Klinik örneklerden izole edilen candida glabrata suşlarının amfoterisin B, flukonazol ve itrakonazole in vitro duyarlılığının araştırılması
In vitro susceptibility of clinical isolates of candida glabrata to amphotericin B, fluconazole and itraconazole
  1. Tez No: 157946
  2. Yazar: HÜSEYİN AVCILAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVTAP ARIKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Candida glabrata, amfoterisin B, flukonazol, itrakonazol, in vitro duyarlılık, Candida glabrata, amphotericin B, fluconazole, itraconazole, in vitro susceptibility
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Avcılar, H., Klinik örneklerden izole edilen C. glahrata suşlarınm amfoterisin B, flukonazol ve itrakonazole in vitro duyarlılığının araştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Mikrobiyoloji Programı Doktora Tezi, Ankara, 2004. Son yıllarda Candida cinsi mantarlara bağlı gelişen enfeksiyonların görülme sıklığında artış kaydedilmiştir. C. albicans 'm görülme sıklığı azalırken non-albicans Candida türlerinin görülme sıklığında artış meydana gelmiştir. C. glahrata, non-albicans Candida türleri içinde en sık saptanan türlerdendir. C. glahrata için çeşitli antifungal ilaçlara saptanan duyarlılık oranlan, diğer Candida türlerine göre farklı olup antifungal direnç oranları diğer Candida türlerine göre daha yüksektir. Bu çalışmada, Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri 'nde 1996- 2003 yılları arasında tedavi gören olgulardan izole edilen 1 34 C. glahrata susunun amfoterisin B, flukonazol ve itrakonazole in vitro duyarlılık durumları araştırılmıştır. Suşların 120'si (%89,5) erişkin, 14'ü (%10,5) çocuk hastalardan izole edilmiştir. Suşların izolasyonu ve tanımlanması standart mikolojik yöntemlerle gerçekleştirilmiş, antifungal duyarlılık testleri için NCCLS (M27-A2) referans mikrodilüsyon yöntemi kullanılmıştır. C. glahrata suşlarınm 24 saat inkübasyon sonunda amfoterisin B MİK aralığı 0,5-4 p.g/ml, MİK50, 2 ug/ml, MİKgo, 4 |i.g/ml, 48 saat inkübasyon sonunda ise MİK aralığı 2-4 ug/ml, MİK50, 2 u.g/ml, MİK90, 4 |a.g/ml bulunmuştur. Candida glahrata suşlarmın, 24 saat inkübasyon sonunda, %97.1'nin flukonazole duyarlı (S), %2,9'nun doza bağlı duyarlı (S-DD) olduğu saptanmıştır. Bu inkübasyon süresinde flukonazole dirençli susa rastlanmamıştır. C. glabrata suşlarınm 48 saat inkübasyon sonunda %94'ü flukonazole duyarlı (S), %5,2'sinin doza bağlı duyarlı (S-DD) ve %0,8'inin ise dirençli (R ) olduğu saptanmıştır. C. glahrata suşlarınm, 24 saat inkübasyon sonunda %20,9'u itrakonazole duyarlı (S), %73,1'i doza bağlı duyarlı (S-DD) ve %6'sı ise dirençli (R ) olduğu saptanmıştır. Kırksekiz saat inkübasyon sonunda suşların %0,7'si itrakonazole duyarlı (S), %62,2'si doza bağlı duyarlı (S-DD) ve %36,5'i ise dirençli (R) olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlar hastanemizde izole edilen C. glabrata suşlannda flukonazol direncinin çok nadir, itrakonazol direncinin ise yüksek olduğunu, itrakonazole dirençli suşların çoğunun ise flukonazole duyarlı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Avcılar H., In vitro susceptibility of clinical isolates of C. glabrata to amphotericin B, itraconazole and fluconazole, Hacettepe University Health Sciences institute PhD Thesis in Microbiology, Ankara, 2004. In recent years, there has been an increase in the incidence of fungal infections due to Candida species. While the incidence of C. albicans are decreasing, other Candida species are emerged as opportunistic pathogens. Among non albicans Candida species, Candida glabrata is the most frequently isolated species. The in vitro susceptibilities of antifungal drugs against C. glabrata were higher than other Candida species. In this study, the in vitro activity of amphotericin B, itraconazole and fluconazole against 134 C. glabrata strains were tested which were isolated from clinical samples of hospitalized patients at Hacettepe University, between 1996-2003. Of 134 isolates, 120 (89.5%) were recovered from adults while 14 isolates (10.5%) were isolated from children. The isolation and identification of the isolates were done by standard mycological methods. Microbroth susceptibility tests were done in accordance with NCCLS microdilution method (M27A-2). At 24 h, MIC range, MIC50 and MIC90 values for amphotericin B was 0,5-4 p.g/ml, 2u.g/ml and 4p,g/ml respectively. At 48 h, MIC range, MIC50 and MIC90 values for amphotericin B was 2-4u.g/ml, 2^,g/ml and 4p,g/ml respectively. At 24 h, 97.1% of the isolates were susceptible and 2.9% were dose dependent susceptible to fluconazole. None of them were found as resistant to fluconazole. At 48 h, 94% of the isolates were susceptible 5.2% were dose dependent susceptible and 0.8% were resistant to fluconazole. At 24 h, 20.9% of the isolates were susceptible, 73.1% were dose dependent susceptible and 6% were resistant to itraconazole. At 48 h, 0.7%> of the isolates were susceptible 62.2% were dose dependent susceptible and 36.5%» were resistant to itracxonazole. These results suggest that although C. glabrata strains that were isolated in our hospital were rarely resistant to fluconazole, resistance to itraconazole was found as high against them. Most of the isolates that were resistant to itraconazole were found as susceptible to fluconazole.