Posidonia oceanica (L.) Delile'nin farklı parametrelere bağlı fenolik bileşik değişikliği ve farmasötik değerlendirmesi
Posidonia oceanica (L.) Delile's phenolic compound variation in different conditions of and pharmaceutical assessment
  1. Tez No: 158357
  2. Yazar: MEHMET ZEKİ HAZNEDAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ULVİ ZEYBEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Posidonia oceanica, HPLC, Fenolik Bileşikler, Floroglusinol, Ferulik asit, Şikorik asit, Mevsimsel, Botanik, Posidonia oceanica, HPLC, Fenolic Compounds, Phloroglucinol, Ferulic acid, Chicoric acid, Seasonal, Botany
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 385
Özet
353 ÖZET Posidonia oceanica (L.) Delile Posidoniaceae familyasından Ege Denizi ve Akdenizde yaygın yayılış gösteren ekolojik olarak dominant rol oynayan deniz fanerogamıdır. Bu çalışma ile Posidonia oceanica (L.) Delile mevsim, derinlik, lokalite, gün içi zaman gibi farklı parametrelerde değerlendirilmiş ve farklı organlarının içeriğinde bulunan fenolik asitler analiz edilmiştir. Fenolik asitlerin miktar tayini şikorik asiti de kapsayarak farklı parametrelerde HPLC yöntemi ile belirlenmiştir. Bu arada belirtilen parametrelerdeki botanik (morfolojik- anatomik) özellikler incelenmiş; ancak bir farklılığa rastlanmamıştır. Genel olarak antioksidan, antibakteriyel olarak bilinen bileşikler tespit edilmiştir. Sonuç olarak antiHIV, antikarsinojenik, gibi önemli etki denemelerinde ile olumlu sonuçlarla halen denenmekte olan maddeler; floroglusinol (en yüksek miktar kök organında, yaz mevsiminde, Söğüt ve Kaş gibi güneybatı kıyılarımızda, 10 m derinlikte, akşam koşullarında); ferulik asit, kafeik asit, kumarik asit (en yüksek miktar yaşlı yaprakta, sonbaharda, Karaburun Kıyılarında, 10 m derinlikte, akşam koşullarında); şikorik asit (en yüksek miktar genç yaprakta, Sonbaharda, Kaş Kıyılarında, 15 m derinlikte sabah koşullarında) bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
354 ABSTRACT Posidonia oceanica (L.) Delile from Posidoniaceae family is a phanerogam that has a dominant role in ecology and widely distributed in Aegean and Mediterranean Sea. In this study, Posidonia oceanica (L.) Delile was evaluated by different parameters such as season, locality, depth, day time and fenolic acid quantities in different organs were analyzed. The quantification of fenolic acids including chicoric acid was determined within different parameters using HPLC method. Meanwhile, the botanical properties (morphology, anatomy) in this parameters was studied; however no difference was found. In general; components known as antioxidant, antibacterial were detected. As a result, compounds tested have still been worked with promising results in important activities like antiHIV, anticarcinogenic; phloroglucinol (at most quantity in root, summer, Southwest Aegean Sea, 10 m depth, evening parametres); ferulic acid, caffeic acid, coumaric acid (at most quantity in older leaves, autumn, West Aegean Sea, 10 m depth, evening parametres); chicoric acid (at most quantity in young leaves, autumn, Southwest Aegean Sea, 15 m depth, morning parametres) was found.