Coğrafya öğretiminde tam öğrenme modelinin öğrenci başarısına etkisi
The effect mastery learning method on student success in teaching geography
- Tez No: 159014
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya Eğitimi, Öğrenme, Tam Öğrenme Modeli, Coğrafya' da Tam Öğrenme Modeli, Öğretim Yöntemleri
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Bu araştırma Lise I. Sınıf Coğrafya I. Dersi“yeryuvarlağının yapısı ve yerşekillerinin oluşumu”ünitesinde tam öğrenme modelinin öğrenci başarısı üzerinde etkili olup olmadığını saptamaya yönelik bir amaç gerçekleştirilmiştir. Araştırmada deneysel yöntem kullanılmıştır. Deneysel yöntem 2003-2004 öğretim yılı Kayseri ili, Bünyan ilçesi, Bünyan Anadolu Lisesi'nde 9. sınıflar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Sınıflardan 9-B sınıfı deney grubu, 9-A sınıfı kontrol grubu olarak yansız atama yoluyla belirlenmiştir. Deneysel yöntem 9-A sınıfından 28, 9-B sınıfından 28 olmak üzere 56 öğrenci ile yapılmıştır. Yöntemin amaca uygun hizmet edebilmesi için deneklerin denkliği göz önüne alınmıştır. Deneklerin denkliğinde, sınıf mevcutlarının eşitliği, öğrencilerin Anadolu Lisesi Giriş Sınavı Sonuçları, deneyi gerçekleştirecek olan öğretmenlerin kıdemi, sınıflara büyüklüğü, ısı ve ışık durumlarına dikkat edilmiştir. Araştırmada öntest-sontest kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Öne çıkartılan üç alt problemin tamamı doğrulanmıştır. Veri toplama aracı olarak uygulama yapılan üniteye ait konulardan oluşan, madde analizi yapılmış 40 soruluk bir test kullanılmıştır. Veri analizinde iki değişken arasındaki farkın anlamlılığını saptamada kullanılan çift yönlü varyans analizi esas alınmıştır. Çift yönlü varyans analizinde yapılan istatistiksel işlemlerin sonucunda şu bulgulara ulaşılmıştır. 1- Deney ve kontrol grubunun deney öncesi ve deney sonrası öntest ve sontest toplam“yeryuvarlağının yapısı ve yerşekillerinin oluşumu”ünitesi testi başarı puanlan arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark vardır. 2- Öğrencilerin“yeryuvarlağının yapısı ve yerşekillerinin oluşumu”ünitesi başarılan ile ilgili olarak öntest-sontest ortalama basan puanlan arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark vardır.11 Araştırmanın daha geniş zamanda, farklı öğrenme düzeylerinde, farklı coğrafya üniteleri için de uygulanması faydalı olacaktır. Tam öğrenme modeli, sadece coğrafya dersleri değil, bütün öğretim dersleri için de uygulanmalıdır. Bilim Kodu:
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT In this research, an aim of identifying whether mastery learning method is effective on students' success in High school first grade in Geography I subject in the unit“The structure of Earth and the formation of geographical properties”was realized. In the research, experimental method was used. Experimental method was applied on 9. grades in Bünyan Anatolian High School, in the town Bünyan, Kayseri in 2003-2004 Educational year. Among classes, 9-B was appointed as the experiment group, 9-A was appointed as control group impartially. Experimental method is realized with 56 student, 28 ones from 9-A, 28 ones from 9-B. For the fact that the method works through the aims, the equality of subjects was considered. In the equality of subjects, it s given care for the equality of the number of students, the students exam results in Anatolian High Enterance exam, the seniority of the teachers who would apply the experiments, the size of classes and the conditions of heat and light. In the research, a model with the control group of pre-test and past-test was used. All of the 3 questions suggested were verified. A 40- question test which was made up of the topics of the unit applied, and of wich material analysis was done, was used as a mean of gathering data. In the analysis of data, double-sided variance analysis used to identify the validity of difference between two variables was used. As a result of statistical processes done in the analysis of double-sided variance analysis, these results were found: 1- There's a valid difference in favour of experiment group between the total marks of control and experiment group after pre-test and past-test marks at the test of the unit named“The structure of Earth and the formation of geographical properties”.IV 2- There's a valid difference in favour of experiment group between avarage pretest-pasttest marks on the unit named“The structure of Earth and the formation of geographical properties”. It will be useful to apply the research for different geography topics, in different learning levels in a wider period of time mastery learning method can be aplied not on Geography subject, but also all the other subjects. Science Code : Key Words : Teaching Geography, Learning, Mastery Learning Method, Mastery Learning Method and Geography, Teaching Methods Number of Pages : 48 Director of Thesis : Ass. Prof. Dr. Salih ŞAHÎN