Bilen ve öğrenen örgüt olarak hastaneler: Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Adana Bölge Hastanesinde bir araştırma
Hospitals as knowig and learning organization: A research at social Insurance Association Adana Presidency Region Hospital
- Tez No: 158067
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜN ERİGÜÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Öğrenen Örgüt, Bilen Örgüt, Sağlık Kurumlan, Hastane Yönetimi, Hastane Çalışanları, Learning Organization, Knowing Organization, Health Institutions, Hospital Management, Hospital Personnel
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Hüseyin Kilikoğlu, B., Bilen ve Öğrenen Örgüt Olarak Hastaneler: Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Adana Bölge Hastanesinde Bir Araştırma, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Kurumları Yönetimi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2004. Bu çalışmanın amacı; sağlık sektöründe hizmet veren hastanelerin bilen ve öğrenen örgüt olma potansiyelini değerlendirmektir. Sağlık ve sağlıklı olma kavramı toplumların gelişmişliğinin bir göstergesi halindedir. Sağlık kurumlarının içinde bulundukları çevre dinamik olmayı, sürekli yenilenmeyi ve hızlı adaptasyon süreçlerini gerektirmektedir. Yenilenme ihtiyacının ortaya çıkması çevresel değişikliğin algılanması ile meydana gelmekte, ancak sadece algılama yeterli olmayıp bunun için gerekli yapılanmanın uygun şekilde tesis edilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Değişimin, sürekli analiz gerektiren bir süreç olmasından dolayı örgüt yapısı, teknoloji kullanımı, iletişim, sosyal doku, çalışanların eğitim seviyesi, öğrenme süreçleri, çevre koşullarına uyum sağlamada önemli potansiyel faktörleri oluşturmaktadır. Öğrenmenin yaygınlığı, hızı, çalışanlar tarafından benimsenmesi ve bir örgüt kültürü haline gelmesi, örgütün rekabet avantajım artıran en önemli faktörlerden biridir. Tüm bu faaliyetler modern yönetim yaklaşımlarından öğrenen örgüt başlığı altında toplanmıştır. Bu yaklaşım iç ve dış çevrenin sürekli değişim gösterdiği, devamlı yenilenmek ve gelişmek zorunda olan örgütlerin yönetsel ihtiyaçlarına cevap vermek üzere ortaya konmuş bir kavramdır. Öğrenen örgütler; bilen örgütlerin klasik, katı kurallara ve standart prosedüre dayalı olarak en iyi tek bir yol fikrinin benimsendiği reaktif yapısından uzak, hatalarından ders alan proaktif yapıdaki örgütlerdir. Bu çalışmada; öğrenen örgütün önemi, ortaya çıkma süreci, özellikleri, temel yetenekleri, disiplinleri ve öğrenen bir örgüte dönüşüm süreci ele alınmıştır. Araştırma amacına yönelik olarak, Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Adana Bölge Hastanesi çalışanlarına anket uygulanmış (n=572) ve 541 personeleVI ulaşılmıştır. Geçerli kabul edilen anketlerin, araştırma evrenine oranı %53.2'dir. Araştırmaya katılan çalışanlar hastanenin bilen örgüt ve öğrenen örgüt olma durumunu değerlendirmiş ve bilen Örgüt yaklaşımına göre (X= 2,94), öğrenen örgüt yaklaşımının (X= 3,26) yüksek olduğu fakat bulunan değerler arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık olmadığı bulunmuştur (tF=l,351, p=0,212). Değerlendirmelerde çalışanların meslek gruplarına, çalışma sürelerine, görev sürelerine, hiyerarşik olarak bağlı oldukları birime göre anlamlı bir farklılığın olduğu bunun yanında yaş, öğrenim durumu, örgüt içi çalışma pozisyonu, cinsiyet ve öğrenen örgütle ilgili daha önceden bilgi sahibi olma durumuna göre ise anlamlı bir farkın olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT Hüscyniklioğlu, B., Hospitals As Knowing and Learning Organization: A Research at Social Insurance Association Adana Presidency Region Hospital, Hacettepe University Institute of Health Science Master Thesis at Health Institutions Administration, Ankara, 2004. The purpose of this research was to examine to be knowing and learning organization potential of hospitals. The concepts, health and being healthy are indicator of the societies' development process. The environment where the health institutions exist requires the processes of being dynamic, continual renovation and fast adaptation. Coming out of renewing requirement occurs with the perceiving of environmental changing nevertheless perceiving is not enough by itself and it requires establishing a structure in an appropriate way. Organization structure, use of technology, communication, social configuration, the employees' education level, learning process create the main potential factors while adapting to the environment conditions due to the structure of metamorphosis which is a process that requires a continuous analyze. Widespread of learning, it spread, adopting by the employees and becoming an organization's culture is one of the most important factors, which increases the competing advantage of the organization. All these activities gather under the title of Learning Organization from Postmodern Management Approach. This approach is a concept, which is exposed for replying the administrational needs of organizations, which have to renew continuously themselves and develop where exterior and interior environment change frequently. Learning Organizations are the organizations which are in the proactive structure and which take lessons from their own faults. Unlike learning organizations, knowing organizations' reactive structure which assumes classical, strict rules and standard procedures with the idea of the“best way is one way”.vm In this study, the importance of the learning organizations, its' process of coming out, its' features, its' basic talents, its' rules and the process of turning into a learning organization has been investigated. Aimed research purpose, a survey was held in Social Insurance Association Adana Presidency Region Hospital (n=572) and reached to the 541 personnel. The proportion of valid survey results against the research universe was 53,2%. The employees, who attended survey, evaluate the position of being learning organization approach was found higher (X=3,21) than knowing organization approach (X=2,94) but no significant difference between regard to knowing and learning organization approach (t=l,351, p=0,212). In the evaluations, significant differences were found out among the workers in regard to their professional group, years in position, years in organization and the unit that they connected hierarchically. Besides, it was found out that there is n significant difference in regard to their age, education level, and the title position in association, sex and having any information about being learning organization beforehand.