Paraoksonaz gen polimorfizminin tip 2 diyabetli hastalarda komplikasyon gelişimi ve lipit metabolizması ile ilişkisi
The association of paraoxonase gene polymorphism on the complications of type 2 diabetes mellitus and lipid metabolism
  1. Tez No: 158339
  2. Yazar: DURDU ALTUNER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ASUMAN KARAKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Paraoksonaz, diabetes mellitus, polimorfizm, Paraoxonase, diabetes mellitus, polymorphism
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
140 ÖZET Paraoksonaz gen polimorfîzminin tip 2 diyabetli hastalarda komplikasyon gelişimi ve lipit metabolizması ile ilişkisinin araştırılması Paraoksonaz, aromatik karboksilik asit esterlerini, organik fosforlu insektisitler ve sinir gazlarını hidroliz eden ve polimorfizm gösteren bir enzimdir. Bu nedenle, bu tür çevresel toksik kimyasallara kronik maruziyet sonucu oluşan zehirlenmelerde serum paraoksonazın koruyucu bir rolü olabilir. Bunun dışında bu enzimin lipit metabolizmasındaki etkileri nedeniyle diyabet ile arasında bir ilişki olabileceği ve özellikle LDL oksidasyonunu engelleyerek diyabetin makrovasküler ve mikrovasküler komplikasyonların önleyebileceği düşünülmektedir. Çalışmamızda, koroner arter hastalığı, retinopati, nefropati ve nöropati gibi komplikasyonlar olan ve komplikasyonsuz tip 2 diyabetli hastalarda ve kontrol grubunda serum paraoksonaz aktivitesi, lipoproteinler, glisemik kontrol, PON1- 192 ve PON1-55 gen poHmorfizmi araştırılmıştır. En düşük paraoksonaz aktivitesine komplikasyonlu grupta rastlanmıştır (PQR>QQ olacak şekilde anlamlı düzeyde yükselmektedir (PLM>MM olacak şekilde bir azalma göstermesine rağmen PONİ -55 gen polimorfizmi, PON aktivitesinde çok belirleyici değildir. Ancak M alelinin ise LDL oksidasyonuna ve komplikasyon gelişimine karşı duyarlı olduğu düşünülmektedir. Sonuç olarak, düşük serum PON aktivitesi ve PONİ polimorfizmi, lipid peroksidasyondaki artış ve tip 2 DM komplikasyonlarının ortaya çıkması olasılığı ile bağlantılı olabilir.
Özet (Çeviri)
141 SUMMARY The Association of Paraoxonase Gene Polymorphism on the Complications of Type 2 Diabetes Mellitus and Lipid Metabolism PON is a polymorphic esterase and hydrolyses aromatic carboxylic acid esters and organophosphorous insecticides and nerve gases. Serum paraoxonase thus may play a protective role against poisoning due to chronic exposure to these toxic environmental chemicals. On the other hand, it is considered that PON may be related with diabetes due to its effects on lipid metabolism. PON could be involved in the pathogenesis of micro and macroangiopathy in diabetes, by preventing lipid peroxidation of LDL. In this study, we investigated serum PON activity, lipoproteins and glycaemic control, PON1-192 and PON 1-55 gene polymorphisms in patients with type 2 DM without complications and with complications (coronary heart disease, retinopaty, neuropaty and nephropaty) and in non-diabetic control subjects. The lowest paraoxonase activity was found in type 2 DM patients with complications (PQR>QQ in control subjects, type 2 DM patients with and without complications (PLM>MM in all subjects, PON 1-55 gene polymorphism may not be accepted as a good indicator in PON activity. On the other hand, it could be considered that M allel is more sensitive against LDL oxidation and complication development In conclusion, low serum PON activity and PON1 polymorphism may be related to an increased tendency for lipid peroxidation and the possibility of the occurrence of type 2 DM complications.