Tam dişsiz hastalarda mandibular overdenture protezleri destekleyen dental implantların, erken dönemde fonksiyonel olarak yüklenmesinin implantların başarısı üzerindeki etkisinin araştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Protez (Diş) Programı Doktora Tezi, Ankara, 2004. Tam dişsiz hastalarda mandibular overdenture protezleri destekleyen dental implantların, implant cerrahisinden 1 hafta sonra erken dönemde fonksiyonel olarak yüklenmesinin, implantların başarısı üzerine etkisi RFA, radyograflar ve periodontal parametreler kullanılarak araştırılmıştır. Bu çalışma, 2 gruba (A ve B) ayrılan 20 tam dişsiz hastayla gerçekleştirilmiştir. A grubundaki hastaların mandibular ön bölgesine (kanin pozisyonuna) simetrik olarak iki adet implant yerleştirildikten sonra topuz başlı tutucuları hemen bu aşamada bağlanmıştır. Hastaların maksillartam ve mandibular overdenture protezleri 1 hafta sonra teslim edilmiştir. Hastalara yerleştirilen implantlarda, 1 yıllık çalışma süresince toplam 6 kez RF ölçümü yapılmış, üç kez de radyografik ve peri-implant değerlendirme yapılmıştır. B grubundaki hastalara da yukarıdaki işlemlerden farklı olarak şunlar yapılmıştır: implantlara cerrahi sırasında iyileşme dayanağı bağlanmıştır. 3 aylık iyileşme döneminden sonra iyileşme dayanakları topuz başlı tutucularlarla değiştirilerek, alt tam protezler mandibular overdenture protezlere dönüştürülmüştür. İki grup arasındaki RF değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bu çalışmanın gerçekleştirildiği limitasyonlar içinde; tam dişsiz hastalarda mandibular overdenture protezleri destekleyen dental implantların, 3 aylık konvansiyonel iyileşme döneminden sonra yüklenmesinin yerine, erken dönemde fonksiyonel olarak yüklenmesinin, İmplantların başarısı üzerine olumsuz bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Türkyılmaz i., The investigation of the effect on the implant success of early functional loading of the dental implants which support mandibular overdenture prostheses in totally edentulous patients, Hacettepe University, Health Sciences Institute PhD Thesis in Prosthodontics, Ankara, 2004. In this study, the effect on implant success of early functional loading (1 week after the implant surgery) of the dental implants which support mandibular overdenture prostheses in totally edentulous patients was investigated by using RFA, radiographs and periodontal parameters. This study was performed on 20 totally edentulous patients divided in two groups (A and B). Two dental implants simetrically (canine position) were inserted in the mandibles of 10 totally edentulous patients in group A. Immediately after insertion, ball attachments were screwed to implants. The maxillary complete and mandibular overdenture prostheses were delivered to patients 1 week after surgery. 6 RF measurements, 3 radiographic and peri-implant evaluations had been performed for each implant in 1-year period of study. The different procedures from above were performed on patients in group B as following: The healing abutments were screwed to implants during surgery. The maxillary and mandibular complete prostheses were delivered to patients 1 week after surgery. The healing abutments were replaced with ball attachments after 3-month healing period and then mandibular complete prostheses were converted to mandibular overdenture prostheses. No statistically significant difference was found between RF measurements of the group A and B. Within the limitation of this study; it was observed that instead of 3 month conventional healing period, early functional loading of the dental implants which support mandibular overdenture prostheses in totally edentulous patients has no negative effect on implant success.