Gebelikte serum arginaz seviyesi ile arginaz gen çokyapılılığı arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the correlation between the serum arginase level and arginase coding gene polymorphism in pregnancy
  1. Tez No: 157881
  2. Yazar: YUSUF ZİYA İĞCİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: hamilelikte arginaz, ARG1 geni, ARG2 geni, gen çokyapılılığı, arginase in pregnancy, ARG1 gene, ARG2 gene, mutation screening, polymorphism. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GEBELİKTE SERUM ARGİNAZ SEVİYESİ İLE ARGİNAZ GEN ÇOKYAPILILIGI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI Yusuf Ziya İĞCİ Gaziantep Üniversitesi-Sağiık Bilimleri Enstitüsü, Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ahmet ARSLAN Temmuz 2004 - 62 sayfa Bu çalışma ile arginaz enziminin her iki alt tipinin işlevlerinin anlaşılmasına yardımcı olmanın yanında, arginaz eksikliğinin doğum öncesi tanısında faydalanılabilecek muhtemel allelik belirleyicilerin tespiti amaçlanmıştır. Hamilelik annenin sadece kendisi için değil, aynı zamanda fetusun de sağlıklı büyümesi için gerekli olan ara metabolizma ürünleri ve amino asitleri sağlamak ve metabolik ihtiyaçlarına cevap vermek zorunda olduğu bir durum olup, protein çevrimi ve azot tutulumu açısından kendine has bir modeldir. Hamilelik ilerledikçe protein ihtiyacı başlangıcın yaklaşık on katı olacak şekilde artarak devam eder. Arginaz enzimi birbirlerinden katalitik, moleküler ve immünolojik özellikleri, doku yayılımı ile hücre içi yerleşim açısından ayrılan iki izozimi ile protein metabolizması açısından anahtar role sahip bir enzimdir. Her iki arginaz da arginin amino asidinin ornitin ve üreye hidrolizini katalizlemektedir. Arginin molekülü nitrik oksit, prolin ve poliaminler gibi bazı önemli biyomeküllerin öncülüdür. Bu nedenle argininin arginazlar tarafından yıkımı arginin metabolizmasında ve arginin yıkımında rol alan enzimler üzerinde düzenleyici etkiye sahiptir. Her ne kadar arginaz etkinliğinin hamilelikte arttığı bilinse de bu artışın serum arginaz seviyesi ile ilişkisi bilinmemektedir. Ayrıca, arginazların gen yapısı ve ifadesinin düzenlenmesi henüz tam anlamıyla bilinmemektedir. Yaklaşık 900 hamilenin serum arginaz etkinlik düzeylerinin tayin edildiği ön çalışmada 3 ayrı fenotip olduğu görülmüştür. Normal düzeyin görüldüğü çoğunluğun yanı sıra nispeten az sayıda da olsa normal serum arginaz etkinlik seviyesinin altında ve üstünde seyreden fenotiplerin genetik tanımlanması ve bu fenotiplerin gebeliğin seyrine ve fetusun gelişimine etkisinin olup olmayacağının araştırılmasında yarar görülmüştür. Bunun için, hamileliğinin 15. ile 21. haftaları arasında olan 110 sağlıklı kadından ve hamile olmayan sağlıklı 31 kadından serum arginaz enzimietkinlik düzeyi, üre ve nitrik oksit seviyelerinin tespit edilmesi ve ilgili ARG1 ve ARG2 genlerinin DNA analizinin yapılması amacıyla iki ayrı tüpe kan alındı. Hamilelere ait serum arginaz enzim değerleri referans serum arginaz değerleri ile kıyaslandığında ön çalışmada olduğu gibi bu çalışmada da hamile kadınlarda serum arginaz etkinlik seviyelerinin düşük, normal ve yüksek olmak üzere 3 farklı seviyede olduğu görülmüştür. Bu üç seviyeli fenotip ile her iki arginaz enzim alt tipini kodlayan genler arasındaki muhtemel ilişkiyi saptamak amacıyla kan örnekleri kullanılarak yüksek konsantrasyonlu tuz çöktürme-kloroform yöntemi ile beyaz kan hücrelerinden DNA eldesi gerçekleştirildi. Elde edilen DNA'lar, ilk defa bu çalışmada tasarlanan ARG1 geni ekzonları ve özendirici (promotor) bölgesi ile ARG2 geni ekzon bölgelerini kapsayan 18 çift primer seti kullanılarak PCR analizine tabi tutuldu. Çoğaltılan gen bölgeleri SSCP yöntemi ile çokyapılılık (polymorphism) açısından tarandı. Tip-1 arginaz enzimini kodlayan ARG1 geninin protein sentezine katılmayan 7. ekzon bölgesinde %85,5 oranıyla baskın olan 1,2 alleli ve %14,5 oranıyla 1,2,3,4 alleli olmak üzere iki farklı allel tespit edildi, ancak bulunan bu farklılığın fenotiple ilişkisi tespit edilemedi. Serum arginaz seviyesinin genotiplenmesi çalışması bir ilktir. Serum arginaz seviyesini karaciğer ve kırmızı kan hücre kökenli arginaz düzeyinin belirlediği ve beyaz kan hücrelerinde hakim olan tip-2 arginazın serum düzeyine katkısı olmadığı önceki çalışmalardan bilinmekle birlikte, hamilelikte artan arginaz düzeyine rağmen serum üre seviyesinin %40 oranında düşüklüğü ornitin ve glutamat yolağının daha önemli olduğunu ve bu yolakların fötal gelişimdeki önemi bu çalışmada ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma sonucu elde edilen veriler ışığında hamilelikte serum tip-1 ve tip-2 arginaz etkinlik düzeylerinin tespitinin gerekli olduğu ve serumda tip-2 arginaz düzeyinin artabileceği düşünülmektedir. Hamileliğin doğası gereği serumdaki ornitin ve glutamatın, özellikle de artabilecek ornitin üzerinden fötal gelişimin ihtiyaç gösterdiği prolin, poliamin ve poliamin benzeri ara metabolik ürünlerin sentezinin daha önemli olduğu deneysel olarak bu çalışma ile görülmüştür. Bu açıdan, daha sağlıklı hamilelik evresi ve fötal gelişim ihtiyaçların tespiti için serumdaki arginaz tiplerinin ve etkinlik seviyelerin tespiti iyi bir yaklaşım olacaktır. Ayrıca, bu çalışma sonucu serumdaki değişken miktardaki Mn++ içeriğinin varolan üç seviyeli serum arginaz fenotipine etkisinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.S. Thesis INVESTIGATION OF THE CORRELATION BETWEEN THE SERUM ARGINASE LEVEL AND ARGINASE CODING GENE POLYMORPHISM IN PREGNANCY Yusuf Ziya İ?Cİ University of Gaziantep-Graduate School of Health Sciences, Department of Medical Biology Supervisor: Prof. Dr. Ahmet ARSLAN July-2004, 62 pages In this study, it is not only aimed to build up a reliable approach in understanding of arginine catabolism in pregnancy by arginases and of which directly or indirectly affects related metabolites, but also to determine possible allelic markers to be used in prenatal diagnosis of arginase deficiency. Pregnancy is a unique metabolic state in terms of protein turnover and nitrogen accretion in which the mother has to provide substrates and amino acids not only for her own needs, but also for the growth and metabolic requirements of the fetus. Protein demand in pregnancy increases up to ten times more than the beginning as the pregnancy advances. Arginase is a key enzyme in protein metabolism and has two isozymes which differ from each other in catalytic, molecular, immunological properties, tissue distribution, and subcellular localization. Both arginase isozymes catalyze the hydrolysis of the amino acid arginine into ornithine and urea. Arginine molecule is a very important precursor of some important biomolecules such as nitric oxide, proline, and polyamines. Therefore, the catabolism of arginine by arginases has regulatory effect on arginine metabolism and the other arginine-catalyzing enzymes. However, arginase activity in pregnancy is known to be increased but the allocation of this increase between the isozymes is not exactly known. In terms of understanding, the transcriptional regulation of gene expression of the arginases has critical gaps to be clarified as well. Three-level serum arginase activity phenotypes, that is, low, intermediate (normal), and high observed previously including approximately 900 pregnant women, necessitated the investigation of the possible relation between these phenotypes and genomic structure and the possible effects of these phenotypes as the pregnancy progresses. In order to determine the serum levels of arginase enzyme, nitric oxide and urea and for the analysis of the DNA,blood samples into two separate tubes were taken from 110 healthy pregnant women who were between 15th and 21st weeks of their pregnancy and from 31 healthy non-pregnant women with the same age range. In order to investigate the possible correlation between this three-level phenotypes and the genes encoding the two subtypes of arginase, DNA extraction from white blood cells was performed from the blood samples taken by using the high salt concentration-chloroform method. The DNA samples obtained were analyzed by the PCR method using the 18 sets of primer pairs which were firstly designed in this study covering the exons of both ARG1 and ARG2 gene and the promoter region of ARG1 gene. Using SSCP method amplified regions were screened for the polymorphism. In the exon 7, in a non-coding region of the ARG1 gene that encodes type-1 arginase enzyme having two different alleles 1,2 and 1,2,3,4 were established with the frequencies 14,5% and 85,5%, respectively. But the correlation between this alleles and the corresponding phenotypes could not be established. Genotyping of varying serum arginase levels intended to delineate phenotype differences in the population has been done for the first time. It is known that serum arginase level was mainly contributed by the liver and the red blood cell leakage and the pool for type-2 arginase, namely, white blood cells were assumed to be minimal can be neglected. However, finding in this work, increase in arginase activities during pregnancy and reduction of urea content in the serum suggest otherwise, i.e., ornithine and glutamate pathway gain importance, thus, increase in the presence of type-2 arginase activities in order to provide sufficient proline, polyamine, and polyamine-like intermediates are more important for the fetal growth and development. In this respect, serum arginase types and levels reflect the fetal needs and can be good parameters to be determined for healthier pregnancies. Additionally, this study revealed that existing three arginase activity level phenotypes are not due to varying level of serum Mn++ content which should also be determined.