Gebelikte serum myonektin düzeyinin obezite ile ilişkisi ve normal gebelerle karşılaştırılması
The relationship between obesity and serum myonectin level during pregnancy and its comparison with normal pregnant women
  1. Tez No: 776791
  2. Yazar: HÜSEYİN KARAKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET AYDOĞAN KIRMIZI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Myonektin, Obezite, Pregnancy, Myonectin, Obesity Contact: Yozgat Bozok University Faculty of Medicine, Obstetrics and Gynecology Department / Yozgat, 66200
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Günümüzde obezitenin artması ve halk sağlığı problemi oluşturmasının beraberinde gebeleri ve doğan bebekleri de etkilemektedir. Ayrıca obezite ile myonektin düzeyi de ilişkilendirilmektedir. Bu sebeple Obezite-Myonektin ilişkisi ve bu ilişkinin genel sağlığa etkilerine üzerine yeni yeni çalışmalar yapılmaktadır. Gebelikte myonektinin etkileri, vücut kitle indeksi ve obezite ile olan ilişkisi üzerine yapılan çalışmalar çok daha az sayıdadır. Obez gebelerde artan metabolizma hızı ile ilk trimesterde myonektin düzeyinin artışı, ikinci ve üçüncü trimesterde ise fiziksel aktivitenin azalmasıyla birlikte yağ yapımının artması sonucu myonektin düzeyinde azalması beklenmektedir. Fakat bu veya aksini gösteren çalışma bulunmamaktadır. Benzer şekilde bu durumun gebelikteki maternal ve fetal etkileri henüz bilinmemektedir. Bu çalışmada gebelik /myonektin ilişkisi; fetal ve maternal etkileri, obez ve obez olmayan gebelerde myonektin düzeyinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır MATERYAL-METOD: Çalışmamıza Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı polikliniğine başvuran gebeler den 102 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların her trimesterde karaciğer fonksiyon testleri, tiroid fonksiyon testleri, böbrek fonksiyon testeleri, açlık kan şekeri ve açlık insülin değerleri, kolesterol, LDL, HDL, trigiserit değerleri, tam kan sayımı çalışıldı. USG, boy ve kilo takibi yapılıp, obstetrik öyküsü not edilerek bireylerden her trimesterde alınan yaklaşık 3 cc venöz kan örneği antikoagülansız tüpe alınıp, koagülasyon işlemi tamamlanması için oda sıcaklığında 2 saat bekletildi. Daha sonra 4 °C'de 1000 g devirde 15 dakika santrifüj edilerek ayrılan serum kısmı eppendorf tüplerine konulup deney anına kadar -80 ̊ C de derin dondurucuda saklandı. BULGULAR: Yapılan istatistik ile VKI >25 olan gebelerin birinci ve üçüncü trimesterde myonektin düzeyinde anlamlı artış izlenirken ( p < 0.01), ikinci trimester de artış anlamsız olarak değerlendirildi. GDM hastalarında ise birinci trimesterde myonektin artış gösterirken, ikinci ve üçüncü trimesterde anlam görülmedi.(p > 0.05) Kolesterol, LDL ve VKİ arasındaki ilişki ele alındığında ise hem Kolesterol hemde LDL düzeyinin VKİ ile artış gösterdiğini saptadık. ( p < 0.01) Ayrıca GDM hastalarının bebek ağırlıklarında da artış görüldü. SONUÇLAR: Çalışmamızda ilk defa ele alınan myonektinin gebeliğin başından sonuna kadar trimesterler arasında vücut kitle indeksine etkisi, GDM hastalarındaki ve diğer parametrelerle ilişkisi değerlendirilmiş olup myonektin düzeylerindeki değişim gözlemlendi. Gebeliğin ilk ve üçüncü trimester ile vücut kitle indeksindeki serum myonektin düzeyi anlamlı olarak yüksek bulundu. İkinci trimesterde ise artan metabolik fonsksiyonların etkisi ile serum myonektin düzeyinde azalma dikkati çekmiştir. Yine liateratür de yer almayan ve çalışmamızda ilk kez değerlendirilen GDM hastalarında bebek ağırlığı ve myonektin arasındaki ilişkide GDM grubunda anlamlı düzeyde yükseklik izlendi. Myonektin üzerinde gelecekte yapılacak çalışmalar bu parametrenin GDM ve bireysel obezitenin ön görülmesinde kullanılabilmesi adına yeni bir perspektif oluşturabilir.
Özet (Çeviri)
Today, increasing obesity and creating a public health problem also affect pregnant women and newborn babies. In addition, obesity is associated with myonectin level. For this reason, new studies are being conducted on the Obesity-Myonectin relationship and the effects of this relationship on general health. Studies on the effects of myonectin in pregnancy, its relationship with body mass index and obesity are much less. It is expected that myonectin level will increase in the first trimester with the increased metabolic rate in obese pregnants, and decrease in myonectin level as a result of the decrease in physical activity in the second and third trimesters, as a result of the increase in fat production. However, there are no studies showing this or the opposite. Similarly, the maternal and fetal effects of this condition in pregnancy are not yet known. In this study, the pregnancy / myonectin relationship; It was aimed to evaluate fetal and maternal effects, myonectin level in obese and non-obese pregnants. MATERIAL-METHODS: 102 pregnant women who applied to Yozgat Bozok University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology outpatient clinic were included in our study. Liver function tests, thyroid function tests, kidney function tests, fasting blood sugar and fasting insulin values, cholesterol, LDL, HDL, triglyceride values and complete blood count were studied in each trimester of the patients. About 3 cc of venous blood samples taken from the individuals in each trimester were taken into a tube without anticoagulant, and kept at room temperature for 2 hours to complete the coagulation process. Then, the serum part separated by centrifugation at 1000 g cycle at 4 °C for 15 minutes was placed in eppendorf tubes and stored in a deep freezer at -80 ̊ C until the experiment. RESULTS: The effect of myonectin, which was discussed for the first time in our study, on body mass index between trimesters from the beginning to the end of pregnancy, and its relationship with GDM patients and other parameters were evaluated, and the change in myonectin levels was observed. Serum myonectin level in the first and third trimesters of pregnancy and body mass index were found to be significantly higher. In the second trimester, a decrease in serum myonectin level was noted with the effect of increased metabolic functions. Again, we observed a significant difference between infant weight and myonectin in GDM patients who were not included in the literature and evaluated for the first time in our study. We think that since obesity is a disease of our age and myonectin is involved in insulin resistance, obesity and fat metabolism, it can be used as a biochemical marker to predict obesity and related diseases.