Trioid papiller karsinomu histopatolojik alt grupları ve özellikleri
Histopathologic subtypes and features of thyroid papillary carcinoma
- Tez No: 158053
- Danışmanlar: PROF.DR. ENGİN AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Tiroid papiller karsinom, histolojik alt grup, lenfovasküler invazyon, lenf nodu metastazı, kapsüllü alt grup, Thyroid papillary carcinoma, histologic variants, lymphovascular invasion and lymph node metastasis, encapsulated variant
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Tiroid papiller karsinomu tiroid bezinin en sık görülen kanseridir. Bu çalışmada tiroid papiller karsinomlarının histopatolojik alt gruplarının saptanması, gruplar ile prognostik anlamı olan yaş, cinsiyet, tümör çapı ve tümör evresi arasındaki ilişki araştırılmıştır. İnönü Üniversitesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalın'da 1995-2003 yıllan arasında tiroid papiller karsinomu tanısı almış 33 olgu çalışmaya dahil edilmiştir. Hematoksilen eozin (HE) boyalı kesitlerde tümörün histopatolojik tipi, tümör hücrelerindeki tipik çekirdek özellikleri (nükleer kalabalıklaşma, nükleer berraklaşma, nükleer yarıklanma, intranükleer yalancı inklüzyon), psammom cismi varlığı, lenfovasküler invazyon ve lenf nodu tutulumu tekrar değerlendirildi. 33 olguda sıklık sırasına göre kapsüllü 8 (%25), yüksek hücreli 7 (%21), foliküler 7 (%21), makrofoliküler 5 (%15), oksifilik 3 (%9) ve nıikropapiller 3 (%9) olgu izlendi. Bütün alt gruplarda nükleer kalabalıklaşma, nükleer berraklaşma ve nükleer yarıklanma saptandı. Lenfovasküler invazyon, lenf nodu tutulumu en sık yüksek hücreli alt grupta (%33) değerlendirildi. Olguların yaşları 24-85 arasında değişmekte olup ortalama yaş 45±4 olarak hesaplandı. Kadınlarda ortalama yaş 45±5 iken erkeklerde ortalama yaş 56±7 idi. Kadınlarda kapsüllü alt grup (%28), erkeklerde ise foliküler alt grup (%34) oranında en sık görüldü. Prognoz hakkında fikir vermek için tiroid papiller karsinomlarının raporlarında alt grup lenfovasküler invazyon ve lenf nodu metastazı belirtilmelidir.
Özet (Çeviri)
Thyroid papillary carcinoma is the most common cancer of the thyroid gland. In this study the histopathologic subtypes of papillary carcinoma and association between the prognostic factors such as age, sex, tumor size and stage were investigated. There were 33 cases with a diagnosis of thyroid papillary carcinoma between 1995- 2003 at the Department of Pathology of Inonu University Faculty of Medicine. The histopathologic subtypes, nuclear features of papillary carcinoma (nuclear crowding, ground- glass appearance, nuclear grooving, nuclear pseudoinclusion), psammoma bodies, lenfovascular invasion and lyph node metastasis were reevaluated in hematoxylin and eosin (HE) stained sections. The number of cases classified were as following; encapsulated 8 (%25), and the frequency of others were tall cell 7 (%21), follicular 7 (%21), macrofollicular 5 (%15), oxyphilic 3 (%9) and micropapillary carcinoma 3 (%9). All of the subtypes showed nuclear crowding, ground-glass appearance, nuclear grooving. Lymphovascular invasion and lymph node metastasis were seen only in the tall cell variant. The age of eases have ranged from 24 to 85 and mean age was 45±4. Mean age of cases were 45±5 in women and 56±7 in men. The most frequent variant was encapsulated variant (%28) in women and follicular variant (%34) in men. In pathology reports of thyroid papillary carcinoma, the histologic subtypes lymphovascular invasion and lymph node metastasis must be noted. In order to give an idea on prognosis.