Akut pankreatit tanılı çocukların değerlendirilmesi
Evaluation of children diagnosed with acute pancreatitis
- Tez No: 646817
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE MERVE USTA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Acute, pancreatitis, child
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Akut Pankreatit (AP), son yıllarda görülme sıklığı artan bir hastalıktır. Erken tanı, tedaviye erken başlanması ve kliniğin yakın takibi hastaların prognozunu etkilemektedir. Bu çalışmada hastaların demografik, etiyolojik, klinik, laboratuvar ve görüntüleme özellikleri, takip, tedavi ve prognozunun incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli retrospektif bir çalışma olarak planlandı. Çalışmamıza 01 Ocak 2011 ve 31 Aralık 2019 tarihleri arasında SBÜ Şişli Hamidiye Etfal çocuk gastroenteroloji servisine AP nedeniyle yatırılan 64 hasta dahil edildi. INSPPIRE tarafından belirlenmiş olan 3 kriterden en az iki tanesine sahip olunması AP olarak kabul edildi. Bu kriterleri karşılamayan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Bulgular: Hastaların 28'i (%43,8) kız, 36'sı (%56,3) erkekti. Hastaların tanı yaşları 2-17 yıl arasındaydı. Yaş ortalamaları 11,5±4,1 yıldı. Etiyolojilere bakıldığında en yüksek oranda idiyopatik nedenler görüldü (%51,5). Pankreatobiliyer nedenler %20, sistemik hastalıklar %10,9, metabolik nedenler %6,2 enfeksiyon %6,2 ilaç %4 oranındaydı. Hastaların amilaz ortalaması 666±663 U/L, lipaz ortalaması 1274±1653 U/L idi. Amilaz ve lipaz düzeyleriyle komplikasyon gelişimi arasında ilişki saptanmadı. Amilazın normale dönme süresi 9,7±9,2 gün, lipazın normale dönme süresi 8,2±8,6 gündü. Hastaların %32'sinde lökositoz görüldü. Komplikasyon olan grupta lökosit değeri anlamlı olarak daha yüksekti. CRP yüksekliği %57 oranındaydı. Komplikasyon olan grupta CRP değeri anlamlı olarak daha yüksekti. Hastaların US ile %90,6'sı, BT ile %48,4'ü, MRKP ile %43,7'si teşhis edildi. Enteral beslenmeye başlanma zamanı 2,5±1,8 gündü. Komplikasyon olan grupta enteral beslenme zamanı anlamlı olarak daha yüksekti. Hastanede kalış süresi> 7 gün olan grupta enteral beslenme başlanma zamanı anlamlı olarak daha yüksekti. Tedavide hastaların %31,3'üne parasetamol, %15,6'sına narkotik analjezik verildi. Hastaların %73,4'üne antibiyotik verildi. Ayrıca %15,6'sının yoğun bakım ünitesi ihtiyacı oldu Hastaların hastanede kalış süresi 9,1±6,6 gündü. Hastanede kalış süresi >7 gün olan grupta komplikasyon oranı ve yoğun bakım yatış oranı anlamlı olarak daha yüksekti. Hastaların %18,7'sinde komplikasyon gelişti. Sepsis %7,8, plevral efüzyon %4,6, pankreatik apse %1,5, psödokist %1,5, pankreatik nekroz %1,5, DİK %1,5 oranında görüldü. 1 hasta (%1,5) altta yatan hastalığına bağlı olarak kaybedildi. Komplikasyon olan grupta YBÜ yatış oranı ve hastanede kalış süresi anlamlı olarak daha yüksekti. Sonuç: Akut Pankreatit, her yaşta görülebilen ciddi komplikasyonlara yol açabilen hayatı tehdit eden bir hastalıktır. Karın ağrısı ve bulantı-kusma şikayetleri olan hastalarda ayrıcı tanıda göz önünde bulundurulmalıdır. Başvuru anında hastanın klinik durumuyla birlikte lökosit ve CRP değerlerine dikkat edilmesi hastalığın şiddeti ve prognozunun öngörülebilmesinde önemlidir. Enteral beslenmeye mümkün olan en kısa sürede başlanması hem komplikasyonların azaltılmasını hem de hastaların yatış süresinin kısalmasını sağlayacaktır. Anahtar kelimler: Akut, pankreatit, çocuk
Özet (Çeviri)
Acute Pancreatitis disease is getting increasingly common in recent years. Early diagnosis, early treatment and close attention to the clinic affect the prognosis of the patients. The aim of this study is to examine the demographic, etiological, clinical, laboratory and imaging features of the patients, clinical follow-up, treatment and prognosis. Material and method: Our study was designed as a single-center retropective study Sixty-four patients who were admitted to the SBU Şişli Hamidiye Etfal pediatric gastroenterology service between January 01, 2011 and December 31, 2019 were included in our study. Having at least two of the 3 criteria determined by INSPPIRE was accepted as AP. Patients who did not meet these criteria were excluded from the study. Results: 28 (43.8%) of the patients were female and 36 (56.3%) were male. The age of diagnosis of the patients was between 2-17 years. Their average age was 11.5 ± 4.1 years. When the etiologies were examined, idiopathic causes were seen as the highest rate (51.5%). Pancreatobiliary causes were 20%, systemic diseases 10.9%, metabolic causes 6.2% infection 6.2% drugs 4%. The mean amylase level of the patients was 666 ± 663 U / L, and the mean lipase level was 1274 ± 1653 U / L. Amylase value was higher than 3 times the upper limit in 65.6% of patients and lipase value was higher than 3 times the upper limit in 81%. There was no relationship between amylase and lipase levels and development of complications. The time to normalize amylase was 9.7 ± 9.2 days, and the time to normalization of lipase was 8.2 ± 8.6 days. Leukocytosis was seen in 32% of the patients. The leukocyte level value was significantly higher in the group with complications. The CRP height was 57%. CRP value was also significantly higher in the group with complications. It was observed that %90.6 of the patients were examined by US, %48.4 by CT, and %43.7% by MRCP. The time to begin enteral feeding was 2.5±1.8 days. The time to begin enteral feeding was significantly higher in the group with complications. In the group with hospital stay> 7 days, the time to begin enteral feeding was significantly higher. Paracetamol was given to 31.3% of the patients and narcotic analgesic was given to 15.6% of the patients. Antibiotics were given to 73.4% of the patients. Besides this, 15.6% of them needed to be taken to intensive care unit. The hospitalization period of the patients was 9.1 ± 6.6 days. The complication rate and the rate of intensive care admission were significantly higher in the group with a hospital stay of> 7 days. Complications were developed in 18.7% of the patients. Sepsis was seen 7.8% of the patients, pleural effusion 4.6%, pancreatic abscess 1.5%, pseudocyst 1.5%, pancreatic necrosis 1.5%, DIC 1.5%. 1 patient (1.5%) died due to his underlying disease. The ICU hospitalization rate and duration of hospital stay in the group with complications were significantly higher than in the group without complications. The duration of hospital stay was significantly higher in the group with complications. Conclusion: Acute Pancreatitis can cause serious complications in children any age. Differential diagnosis should be considered in patients with abdominal pain and nausea-vomiting complaints. It is important to pay attention to the clinical condition of the patient, along with the leukocyte and CRP values, in predicting the severity and prognosis of the disease. Beginning of enteral nutrition as soon as possible will both reduce complications and shorten the hospitalization period of the patients.