Graves hastalığı nedeniyle tiroidektomi yapılmış hastalarda papiller tiroid kanserinin klinikopatolojik özellikleri
Clinicopathological features of papillary thyroid cancer in patients WHO underwent thyroidectomy for graves' disease
- Tez No: 738401
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN AKARSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Graves hastalığı, papiller tiroid kanseri, tiroid nodülü, Graves' disease, papillary thyroid cancer, thyroid nodule
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Graves hastalığı ve tiroid kanseri birlikteliği sık rastlanan bir durumdur. Çalışmamızın amacı tiroidektomi yapılarak tedavi edilmiş Graves Hastalığı (GH) olan Papiller Tiroid Kanserli (PTK) olguların klinikopatolojik verileri değerlendirilerek, GH ile PTK arasındaki ilişkiyi ve prognoz üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Ocak 2000-Eylül 2021 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Şahinbey Araştırma Hastanesine başvuran, Graves Hastalığı nedeniyle tiroidektomi yapılan ve Papiller Tiroid Kanser tanısı almış olan 402 hastanın preoperatif ve postoperatif klinikopatolojik özellikleri retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar GH+PTK ve PTK olmak üzere 2 grupta değerlendirildi. Her iki gruptaki hastaların klinikopatolojik özellikleri karşılaştırıldı. Her iki grupta papiller tiroid karsinomuna ilşkin prognostik parametreler karşılaştırıldı. GH' nin nodül sitolojisi ve malignite riski üzerindeki etkisi araştırıldı. GH ve PTK'lı grupta (GH+PTK grubu) 202 (%50,2) hasta, GH olmayan PTK'lı grupta ise 200 (%49,8) hasta vardı. PTK grubundaki hastaların yaş ortalaması 52,14±13,35 yıl, GH+PTK grubundaki hastaların yaş ortalaması 51,12±12,62 yıldı. PTK grubundaki hastaların %73,9'u kadın, % 26,1'i erkekti. GH+PTK grubundaki hastaların %85,6' sı kadın, % 14,4'ü erkekti. GH+PTK grubunda kadın cinsiyet istatistiksel olarak daha yüksek saptandı (p=0,003). GH+PTK grubundaki 99 hastada nodül mevcuttu. PTK grubundaki hastaların ortalama tümör çapı 1,81±1,34 cm, GH+PTK grubundaki hastaların ortalama tümör çapı 1,45±1,28 cm olarak bulundu. GH+PTK grubunda tümör çapı anlamlı derecede düşük bulundu (p=0,001). GH+PTK grubunda TSH istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha düşüktü (p=0,026). Multifokal tutulum, GH+PTK grubunda PTK grubuna kıyasla anlamlı olarak daha düşük idi (p=0,008). PTK'nın histopatolojik alt grupları arasında folliküler varyant Graves olmayan papiller karsinomlu hastalarda daha fazla idi (p=0,009). Sonuç olarak, Graves hastalığında nodül varlığı malignite açısından risk taşımaktadır. Graves hastalığı nedeniyle total tiroidektomi yapılmış papiller tiroid karsinomlu hastaların bazı histopatolojik özellikleri, Graves olmayan papiller tiroid karsinomlu hastalarla benzerdir. Graves hastalığı ve papiller tiroid karsinomu birlikteliği kadınlarda erkeklere kıyasla fazla oranda gözükmektedir. Bu durum Graves hastalığının kadınlarda daha sık olmasıyla da ilgili olabilir. Multifokalite ve tümör boyutunun Graves hastalığı olan papiller karsinomlu hastalarda daha düşük olması, bu olguların klinik olarak daha erken değerlendirilmelerine bağlı olabilir. Graves hastalığı nedeniyle takip edilen ve nodül saptanan hastaların sitolojik incelemelerinin yapılması ve yakın takip edilmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
The coexistence of Graves' disease and thyroid cancer is a common condition. The aim of our study is to evaluate the clinicopathological data of patients with Graves' Disease (GD) and Papillary Thyroid Cancer (PTC) treated by thyroidectomy, to reveal the relationship between GD and PTC and its effect on prognosis. The preoperative and postoperative clinicopathological features of 402 patients who were admitted to Gaziantep University Faculty of Medicine Şahinbey Research Hospital between January 2000 and September 2021, who underwent thyroidectomy for Graves' Disease and were diagnosed with Papillary Thyroid Cancer were evaluated retrospectively. The patients were evaluated in 2 groups as GD+PTC and PTC. Clinicopathological features of the patients in both groups were compared. Prognostic parameters of papillary thyroid carcinoma were compared in both groups. The effect of GD on nodule cytology and malignancy risk was investigated. There were 202 (50.2%) patients in the group with GD and PTC (GD+PTC group), and 200 (49.8%) patients in the group with PTC without GD. The mean age of the patients in the PTC group was 52.14±13.35 years, and the mean age of the patients in the GD+PTC group was 51.12±12.62 years. 73.9% of the patients in the PTC group were female and 26.1% were male. Of the patients in the GD+PTC group, 85.6% were female and 14.4% were male. The female gender was statistically higher in the GD+PTC group (p=0.003). Nodules were present in 99 patients in the GD+PTC group. The mean tumor diameter of the patients in the PTC group was 1.81±1.34 cm, and the mean tumor diameter of the patients in the GD+PTC group was 1.45±1.28 cm. Tumor diameter was found to be significantly lower in the GD+PTC group (p=0.001). TSH was statistically significantly lower in the GD+PTC group (p=0.026). Multifocal involvement was significantly lower in the GD+PTC group compared to the PTC group (p=0.008). Among the histopathological subgroups of PTC, the follicular variant was more common in patients with non-graves' papillary carcinoma (p=0.009). In conclusion, the presence of nodules in Graves' disease carries a risk for malignancy. Some histopathological features of patients with papillary thyroid carcinoma who underwent total thyroidectomy for Graves' disease are similar to patients with non-Gravesian papillary thyroid carcinoma. The coexistence of Graves' disease and papillary thyroid carcinoma was more common in women than in men. This may be related to the fact that Graves' disease is more common in women. The lower multifocality and tumor size in patients with papillary carcinoma with Graves' disease may be due to earlier clinical evaluation of these cases. It is necessary to perform cytological examinations and close follow-up of patients who were followed up for Graves' disease and were found to have nodules.