Elektronik bilgi sistemi ve çalışma yaşam kalitesi: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri İbn-i Sina Hastanesi çalışanlarına yönelik bir araştırma
The electronic information system and qualty of working life: Ankara University faculty of medicine İbn-i Sina Hospital's workers oriented research
- Tez No: 158065
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSEN ALOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Elektronik bügi sistemi, hastane bilgi sistemi, elektronik tıbbi kayıt, elektronik hasta kaydı, çalışma yaşam kalitesi, Electronic informatk>n system, hospital information system, electronic medical record, electronic patient record, quaKty of working life
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 322
Özet
OSET Bıköietaş, £., Elektronik Bilgi Sistemi ve Çahşma Yaşam Kalitesi: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri İbn-i Sina Hastanesi Çalışanlarına Yönelik Bir Araştırma, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sağlık Kurumları Yönetimi Programı Doktora Tezi, Ankara, 2004. Çalışmada elektronik bilgi sisteminin hastane personelinin çalışma yaşam kalitesine etkisi incelenmiştir. Çahşmamn literatür bölümünde, hastane elektronik bilgi sistemi ve çalışma yaşam kalitesi hakkında bilgi verilmiştir. Uygulama bölümü için anket geliştirilmiştir. Bu anket, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri İbn-i Sina Hastanesi'nde uygulanmıştır. Elektronik bilgi sisteminin çalışanların çahşma yaşam kalitesine olan etkisi güvenilir ve sağlıklı çalışma koşullan, beceri geliştirme ve kullanma fırsatları, sürekli gelişim ve iyileştirme firsatlan, organizasyona sosyal entegrasyon, organizasyondaki yasalar, çalışma ve özel yaşam alanı, çahşma yaşammm sosyal boyutu ve yeterli ve adil ücretlendmne boyutları çerçevesinde incetenniştir. Çahşmada sırasıyla tüm çalışanların; sisteme bağlı bilgisayar kullananların, sisteme bağlı olmayan bilgisayar kullananların ve bilgisayar kullanmayan çalışanların işyerlerindeki çalışma yaşam kalitesi hakkındaki değerlendirmeleri incelenmiştir. Araştırmaya 445 hastane çalışanı katılmıştır. Bunların %43.4'ü sisteme bağh bilgisayar kullanan, %16.9'u sisteme bağh olmayan bilgisayar kullanan, %39.8'i bilgisayar kullanmayan çalışanlardır. Sisteme bağh olan ve olmayan bilgisayar kullanan çalışanlar bilgisayar kullanmayan çalışanlara göre, güvenilir ve sağlıklı çahşma koşullan boyutuna daha az katılmaktadır. Sisteme bağh olmayan bilgisayar kullanan çâhşanlar, sisteme bağh bilgisayar kullanan çahşanferâ göre organizasyondaki yasalar boyutuna daha fazla katılmaktadır. Sisteme bağh bilgisayar kullanan çalışanlar arasında sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfında çalışanların genel idare sınıfında çalışanlara göre; bilgisayar kullanmaktan dolayı sağhk problemleri olmayan çahşanferm bilgisayar kullanmaktan dolayı sağlık problemleri olan çalışanlara göre çahşma yaşam kalitesi, daha olumlu bulunmuştur. Sisteme bağh olmayan bilgisayar kullanan 1475 sayılı İş Kanunu'na bağh çalışanların 657 sayılı DMK'ya bağh çalışanlara göre; bilgisayar konusunda hizmet içi eğitim alan çalışanların bilgisayar konusunda hizmet içi eğitim almayan çalışanlara göre çahşma yaşam kalitesi daha olumlu bulunmuştur. Bilgisayar kullanmayan çâhşanlar arasında genel idare sınıfında çalışanların yardımcı hizmetler srmfinda çahşanfera göre; mesleki kıdem süresi daha uzun ofen çahşanferm mesleki kıdem süresi daha kısa ofen çahşanfera göre; 1475 sayıh İş Kanunu'na bağh çalışanların 657 sayıh DMK'ya bağh çahşanfera göre çalışma yaşam kalitesi, daha olumlu bulunmuştur. Çalışanların çalışma yaşam kalitesi boyutları hakkındaki görüşleri sosyo-demografik Özelliklerine göre de bazı farklılıklar göstermektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Dikmetaş, £., The Electronic Information System and Quality of Working Life: Ankara University Faculty of Medicine İbn-i Sina Hospital's Workers Oriented Research, Hacettepe University Health Sciences Institute, Ph.D. Thesis in Health Institues Management Programme, Ankara, 2004. In this study, the impact of electronic information system on hospital personnel's quality of working fife was examined. In the literature part of this study, general information about electronic information system and quality of working fife were discussed. For the emprical part of the study a survey was prepared and this survey was performed in Ankara University Faculty of Medicine îbn-i Sina Hospital The impact of electronic information system on hospital personnel's quaKty of working fife was examined under basic dimensions. These dimensions were safe and healthy working conditions, opportunity for developing and using human capacity, opportunity for continued growth and security, a feeling of belonging, employee rights, work and total fife space, social relevance of work life, adequate and fair compensation. The views about quality of working life dimensions of personnel using dependent computer system, personnel using computer other than the dependent system and personnel that do not use computer in work were examined, respectively. Among 445 hospital personnel participated in this research, 43,4 % were using dependent computing system, 16,9 % were using computer other than the dependent system and 39,8 % were those that do not use computer. The personnel using dependent computer system and the personnel using computer other than the dependent system agree with lesser safe and healthy working conditions dimension than the personnel that do not use computer. The personnel using computer other than the dependent system agree with more employee rights dimension than the personel using dependent computer system. The quality of working life among health and vice health care personnel using dependent computer system were found to be more positive than the general management personnel using dependent computer system. The quality of working fife was found to be more positive among the personnel without health problems due to usage of computer than the personnel with health problems due to computer usage. The quaKty of working life among the personnel using dependent computer system working due to 1475 numbered labor law were found to be more positive than the personnel using dependent computer system working due to 657 numbered government officials law. The quality of working fife among the personnel using dependent computer that had taken in-service training were found to be more positive than the personnel using dependent computer system that did not take in-service training. The quafity of working fife among general management personnel that do not use computer were found to be more positive than the junior personnel that do not use computer. The quaKty of working fife among the personnel tJŞpt do not use computer working due to 1475 numbered labor law were found to be more positive than the personnel that do not use computer working due to 657 numbered government offices |aw- The views of personnel about the quality of working fife dimensions were also have differences due to their social- demographic characteristics.