Yoksulluk: Temel kavramlar, ölçüm yöntemleri ve Türkiye'de kırsal yoksulluğun belirleyenleri
Basic concepts, measurement methods and the determinants of rural poverty in Turkey
- Tez No: 158563
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SELİM ÇAĞATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Mutlak Yoksulluk, Göreli Yoksulluk, Kırsal Yoksulluk, Parasal Yaklaşım, Yetenek Yaklaşımı, Açlık Sının, Yoksulluk Sının, Yoksulluk Açığı, Absolute Poverty, Relative Poverty, Rural Poverty, Monetary Approach, Capabilities Approach, Hunger Line, Poverty Line, Poverty Gap
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
IV ÖZET ATAHAN, Duygu.“Yoksulluk: Temel Kavramlar, Ölçüm Yöntemleri ve Türkiye 'de Kırsal Yoksulluğun Belirleyenleri”Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006 Çalışmanın temel amacı, 2004 yılı için Türkiye'de kırsal yoksulluğun belirleyenlerini ampirik olarak ortaya koymaktır. Ancak bu amaç doğrultusunda öncelikle, 1900'den günümüze yoksulluk kavramının geçirdiği değişim ele alınmış ve bu süreçte literatürde yoksulluk kavramını açıklamak için kullanılan farklı yaklaşımlar incelenmiştir. Sırasıyla parasal, sosyal dışlama, yetenek ve katılımcı yaklaşım olmak üzere dört ana grupta toplanan bu yaklaşımlar açıklandıktan sonra yoksulluk ölçümü, parasal yaklaşım ve yetenek yaklaşımı temelinde adım adım incelenmiştir. Ampirik analize geçmeden önce ayrıca Türkiye'de kentsel ve kırsal yoksulluğun ölçümü üzerine şu ana kadar yapılan ampirik çalışmalar özetlenmiştir. Daha sonra, kırsal yoksulluğu ölçmek amacıyla parasal yaklaşıma dayalı temel ihtiyaçların maliyeti yönteminden hareketle ülke geneli, yedi coğrafi bölge, dokuz tarımsal bölge ile GAP, DAP ve kalkınmada öncelikli iller kapsamında açlık (besin yoksulluk sının) ve yoksulluk smırı (besin ve besin dışı yoksulluk sınırı) hesaplanmış ve bunlardan hareketle kafa sayısı endeksi, yoksullar arası eşitsizlik katsayısı, yoksulluk açığı endeksi, Sen endeksi, FGT endeksi hesaplanmıştır. Bu noktadan sonra, ana amaç doğrultusunda, kırsal yoksulluğu temsilen kullanılan yoksulluk açığı değişkeni ülke geneli için hesaplanan yoksulluk sınırından yola çıkılarak hesaplanmıştır. Yoksulluk açığını açıklayabileceği varsayılan temel modelin bağımsız değişkenleri, son yirmi yılda Türkiye üzerine yapılan ampirik yoksulluk çalışmalanndan çıkarılan sonuçlar ışığında, kırsal yoksulluk üzerinde potansiyel etkisi olduğu düşünülen eğitim, demografik yapı, çalışma durumu, gelir kaynağı, gelir miktan, tanmsal girdi ve tarımsal yapı gibi grupları temsilen oluşturulmuştur. Çalışmanın sonucunda hanehalkı bazındaki faktörlerin Türkiye'deki kırsal yoksulluk açığını ancak belli bir oranda açıkladığı, öte yandan bazı makro değişkenlerin kırsal yoksulluk açığı üzerinde oldukça etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSRACT ATAHAN, Duygu.“Poverty: Basic Concepts, Measurement Methods and The Determinants of Rural Poverty in Turkey”Master's Thesis, Ankara, 2006 The main purpose of this study is to explain emprically the determinants of rural poverty in Turkey for the year 2004. Within this aim, first of all, the transformation of the poverty concept from 1900s till today and various approaches which were used to explain this concept in that period have been investigated. After explaining the poverty approaches which fall under four main groups, namely, monetary, social exclusion, capabilities and participatory, poverty measurement will be analyzed step by step on the basis of monetary and capabilities approaches. And the emprical studies of the last two decades on poverty in Turkey are summarized. Then, through the cost of basic needs method based on monetary approach the hunger line, poverty line, head count index, inequality cofficient among the poor, poverty gap index, Sen index and FGT index in Turkey, in seven geoghraphical and nine agricultural regions, in the provinces of South Anatolian Project (GAP) and Eastern Anatolia Project (DAP) as well as the provinces which have priority in development have been calculated. Consequently in Ihe context of our main purpose, poverty gap variable is used to represent the rural poverty and the independent variables which may have potential effect on the poverty gap by the way on rural poverty have been grouped in the name of education, demographic structure, source of income, the amount of income, agricultural input, agricultural structure and work condition in the light of the results of the empirical poverty studies in Turkey. Some variables chosen to represent these groups have been used to detect the determinants of rural poverty in Turkey. The results of our study indicate that although the factors on the basis of household partly identify the determinants of rural poverty in Turkey, the macro variables have a strong effect on the rural poverty gap.