İnsan amniyotik sıvısının tek başına ve insan amniyotik membranı ile birlikte kullanımının ratlarda kırık iyileşmesi üzerine etkileri(deneysel çalışma)
The effects of human amniotic fluid injection and combined application with human amniotic membrane on fracture healing in rats(an experimental study)
- Tez No: 193478
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞÜKRÜ ARAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Kırık iyileşmesi, insan amniyotik sıvısı, insan amniyotik membranı, Fracture healing, human amniotic fluid, human amniotic membrane
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
1.ÖZETnsan Amniyotik Sıvısının Tek Başına ve nsan Amniyotik Membranı le BirlikteUygulanmasının Ratlarda Kırık yileşmesi Üzerine Etkileri(Deneysel Çalışma )Dr.Alper GÜLTEK NDokuz Eylül Üniversitesi Tıp FakültesiOrtopedi ve Travmatoloji Anabilim DalıBalçova- ZM RKemik kırıkları; ortopedi ve travmatoloji pratiğinde sık karşılaştığımız yaralanmalardanbiri olup bu kırıkların yaklaşık %10 kadarlık bir bölümü kaynama sorunları nedeniyle cerrahimüdahale gerektirmektedir. Çok uzun zamanlardır kullanılan kırık tedavi yöntemlerinin(alçılıtespit, traksiyon vb.) yanı sıra, gerek kırık iyileşmesinin biyolojisinin gerekse de biyolojikfaktörler ve matriks komponentlerinin iyileşme üzerine etkilerinin anlaşılır hale gelmesiyle,iyileşme süresini kısaltmak ve kaynama oranlarını en üst düzeye çıkarmak için kırıktedavisinde bir takım yenilikler gündeme gelmiştir. Yaptığımız bu çalışmada, kırıkiyileşmesinde olumlu etkileri gösterilen faktörleri içeren insan amniyotik sıvısının veamniyotik membranının rat tibialarında oluşturulan kırık modelinin iyileşmesi üzerindekietkileri araştırıldı.Klinik ve hayvan etik kurul onayları alındıktan sonra ağırlıkları 250-300 gr arasındadeğişen normal aktiviteye sahip, 36 adet Wistar erkek ratın 72 adet tibiası araştırmaya alındı.Deneklerin her iki tibialarında cerrahi disseksiyon sonrası tek transvers kırık hattı oluşturulduve intramedüller olarak tespit edildi. Denekler; tedavi uygulanmayanlar (kontrol grubu/grup1), insan amniyotik sıvısı uygulananlar (grup 2), insan amniyotik sıvısı ile birlikte insanamniyotik membranı uygulananlar (grup 3) olarak üç gruba ayrıldı. Tüm hayvanlarınsakrifikasyon sonrası radyolojik grafileri çekildi. Tibiaların bir bölümü üçüncü hafta (n=34),diğer bölümü ise altıncı hafta sonunda (n=32) histopatolojik olarak Modifiye Lane-Sandhuiyileşme kriterlerine göre puanlandı. Histolojik değerlendirmelerden sonra elde edilen verilerMann Whitney U testi ve Wilcoxon testleriyle istatistiksel olarak değerlendirildi.Uygulanan tedaviler, birbirleri arasında ve kendi dönemlerine ait kontrol grupları ileiyileşme potansiyeli açısından karşılaştırıldığında; üçüncü haftada kontrol grubu ile deneygrupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmazken, tek başına amniyotik sıvıuygulanan grup (grup 2) kombine tedavi uygulanan gruptan (grup 3) istatistiksel olarakanlamlı şekilde iyi bulunmuştur(p=0,021). Altıncı haftada ise tek başına amniyotik sıvıuygulanan grubun (grup 2) sonuçları hem kontrol grubundan hem de amniyotik membran vesıvının kombine uygulandığı gruptan istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha iyi bulunmuştur(sırasıyla p=0.036 , p=0.019). Amniyotik membran ve sıvının kombine uygulandığı grup(grup 3) ile kontrol grubu arasında altıncı hafta sonunda da anlamlı bir farklılık saptanmadı.Her üç grubun da kendi içlerindeki altıncı hafta sonuçlarının üçüncü hafta sonuçlarından dahaiyi olduğu ve bunun kontrol grubu dışında iki deney grubunda da anlamlılık gösterdiğibulundu (sırasıyla p=0.037 ,p=0.041).Sonuç olarak; yaptığımız çalışma amniyotik membranın kırık iyileşmesini uyarmadaetkisinin çok sınırlı olduğunu buna karşılık amniyotik sıvının tek başına lokal uygulanmasınınratlarda kırık iyileşmesinin uyarılmasında olumlu etkilerinin olabileceğini göstermiş vebunun bir ön çalışma olarak ileride daha çok sayıda denekle yapılacak geniş çalışmalar içinumut verici olduğunu düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
2.ABSTRACTThe Effects of Human Amniotic Fluid njection and Combined Application withHuman Amniotic Membrane on Fracture Healing in Rats(An Experimental Study)Alper Gultekin,MDDokuz Eylul University,School of MedicineDepartment of Orthopaedics and TraumatologyIzmir,TurkeyFractures are among common injuries in orthopedics and traumatology practice.10% ofthese require surgical intervention due to healing problems. Besides the classical treatmentmethods (cast application, traction etc.), alternative treatment modalities are considered byunderstanding the biology of fracture healing and the availability of biological factors andmatrix components to shorten the time required for healing and to maximize the union rates.Its shown that human amniotic fluid and human amniotic membrane contain factors thatenhancing fracture healing. The purpose of this study was to determine the effects of humanamniotic fluid and human amniotic membrane on fracture healing model in rats.72 tibiae of 36 Wistar rats with normal activity weighing between 250-300 grs wereincluded in the study following approval of both Animal Eperimental and ClinicalExperimental Ethics Committee.Transverse fracture lines are created surgically in both tibiaeof rats, then stabilized intramedullary. The samples were divided into three groups. The firstgroup was left untreated following intramedullary fixation (control/group 1), human amnioticfluid was injected to the second group (group 2), human amniotic membrane wrapping andhuman amniotic fluid injection was both applied to the last group (group 3). X-Rays of allsamples were taken after they were sacrified. Some of the tibiae were scoredhistopathologically using modified Lane-Sandhu Grading Scale at 3rd week (n=34) and therest (n=32) at 6th week. The results were statistically analysed by Mann Whitney U andWilcoxon tests.There were no significant differences in the quality of healing between the control andtreatment groups at 3rd week,but second group (amniotic fluid injection) has statisticallybetter scores than combined therapy group (group 3) at 3rd week (p=0,021). The results ofsecond group (amniotic fluid injection) were statistically better than control (group1) andcombined therapy (group 3) groups at 6th week (respectively p=0.036, p=0.019). Nostatistically significant differences were detected between combined therapy group (group 3)and the control (group 1) at 6th week. The mean results of all groups at 6th week were betterthan 3rd week however this was statistically significant for two groups except the control (resp. p=0.037, p=0.041)We conclude that local injection of human amniotic fluid is effective but humanamniotic membrane wrapping has very limited effect on fracture healing in rats.We suggestthat, the results of this study are promising for further studies with larger sample groups.