Doğu Anadolu bölgesinde özofagus kanseri gelişiminde risk faktörlerinin araştırılması
  1. Tez No: 157878
  2. Yazar: ERDAL YEKELER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NURETTİN KARAOĞLANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Esophagus Cancer, Risk Factors, Hot-Kitlama Tea, Mouldy Cheese, Fresh Fruit and Vegetable, Exposition to Smoke
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
vıı ÖZET DOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE ÖZOFAGUS KANSERİ GELİŞİMİNDE RİSK FAKTÖRLERİNİN ARAŞTIRILMASI Doğu Andolu Bölgesi, özofagus kanserinin dünyada yüksek insidansda görüldüğü bölgelerden biridir. Çalışmamızdaki amaç, bölgemizde sık rastlanan özofagus kanserinde, etiyoiojik açıdan risk faktörü olduğu düşünülen; alkol ve sigara tüketimi ile beslenme alışkanlıklarının irdelenmesi, çevresel etkilerin ne olduğunun ortaya konması, predispozan hastalıkların varlığı, hastalığın genetik boyutunun araştırılması ve bölge açısından hangisinin ön planda olduğunun değerlendirilmesidir. Çalışmamızda, 49'u erkek (yaş ort.:61,08±13,127) ve 41 'i kadın (yaş ort:60,17±1 2,039) toplam 90 hasta, kanser hastası olmayan 56 erkek (yaş ort.:51,64±1 1,802) 34 kadın (yaş ort.:51,68±1 5,649) olmak üzere toplam 90 kişilik kontrol grubu iie karşılaştırılmıştır. Hastalara; gelir düzeyi, eğitim seviyesi, beslenme alışkanlıkları, aikoi ve sigara kullanımı, ailesinde benzer hastalık varlığı, predispozan hastalık varlığı, mesleki çalışma koşulları ve çevresel etkileri içeren bir anket uygulandı. Aynı anket, hastalarla aynı çevre ve yaşam koşullarına sahip, kanser hastalığı olmayan, aynı sayıdaki kontrol grubuna da uygulanarak iki grup arasında karşılaştırma yapıldı. Çalışma sonunda, hasta grubunun eğitim seviyesinin ve gelir düzeyinin düşük olduğu, çoğunlukla köyde yaşadığı ve çiftçilik ile uğraştığı görüldü. Alkol kullanımı yönüyle kontrol grubu arasında anlamlı fark bulunmadı. Sıcak-kıtlama çayın fazla tüketimi istatistiksel açıdan anlamlı bulundu. Hasta grubunda daha fazla, küflü peynir tüketimi istatistiksel açıdan anlamlı bulundu. Hasta grubunda taze meyve sebze tüketiminin anlamlı derecede düşük olduğu görüldü. Hasta grubunun, özellikle de kadın hastaların çok uzun süre dumana maruz kaldığı istatistiksel açıdan anlamlı bulundu. Hasta grubunda ailede benzer hastalık varlığı anlamlı idi. Bölgemizde sık görülen özofagus kanseri gelişimindeki risk faktörlerini; gelir düzeyi ve eğitim seviyesindeki düşüklük, sıcak-kıtlama çayın fazla tüketimi, bir çok karsinojen mikotoksin üreten mantarları bünyesinde bulunduran küflü peynirin fazla tüketimi, antioksidan ve antikanserojen olan taze meyve ve sebzenin yetersiz tüketimi, ailede benzer hastalık varlığının istatistiksel olarak anlamlı olması, dumana maruziyetin varlığı ve Erzurum, Ağrı ve Kars gibi üç ilde yoğunlaştığı gözlendi. Ancak bu konuda daha geniş epidemiyolojik çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimler: Özofagus kanseri, risk faktörleri, sıcak-kıtlama çay, küflü peynir, taze meyve sebze, dumana maruziyet
Özet (Çeviri)
vııı ABSTRACT INVESTIGATION OF RISK FACTORS IN DEVELOPING ESOPHAGUS CANCER IN EASTERN ANATOLIA REGION Eastern Anatolia Region is one of the places where esophagus cancer is seen in high incidence in the world. The purpose of our study is to search the consumption of alcohol and smoking as the ethiological risk factors, to determine the nutrition habits, to indicate the environmental effects, the existence of predisposing diseases, and the genetic factors of the disease and which one of these is primary in the region. In the study totally 90 patients, 49 of whom were male (mean age:61,08±13,127) and 41 female (mean age:60,17±1 2,039) were compared with totally 90 non-cancerous control group patients, 56 male (mean age:51,64±1 1,802) and 34 female (mean age:51,68±1 5,649) A questionnaire about the income level, education level, nutrition habits, alcohol and cigarette use, existence of similiar diseases in the family and predisposing diseases, working conditions and environmental effects was applied to the patients. The same questionnaire was also applied to the non-cancerous control group having the same living conditions and a comparison was made between the two groups. As a result of the survey, it was seen in the cancerous group that the education and income levels were low, and mostly lived in the country and dealt with farming. There was no significant difference in alcohol taking when compared to control group. High hot-kitlama tea consumption and mouldy cheese consumption were found to be significant statistically. It was seen in the cancerous group that fresh fruit and vegetable consumption was significantly low. It was statistically significant that cancerous group, especially the female ones, were exposed to smoke for a long time. Besides, similar disease existence in the family was significant. Finally we determined risk factors in developing esophagus cancer seen in high incidence in our region as; the lowness of income and education levels, consumption of extensive hot-kitlama tea and mouldy cheese involving fungus producing lots of carsinogenic micotoxin, insufficient consumption of fresh fruit and vegetable which are antioxidan and anticancerogenic, the statistically significance of the existence of similar diseases in the family, and long exposition to smoke. It was observed that the incidence density is high in cities such as Erzurum, Ağrı and Kars. However, further epidemiological studies should be carried out in this subject.