Mathieu ve tıpu hipospadias onarım tekniklerinin başarı ve komplikasyon açısından karşılaştırılması
- Tez No: 158086
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT UĞRAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Hipospadias, TIPU, Mathieu, stent, anestezi 47, Hypospadias, TIPU, Mathieu, stent, anesthesia 48
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Amaç: Hipospadiasların onarımında en sık tercih edilen tedavi yöntemlerinden Mathieu ve TIPU teknikleri; başarı, komplikasyon ve başarıyı etkileyen faktörler açısından karşılaştırıldı. Yöntem: 1997 ile 2004 yılları arasında İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi TÛTM üroloji kliniğinde hipospadias nedeniyle öpere edilmiş hastalardan Mathieu (34) ve TIPU (20) tekniği uygulanmış olanlar yeniden değerlendirilerek ameliyat başarıları, ameliyat tekniklerinin birbirine göre avantaj ve dezavantajları, ameliyat sonrası komplikasyonları açılarından karşılaştırıldı. Her iki grupta verilerin grup içi dağılımı Kolmogorov-Simirnov testi ile araştırıldı. Verilerin grup içinde normal dağılıma uyduğu saptandığından gruplar arası karşılaştırmada bağımsız örnekli T-testi, korelasyon araştırmasında ise Pearson testi kullanıldı. Bulgular: Hastaların 10'unda (% 18.5) başvuru anında kordi mevcuttu. Mathieu ameliyatı sonrası başarı oranı %82.5 ve komplikasyon oranı %35.2 bulundu. TIPU ameliyatı sonrası ise başarı oranı %75 ve komplikasyon oranı %30 bulundu. TIPU yapılan vakalarda üretral kateterin 0-7 günlerde çekilmesi halinde başarı oranı, 8-10 günde çekilmesine göre anlamlı olarak daha düşüktü. Mathieu ameliyatında stentin 10 günden daha uzun süre yerinde bırakılmasıyla başarı anlamlı miktarda artmaktaydı. İşlemin genel anestezi altında yapılması durumunda Mathieu tipi onarımda başarı %100; TIPU tipinde ise % 78.5 idi. Spinal-kaudal anestezi altında yapılan Mathieu ve TIPU tipi operasyonlarda başarı % 66.6 idi. Genel anestezi uygulamasıyla başarı arasında pozitif korelasyon saptandı. Sonuç: Distal ve mid penil hipospadiaslarda gerek Mathieu ve gerekse TIPU yöntemlerinin başarı ve komplikasyon oranları arasında fark görülmedi. Her iki grup göz önüne alındığında genel anestezi uygulaması, cerrahi başarıyı, spinal-kaudal anesteziye göre anlamlı derecede arttırmaktadır. Üretral stentin geç çekilmesi ile başarı oranı anlamlı miktarda artmaktadır. Hipospadiaslarda hangi yöntemin uygulanacağı cerrahın deneyimi ve kişisel tercihine bağlıdır. Ancak sayılan unsurlara dikkat edilmesi durumunda başarı olasılığının artacağı değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Purpose: Among the most preferred operation techniques of hypospadias repair, Mathieu and TIPU procedures were compared for success and complication rates and for factors that alter success. Methods: Patients that were operated either with Mathieu or TIPU procedure in urology clinic of T.O.T.M were evaluated for success, advantages and disadvantages of the procedures and for complications. As both groups showed normal diversity by Kolmogorov-Simirnov test, inter group comparisons were made by two samples T-test and correlations by Pearson test. Results: In 10 (18.5%) of the patients there was chordee at first visit. After Mathieu procedure, success rate was 82.5% and complication was 35.2%. After TIPU procedure, success rate was 75% and complication rate was 30%. After TIPU procedure, a stent removal time of 8-10 days showed significantly higher success rates then that of 0-7 days. After Mathieu procedure, stent persistence for 10 days or more increased success rates significantly. With general anesthesia, success was 100% with Mathieu and 78.5% with TIPU procedures. Considering TIPU, success with both anesthesia techniques was 66.6%. There was statistical correlation between general anesthesia application and success rates. Discussion: There was no difference between success rates of Mathieu and TIPU procedures in distal and mid penile hypospadias. Considering both groups, application of general anesthesia increased success rates significantly compared to spinal-caudal anesthesia. Late removal of urethral stent increased success significantly. Kind of operation for hypospadias is due to the experience and preference of the surgeon. Yet, if the above components are considered, success rates can be higher.