İki farklı kök kanal preparasyonu (Profile ve great taper dönen enstrumanlar) sonrası uygulanan kor taşıyıcı kök kanal dolgu sisteminin (Thermafil-GT obturatör) duvar adaptasyonu ve apikal sızıntı yönünden incelenmesi
The sealing ability and apical leakage of coated carrier root filling system (Thermafil-GT obturator) after two different root canal preparation (Profile and great taper rotary instruments)
  1. Tez No: 157699
  2. Yazar: KAMRAN GÜLŞAHI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜGEN TAŞMAN, PROF. DR. TÜLİN KURANER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Profile, System GT, Thermafil, duvar adaptasyonu, apikal sızıntı, Profile, System GT, Thermafil, Sealing ability, apical leakage
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Gülşahı, K. İki farklı kök kanal preparasyonu (Profile ve Great Taper dönen enstrümanlar) sonrası uygulanan kor taşıyıcı kök kanal dolgu sisteminin (Thermafil-GT Obturator) duvar adaptasyonu ve apikal sızıntı yönünden incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Endodonti (Diş) Programı, Doktora Tezi, Ankara 2004. 6u çalışmanın amacı, Profile ve System GT dönen enstrümanlarla prepare edilen, iki farklı termoplastik kor taşıyıcı sistem (Thermafil ve System GT obturator) ve soğuk lateral sıkıştırmayla doldurulan kök kanallarının duvar adaptasyonu ve apikal sızıntılarının karşılaştırılmasıdır. 108 adet çekilmiş tek köklü tek kanallı mandibular premolar diş 2 gruba ayrıldı. Duvar adaptasyonunu değerlendirmek için ayrılan 60 diş, System GT ve Profile dönen enstrümanlarla prepare edildikten sonra System GT obturatörü, Thermafil ve soğuk lateral sıkıştırma tekniğiyle dolduruldu. Su soğutmalı, düşük hızlı testere yardımıyla dişlerden apeksten itibaren 1-12 mm seviyelerinde horizontal kesitler alındı. Kesitlerin görüntüleri bilgisayara aktarılarak pat ve gutta-perka alanları hesaplandı. Apikal sızıntıyı değerlendirmek için ayrılan 40 diş System GT ve Profile dönen enstrümanlarla prepare edildikten sonra System GT obturatörü, Thermafil ve soğuk lateral sıkıştırma tekniğiyle dolduruldu. Dişlerin mikrosızıntısını değerlendirmek için şeffaflaştırma yöntemiyle boya sızıntısı ölçüldü. Geriye kalan 8 diş, pozitif ve negatif kontrol grubu olarak kullanıldı. Çalışmanın sonucunda Thermafil ve soğuk lateral sıkıştırma dolgu tekniği arasında duvar adaptasyonu ve mikrosızıntı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmedi. Ancak System GT obturatörü ve soğuk lateral sıkıştırma tekniği arasında duvar adaptasyonu değerlendirmesinde istatistiksel fark bulunurken, mikrosızıntı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmedi.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Gülşahı K., The sealing ability and apikal leakage of coated carrier system (Thermafil-GT Obturator) after two different root canal preparation (Profile and Great Taper rotary instruments), Hacettepe University Health Sciences Institute, Program of Endodontics (Dentistry) PhD Thesis, Ankara 2004. The aim of this study was to compare the sealing ability and apical dye leakage of two different coated carrier systems (Thermafil and System GT obturator) with cold lateral compaction technique after two different root canal preparation (Profile and Great Taper rotary instruments). 108 extracted single rooted mandibular premolar teeth were assigned into two groups. 60 teeth were used for sealing ability and and 48 teeth were used for apical microleakage assessment. -For evaluate sealing ability teeth were instrumented with System GT and Profile rotary files using crown-down technique. Teeth were obturated with coated carrier System GT obturator, Thermafil system and cold lateral compaction technique (as control). Horizontal sections were obtained every 1 mm up to 12 mm from the apex, using a low-speed saw. Digital color images of sections were obtained and transferred to PC. Calculation of the area (in per cent) filled by gutta-percha or cement was performed by use of an image processor software. To evaluate apical microleakage 40 teeth were instrumented with System GT and Profile rotary files using crown-down technique and then obturated with coated carrier System GT obturator, Thermafil system and cold lateral compaction technique (as control). The teeth were cleared and dye penetration was measured. 8 teeth were used for positive and negative control groups. The results show that there is no significant difference between Thermafil and cold lateral compaction technique for sealing ability and microleakage. To compare System GT and cold lateral compaction, there is a significant difference for sealing ability but there is no statistical difference for microleakage.