Ksilitol ve florürün asidik bir içecekle oluşan dental erozyonun etkilerinin in vitro olarak incelenmesi
Evaluation of the effects of xylitol and fluoride to dental erosion caused by an acidic beverage, in vitro
- Tez No: 157774
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM TEKÇİÇEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental Erozyon, Florür, Ksilitol, X-Ray Difraksiyonu, Ağırlık Kaybı, Tarama Elektron Mikroskobu, Dental Erosion, Flouride, Xylitol, X-Ray Diffraction, Weight Loss, Scanning Electron Microscope
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Çetin, N. Ksilitol ve florürün asidik bir içecekle oluşan dental erozyona etkilerinin in vitro olarak incelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Pedodonti Doktora Programı Doktora Tezi, Ankara, 2004. Bu çalışmada; diş sert doku kayıplarının önemli bir nedeni olan dental erozyonun önlenmesinde; florür, ksilitol ve florür+ksilitol birlikte kullanımında daimi diş minesinde oluşturdukları etkiler; ağırlık ve mineral kaybı, yüzey değişikliği açısından incelenmiştir. Çalışmada en asidik içecek olarak Pepsi® belirlenmiş ve dört grup eroziv solüsyon kullanılmıştır: Pepsi® (A grubu), Pepsi® + florür (B grubu), Pepsi® + ksilitol (C Grubu), Pepsi® + florür + ksilitol (D grubu). Her grupta rastlantısal olarak seçilen 10 adet mine örneği yer alacak şekilde; toplam 40 adet mine örneği kullanılmıştır. Sonuçlar Wilcoxon, Kruskal- Wallis, Mann-Whitney U testi kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Ağırlık kaybı açısından; sadece Pepsi® grubu ile Pepsi® + florür grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Mineral kaybı açısından; değerlendirmede esas alınan her üç pik değeri için; gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Yüzey değişikliğinin incelenmesi için değerlendirilen tarama elektron mikroskobu görüntülerinde; sadece Pepsi® + florür içeren grupta normal mine yapısında görülen prizmatik mine tabakası izlenebilmiştir. Pepsi® isimli içeceğin erozyon oluşturma potansiyelinin yüksek bulunması; içeceklere ilave edilen florür oranının yanısıra içeceklerin saklama ve sunum koşullarının da önemli olduğunu ortaya çıkarmıştır. Pepsi®' nin erozyon oluşturma potansiyelinde, içecek içerisine ksilitolün tek başına ya da florür ile birlikte eklenmesinin belirgin bir etkisi olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Çetin, N. Evaluation of the effects of xylitol and fluoride to dental erosion caused by an acidic beverage, in vitro. Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Pediatric Dentistry, Ankara, 2004. Dental erosion is an important cause of tooth hard tissue loss. In this study, the addition of xylitol and fluoride, in combination or alone, into an acidic beverage to affect erosion on permanent tooth enamel was investigated. Pepsi was chosen as an acidic beverage and four groups of erosive solutions were prepeared: Pepsi® (Group A), Pepsi® + fluoride (Group B), Pepsi® + xylitol (Group C), Pepsi® + fluoride + xylitol (Group D). In each group randomly selected 10 enamel specimens were used. The specimens were evaluated for weight loss, mineral loss and surface changes by micro scaler, x-ray diffraction and SEM, respectively. Statistical analyses were carried out by Wilcoxon, Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests. Mineral loss values were found to be statistically insignificant for all of the groups. Statistically significant difference was only observed for Pepsi® and Pepsi® + fluoride groups for weight loss. No significant differences were found for each of the three peak values that were mainly evaluated in all groups. During the SEM evaluations for the detection of surface changes; the prismatic enamel layer that is found in normal enamel was only observed in the Pepsi® + fluoride group. The high erosive potential of Pepsi® pointed out that the fluoride amount added to beverages along with to the storage and serving conditions are also important. The erosive potential of Pepsi® was found to be unaffected by adding xylitol alone or in combination with fluoride.