Florozisli daimi insan dişlerinde, iki farklı bağlanma sisteminin, mineye bağlanma üzerine olan etkilerinin, in vitro olarak incelenmesi
- Tez No: 157773
- Danışmanlar: PROF.DR. HAYRİYE SÖNMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Florozis, kronik endemik florozis, dental florozis, florozisli mine, minenin dağlanması, fosforik asitle dağlama, bağlayıcı sistemler, self-etching sistemler, kompozit rezinler, bağlanma direnci, Sınıf V restorasyonlar, mikrosızıntı, Fluorosis, chronic endemic fluorosis, dental fluorosis, fluorosed enamel, enamel etching, phosphoric acid etching, bonding agents, self-etching systems, composite resins, bond strengths, Class V restorations, microleakage
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
165 ÖZET Florozisli Daimi İnsan Dişlerinde, İki Farklı Bağlanma Sisteminin, Mineye Bağlanma Üzerine Olan Etkilerinin, İn Vitro Olarak İncelenmesi Bu tez çalışmasının amacı; ülkemizin endemik florozis bölgelerinden biri olan İsparta yöresinden toplanmış ve TF İndeksine göre TF 1-3 ve TF 4 derecelerinde sınıflandırılmış olan florozisli daimi insan dişleri ve Ankara yöresinden toplanmış ve TF 0 derecesinde florozisli olmayan daimi insan dişlerinde, farklı asitle dağlama işlemleri ve iki farklı bağlanma sistemi ile uygulanan kompozit rezinlerin makaslama bağlanma dirençlerinin ölçülmesi, diş minesi ve kompozit rezin arasında meydana gelen kırılma tiplerinin değerlendirilmesi ve Sınıf V kompozit restorasyonlarda meydana gelen mikrosızıntı miktarlarının araştırılmasıdır. Çalışmamızın sonuçlan özet olarak şöyledir; TF 1-3 ve TF 4 florozisli dişlerin minelerine bağlanan kompozit rezinlerin bağlanma dirençleri ile ilgili olarak şu sonuçlara varılmıştır; Zımparalama prosedürü, tüm gruplarda kompozit rezinlerin bağlanma direnci değerlerini arttırmıştır. Her iki zımparalama prosedüründe de; 30 ve 60 sn lik asitle dağlama işlemiyle birlikte uygulanan total-etch bağlayıcı sistemin uygulandığı“TF 0 ve TF 1-3”ve“TF 1-3 ve TF 4”alt grupları arasında istatistiksel olarak farklılık yoktur ancak 30 ve 60 sn lik asitle dağlama işlemiyle birlikte uygulanan total-etch bağlayıcı sistemin uygulandığı“TF 0 ve TF 4”alt grupları arasında istatistiksel olarak farklılık mevcuttur. İlaveten her iki zımparalama prosedüründe de; TF 4 dişlerde 60 sn asitle dağlama işlemi ile uygulanan total-etch bağlayıcı sistemle elde edilen bağlanma direnci değerleri, 30 sn asitle dağlama işlemi ile elde edilen değerlerden istatistiksel olarak yüksek bulunmuştur. Self-etch bağlayıcı sistemin uygulandığı tüm gruplarda ise, bağlanma direnci değerleri azalmıştır. Kırılma tipleri, genel olarak, TF 0 gruplarında“ adeziv”, TF 1-3 gruplarında“ karışık”, TF 4 gruplarında ise“minede koheziv”olarak gözlenmiştir. Sınıf V kompozit restorasyonlarda gözlenen mikrosızıntı değerleri genel olarak florozis derecesine bağlı olarak artmıştır. Bununla birlikte özellikle“TF 0 ve TF 4 ”alt grupları arasında oklüzal ve servikalde istatistiksel farklılıklar mevcuttur. Self-etch bağlayıcı sistemin uygulandığı her üç florozis seviyesindeki diş gruplarında, total-etch bağlayıcı sistemin uygulandığı gruplara nazaran istatistiksel olarak daha fazla mikrosızıntı değerleri gözlenmiştir. TF 1-3 seviyesinde florozisli dişlerde; 30 ve 60 sn asitle dağlama işleminin uygulandığı total-etch grupları arasında istatistiksel olarak farklılık gözlenmemiştir. Buna karşılık, TF 4 dişlerde servikalde, 30 ve 60 sn asitle dağlama işleminin uygulandığı total-etch grupları arasında, istatistiksel olarak farklılık mevcuttur. Genel olarak 30 sn asitle dağlama yapılan alt gruplarda, 60 sn asitle dağlama yapılan alt gruplara kıyasla daha fazla166 mikrosızıntı gözlenmiştir. Ayrıca, servikal bölgelerde, oklüzal bölgelere kıyasla daha fazla mikrosızıntı skorlan gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
167 SUMMARY The İn Vitro Investigation Of The Effects Of Bonding Of Two Different Bonding Systems On The Enamel Of Fluorosed Human Permanent Teeth. The aim of this study was to assess the bonding strengths, bond failures modes and microleakage scores of composite resins with different acid etching procedures and two different bonding systems on fluorosed enamel of human teeth which were added from İsparta Region of our country and classified TF 1-3 and TF 4 fluorosed severity according to the TF Index and nonfluorosed human teeth which were added from Ankara Region of our country and classified TF 0. In conclusion of our study, To be concerned bonding strengths of composite resins of TF 1-3 and TF 4 fluorosed teeth's enamel are found that; the grinding procedure has increased significantly the bond strength of composite resins in all groups. In both grinding procedures, there wasn't any significant difference among“TF 0 and TF 1-3”and“TF 1-3 and TF 4”subgroups with total-etch system which has 30 and 60 second acid-etching but there were significant difference among TF 0 and TF 4 subgroups with total-etch system which has 30 and 60 second acid-etching. In addition, the bonding strength values has increased with 60 sn acid-etching groups than 30 sn acid-etching groups in TF 4 teeth in both grinding procedures. The bond strength values has been decreased with the self-etch system in all groups. The bond fracture mode was usually found“kohesive in enamel”in TF 4 groups. It was found“mixed”in TF 1-3 groups. In TF 0 groups, the usual bond failure mode was“ adhesive”. The microleakage values in Class V composite restorations have generally shown increasing with more fluorosis severity. However, there were differences istatistically among TF 0 and TF 4 groups in cervically and occlusally. The self-etch bonding system has shown more microleakage scores in three fluorosed teeth groups istatistically than total-etch bonding system in all groups. There wasn't difference istatistically among the total-etch groups with 30 and 60 second acid-etching in TF 1- 3 fluorosed teeth. Also, there was difference istatistically in total-etch groups with 30 and 60 second in TF 4 cervically and generally, SO second acid-etching subgroups have shown more microleakage values than 60 second acid-etching subgroups. Also, there were more microleakage scores in cervical locations than occlusal locations.168