Dipironun düz kas gevşetici etkisinin karakterizasyonu ve insanda solunum fonksiyonu üzerindeki etkisi
The characterization of smooth muscle relaxing effect of dipyrone on respiratory function in human beings
  1. Tez No: 158224
  2. Yazar: SİNEM EZGİ GÜLMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANKAT TULUNAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Dipiron (metamizol), izole kobay trakea düz kası, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, solunum fonksiyon testi, Dipyrone (metamizole), isolated guinea pig trachea smooth muscle, chronic obstructive pulmonary disease, spirometric tests
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Klinik Farmokoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
55 ÖZET Dipironun Düz Kas Gevşetici Etkisinin Karakterizasyonu Ve İnsanda Dipironun Solunum Fonksiyonu Üzerindeki Etkisi Dipiron, etkili bir analjezik ve antipiretik ajandır. Ayrıca düz kas gevşetici etkiye sahip olması nedeniyle diğer NSAİ ilaçlardan farklılık göstermektedir. Düz kas gevşetici etkisi pek çok in vitro, in vivo ve klinik araştırmayla gösterilmiş olmasına karşın, etki mekanizması henüz açıklığa kavuşmamıştır. Bu çalışmada, dipironun düz kas gevşetici etkisi, izole kobay trakea düz kas preparatı kullanılarak değerlendirildi. Olası etki mekanizmasını açıklamak üzere izole kobay trakea düz kası ve LTK8 kültür hücrelerinde inozitol fosfat birikimi üzerine etkisi araştırıldı. LTK8 hücrelerinde hücre içi kalsiyum düzeylerine olan etkisi spektroflorometrik olarak ölçüldü. Ayrıca, dipironun normal sağlıklı gönüllüler ile parsiyel reverzibilite gösteren KOAH hastalarında düz kas gevşetici özelliği, solunum fonksiyon testi parametreleri ile araştırıldı. Dipiron (10“5, 10”4 ve 10“3 M), izole kobay trakea düz kası üzerinde histamin (2x1 0”5 M), asetilkolin (2x1 0“5 M) ve ATP (10”5 M) aracılı kasılmaları doz bağımlı gevşetti. Gevşetici etki, indometazin ile gözlenmedi. Indometazinle inkübasyon, dipironun gevşetici etkisinde değişikliğe neden olmadı. Dipiron, KCI (100 mM) ile indüklenen kasılmayı inhibe etmedi. Dipiron, izole düz kas preparatında histamin (2x1 0“5 M) ve ATP (10”5 M) aracılı; LTK8 hücresinde de ATP (10"5 M) aracılı; İP birikimini anlamlı olarak inhibe etti. Ayrıca, LTK8 hücrelerinde ATP uyarısı ile oluşturulan hücre içi serbest kalsiyum artışını inhibe etti. Bu sonuçlara göre dipironun düz kas gevşetici etkisi, COX enzimi inhibisyonu aracılı değildir. Voltaj bağımlı kalsiyum kanalları üzerinde inhibitor etkisinin olmaması, gevşetici etkisinin hücre dışından hücre içine kalsiyum girişini bloke ederek olmadığını göstermektedir. Dolayısıyla gevşetici etkisinde, hücre içinden kalsiyum salınımını inhibisyonunun rol oynadığını düşündürmektedir. Dipironun İP birikimini inhibe etmesi, PLC inhibisyonuna ya da reseptör aktivasyonunu bozmasına bağlı olabilir. Dipironun düz kas gevşetici etkisi, normal sağlıklı gönüllüler ve GOLD tanı kriterlerine göre tanı konulmuş parsiyel reverzibilite gösteren KOAH hastalarında SFT parametreleri ile değerlendirildi. Solunum fonksiyon testi, dipiron almadan önce ve oral yoldan 20 mg/kg dozunda dipiron aldıktan 30, 60, 90, 120 dakika sonra, Medikro 2000 software 1.6 versiyonu kullanılarak yapıldı. Normal sağlıklı gönüllüler ve KOAH hastalarının, ilaç almadan önceki ve ilaç aldıktan sonraki tüm SFT değerleri karşılaştırıldığında, istatistiksel olarak anlamlı değişiklik bulunmadı. Dipironun KOAH hastalarında bronkodilatör etki göstermemesi, KOAH'ın, progresif ve büyük oranda irreversibl hava yolu kısıtlaması ile karakterize bir hastalık olması ile açıklanabilir. Ancak dipironun KOAH hastalarının SFT parametrelerinde negatif yönde de bir değişikliğe yol açmaması bakımından dipiron, KOAH hastalarında, endikasyonlar doğrultusunda güvenle kullanılabilecek bir seçenek olarak düşünülebilir.56
Özet (Çeviri)
57 SUMMARY The Characterisation Of Smooth Muscle Relaxing Effect Of Dipyrone And The Effect Of Dipyrone On Respiratory Function In Human Beings Dipyrone is an effective analgesic and antipyretic agent and it differs from other NSAIDs by having smooth muscle relaxing effect. Although its smooth muscle relaxing effect has been shown in many in vitro, in vivo and clinical studies, the mechanism of effect is not clear yet. In this study, the relaxing effect of dipyrone was investigated on isolated guinea pig trachea smooth muscle in the organ bath. To explain the probable mechanism of action, its effect on IP accumulation was tested on isolated guinea pig trachea smooth muscle and LTK8 culture cells. Intracellular free calcium levels were measured by spectrofluorometric method. Its smooth muscle relaxing effect was also investigated on normal healthy volunteers and COPD patients by spirometric tests. Dipyrone (10“5, 10”4 and 10“3 M) had a relaxation effect on histamin (2x1 0”5 M) and acetylcolin (2x1 0“5 M) pre-contracted guinea pig smooth muscle. The relaxing effect was not observed with indomethacin. Neither COX and its products nor voltage dependent calcium channels had a role on its relaxing effect. In isolated tracheal smooth muscle, histamin (2x1 0”5 M) and ATP (10“5 M) ATP (10”5 M) induced IP accumulation and in LTK8 culture cells ATP (10"5 M) induced IP accumulation was inhibited by dipyrone. Dipyrone also inhibited ATP-induced intracellular free calcium increase in LKT-8 cells. These results suggest that inhibition of the release of intracellular calcium may play a role in smooth muscle relaxing effect of dipyrone. Its inhibitor effect on IP accumulation may be due to PLC inhibition or receptor inactivation. Its smooth muscle relaxing effect was also investigated by spirometric tests on normal healthy volunteers, and COPD patients with partially reversible bronchospasm, diagnosed according to the GOLD criteria. The spirometric tests were performed with portable Medikro Spiro2000 spirometry software 1.6 version, before and 30, 60, 90, 120 minutes after dipyrone intake orally at 20 mg/kg doses. All the spirometric parameters of normal healthy volunteers and COPD patients did not show significant change when compared to baseline values before dipyrone intake. Dipyrone did not have a bronchodilator effect on COPD patients; this may be explained, as COPD is a disease characterized by a progressive and largely irreversible airflow limitation. However, it did not worsen spirometric parameters in COPD patients, so it can be considered as a safe agent in COPD patients according to its indications.