Yerüstü madenciliğinde kullanılan delicilerin verimliliklerinin araştırılması
  1. Tez No: 15886
  2. Yazar: TURGAY DİNÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜNER ÖNCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Delme hızı, delme, uç aşınması, delinebilirlik, penetration rate, drilling, bit wear, drillability
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada, yer üstü madenciliğinde kullanılan çeşitli delik delme yöntemlerinin me kaniği ile birlikte verimliliği incelenmiş. Etibank Küre Piritli Bakır İşletmesinde bu amaçla yerinde çeşitli formasyonlardaki delik delme işleri gözlemlenmiş, kronometraj ve yerinde deneyler yapıl mıştır. Bu formasyonlardan alınan numunelerle laboratuvarda çeşitli jeomekanik deneyler yapıl mış. Delme hızı ile jeomekanik deney sonuçları arasında bir ilişkinin var olup olmadığı çeşitli is tatistiksel yöntemler kullanılarak araştırılmıştır T testinde, Schmidt Çekici, Koni Delici (Is), Nokta Yük (Is) değeri ve Çekme Dayanımı anlamlı çıkmış, Yoğunluk ve Darbe Dayanım değeri testleri anlamsız çıkmıştır. F testinde Koni Delici (Is), Nokta Yük (Is) ve Çekme Dayanım grubu delme hızı ilişkisi anlamsız, Schmidt Çekici ve Nokta Yük (Is) grubu delme hızı ilişkisi anlamlı, Schmidt Çekici, Nokta Yük (Is) ve Darbe Da yanım değeri grubu, delme hızı ilişkisi anlamsız, Schmidt Çekici, Koni Delici (Is) ve Nokta Yük (Is) grubu delme hızı ilişkisi anlamsız çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, different kinds of drilling systems mechanism and its efficiency of surface mining is researched. For that purpose different kind of driling applications are examined and observed on the surface formations at Etibank Küre Piritli Bakır İşletmeleri. Geomechanical tests are applied these samples. Penetration rate and geomechanical laboratory test results are com pared with statistics methods. Reasonable, results are obtained for Schmidt Hammer, Core Indenter, Point Load. Strength and Tensile Strength with penetration rate from T test. Unreasonable results are obtai ned from. Condense and Blom Strength. Unreasonable results are obtained foe. Cone Indenter, point load and Tensile strength grub with. Penetration Rate from F test application Reasonable results are obtained for Schmidt Hammer and Cone. Indenter grub with penetration rate applica tion. Unreasonable, results are obtained.