Üretral darlıklı hastalarda tedavi seçenekleri
Treatment alternatives in patients with urethral structure
  1. Tez No: 157747
  2. Yazar: REŞAT KAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA KARACAGİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Üretra, üretral darlık, üretral obstrüksiyon, üretral hastalıklar. vı, Urethra, urethral stricture, urethral obstruction, urethral diseases. vin
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Amaç: Üretral darlık tedavisinde, transüretral ve açık cerrahi yöntemlerin karşılaştırılarak tercih faktörlerinin belirlenmesi. Hastalar ve yöntem: Çalışma 1997-2003 yıllan arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji anabilim dalında üretral darlığa müdahale edilen 241 hastadan kontrole gelen 63 hastada gerçekleştirildi. Hastaların ilk değerlendirmesinde yaş, başvuru sırasındaki şikayetler, yapılan ameliyatlar ve darlık yeri, uzunluğu ve nedenleri kaydedildi. Ereksiyon sorunu, enkontinans, kateterli kalma ve hastanede kalış süreleri de değerlendirildi. Kontrolde fizik muayene sonrası tam idrar tetkiki ve gereken hastalarda idrar kültürü yapıldı. Hastaların hepsine üroflovmetri yapıldı ve darlıktan şüphelenilen hastalar üretrografi ile değerlendirildi. Transüretral ve açık cerrahi girişim yapılan hastaların hastanede yatış süreleri, ameliyat sonrası kateterli kalma süreleri ve kontroldeki Qmax değerleri karşılaştırıldı. Ayrıca transüretral girişim yapılan 47 hastanın kontroldeki Qmax değerleri darlık boyuna göre karşılaştırılarak transüretral tedavinin etkin olduğu grup belirlenmeye çalışıldı.Bulgular: Çalışmaya alman hastaların tümünün erkek ve ortalama yaşın 52.20±18.40 olduğu saptandı. Hastalarda ilk başvuruda en fazla görülen şikayetlerin obstrüktif işeme ve ereksiyon sorunu olduğu görüldü. Kontrolde 63 hastanın 37' sinin şikayeti yoktu. Kontrolde en sık şikayet olarak ereksiyon sorunu olup, darlık nedeni olarak en fazla travmalar görülmektedir. Tablo 1. Kontrole gelen hastalarda transüretral ve açık cerrahi girişimlerin karşılaştırması Tablo 2. Endoskopik girişim yapılan 47 hastada darlık boyları ile kontrolde ki Qmax karşılaştırmaları Sonuç: Üretral darlık tedavisinde kolay uygulanabilirliği, hastanede kısa yatış süresi ve düşük maliyeti ile transüretral girişimler tercih edilebilir yöntemlerdir. Uzun ve kompleks darlıklarda transüretral tedavilerin başarısı düşük olup açık cerrahi tercih edilmesi gerekir.
Özet (Çeviri)
TREATMENT ALTERNATIVES IN PATIENTS WITH URETHRAL STRICTURE ABSTRACT Aim: To determine the preference factors in urethral stricture management by comparing transurethral and open surgical methods. Patients and methods: This study was conducted in 63 patients referring to the hospital for the follow-up control out of 241 patients who had been operated on for the urethral stricture in the Department of Urology, Erciyes University Medical Faculty Hospital between 1997 and 2003. In the first evaluation, ages, complaints during first, the kinds of operations and location, length and causes of the strictures were recorded and whether they had erectile dysfunction, incontinence, duration of catheterisation and period of stay at the hospital were also assessed. After their physical examination, urinalysis and urine culture tests were performed. Voiding patterns were determined with uroflowmetry and those with suspicion of stricture were evaluated with urethrography. The period of stay in the hospital, durations of catheterisation and Qmax values were compared between transurethral and open surgery groups. In addition, Qmax values of the patients who had been operated with the transurethral method were compared according to the length of the stricture and the group on whom the treatment had been influential was tried to be determined. vuResults: All the patients were male and the mean age was 52.20+18.40. Preoperative chief complaints were obstructive symptoms and erectile dysfunction. Thirty seven patients over 63 during the control had no complaints. In the control, the main complaints were erectile dysfunction. Trauma was the most often etiological reason in stricture formation. Table 1. Comparison of transurethral and open surgical applications on the patients refering back for the control. Table 2. Comparision of the length of stricture with Qmax during the control in 47 patients who had been treated endoscopicaly. Conclusion: Transurethral manegements are preferable methods due to their ease of appliability shorter length of hospital stay and low cost in urethral stricture treatment. In longer and complicated strictures, the success rate of transurethral treatment decreases and therefore, open surgery should be applied.