Klinik örneklerden izole edilen A grubu hemolitik straptokoklarda (Streptococcus pyogenes) makrolid direnç prevelansı ve mekanizmaları
Prevalence and mechanisms of macrolide resistance in clinical isolates of group a β-hemolytic streptococci
  1. Tez No: 157948
  2. Yazar: ŞULE ÇOLAKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RUHİ ALAÇAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: S. pyogenes, makrolid direnci, Group A p-hemolytic streptococci, macroiide resistance
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Çolakoğlu, Ş. Kiinik örneklerden İzoie Edilen A Grubu Beta Hemoiitik Streptokoklarda (S. Pyogenes) Makrolid Direnç Preveiansi ¥e Mekanizması, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2004. Bu çalışmada S. pyogenes suşlarında makrolid direnç preveiansi ve direnç fenotipieri ile birlikte direnç genleri araştırılmıştır. Agar dilüsyon yöntemi ile değerlendirmeye alınan 381 S. pyogenes susunun 26' sında (% 6,8) eritromisin direnci saptanmıştır. Eritromisin dirençli 26 S. pyogenes susunun, eritromisin (15 p.g) ve kiindamisin (2 ^g) disklerinin kullanıldığı çift disk yöntemi ile 15' inde M fenotipi (% 57,7), 8' inde İMLSb fenotipi (% 30,8), 2' sinde cMLSB fenotipi, 1 suşda ise hem cMLSB hem de İMLSb fenotipi makrolid direnci saptanmıştır. PCR yöntemi ile M fenotipi gösteren 15 suşda mefA geni, iMLSB fenotipi gösteren 8 suşda ermTR geni, cMLSB fenotipi gösteren 2 suşdan 1' inde ermB geni ve diğerinde ermB geni ile birlikte mefA geni, hem İMLSb hemde cMLSB fenotipi gösteren 1 suşda ermB geni saptanmıştır. S. pyogenes enfeksiyonlarında orai olarak kullanılabilen sınırlı sayıda antibiyotik bulunduğundan, bu bakterilerde makrolid direnci önemli bir problemdir. Bu nedenle, ülke çapındaki eritromisin duyarlılığının ve direnç fenotipinin belirlenmesi, bu bakterinin neden olduğu enfeksiyonlara karşı etkili ampirik tedavilerin belirlenmesinde ve hasta için en uygun tedavinin seçilmesinde yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Çolakoğlu, Ş. Prevalence and Mehanisms of Macroiide Resistance in Clinical Isolates of Group A p-hemolytic Streptococci, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Microbiology and Clinical Microbiology, Ankara, 2004. This study is performed to investigate the macroiide resistance profiles and the mechanism of resistance in S. pyogenes isolates. Of the 381 S. pyogenes isolates tested, 26 (% 6,8) were erythromycin resistant by the agar dilution metod. By the erythromycin (15 ^-clindamycin (2 |.ig) double-disc test, 15 erythromycin resistant strains (% 57,7) showed the M phenotype, 8 strains ( % 30,8) showed İMLSb, 2 strains showed the cMLSB phenotype, and 1 strain showed cMLSB and İMLSb phenotpe. By PCR, ail 15 isolates with M phenotype carried the mefA gene, ail 8 isolates with İMLSb phenotype carried the ermTR gene, one isolate with cMLSb phenotype harbored the ermB gene, one isolate with cMLSb phenotype carried both the ermB and the ermTR genes, and one strain which showed cMLSB and İMLSb phenotpe harboured the ermB gene. The high frequency of resistance to erythromycin in Group A p-hemolytic streptococci is a serious problem, because only a few peroral antibiotics are useful for treating infections caused by these organisms. Therefore, it is important to monitor macroiide resistance rates and phenotypes on a national level, so the results may be helpful to determine the optimal empiric treatment of streptococcal infections.