Gazi Üniverstesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Fen Bilgisi Eğitimi 3.sınıf öğrencilerinin Agrobacterium aracılığı ile tütün bitkisine gen aktarımı konusunu labarotuvar destekli işletmelerinin biyoteknolojileri ve gen mühendisliği kavramlarını öğrenmeleri ü
The effects of laboratory based learning on Gazi University, Gazi Faculty of Education, science education 3rd grade student's learning Agrobacterium mediated gene transfer
  1. Tez No: 159091
  2. Yazar: AYLİN SEVİMLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Laboratory based learning, Biology education, Biotechnology education, Genetic Engineering
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
GAZI ÜNİVERSİTESİ, GAZI EGITIM FAKÜLTESİ, FEN BİLGİSİ EGITIMI 3. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN AGROBACTERİUM ARACILIĞI İLE TÜTÜN BİTKİSİNE GEN AKTARIMI KONUSUNU LABORATUVAR DESTEKLİ İŞLEMELERİNİN BİYOTEKNOLOJİ VE GEN MÜHENDİSLİĞİ KAVRAMLARINI ÖĞRENMELERİ ÜZERİNE ETKİSİ ( Yüksek Lisans Tezi ) Aylin SEVİMLİ GAZI ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Kasım 2005 ÖZET Bu araştırmada, Fen Bilgisi öğretmen adaylarının temel biyoteknoloji konularını öğrenmelerini ve etkili biyoteknoloji eğitimi verebilme becerisi kazanmalarını sağlamak amacıyla,“Agrobacterium aracılığı ile tütün bitkisine gen aktarımı”konusunun öğretilmesinde geleneksel öğretim yaklaşımına alternatif olarak laboratuvar destekli öğretim yöntemi kullanılmış ve düz anlatım yöntemiyle karşılaştırılarak, bu yöntemin öğretmen adaylarının Biyoteknoloji ve Gen Mühendisliği Kavramlarını öğrenmeleri üzerine etkisi ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2004- 2005 eğitim öğretim yılında Gazi Üniversitesi, GaziEğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi Bölümü 3. sınıfında (II. öğretim) öğrenim görmekte olan toplam 42 öğrenci oluşturmuştur. Laboratuvar Destekli Öğretim Yöntemi öğrenmeye etkisinin ortaya çıkarılabilmesi için öntest-sontest kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları ise Mantıksal Düşünme Yeteneği Testi ve Agrobacterium Aracılığı ile Tütün Bitkisine Gen Aktarımı Başarı Testidir. Veri toplama araçlarından elde edilen veriler, SPSS paket programında bağımsız gruplar için t-testi, bağımlı gruplar için t-testi ve ANCOVA kullanılarak test edilmiştir. Sonuçta, Agrobacterium ile tütün bitkisine gen aktarımı konusunu laboratuvarda uygulamalı olarak işleyen deney grubu öğrencilerinin, gen aktarımı konusunu düz anlatım yöntemiyle işleyen kontrol grubu öğrencilerine göre daha başarılı oldukları ortaya çıkarılmıştır. Anahtar Kerimler: Laboratuvar Destekli Eğitim, Biyoloji Eğitimi, Biyoteknoloji Eğitimi, Genetik Mühendisliği Sayfa Adedi:88 Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Orhan ARSLAN
Özet (Çeviri)
Ill THE EFFECT OF LABORATORY BASED LEARNING ON GAZI UNIVERSITY, GAZI FACULTY OF EDUCATION, SCIENCE EDUCATION 3rd GRADE STUDENT'S LEARNING AGROBACTERIUM MEDIATED GENE TRANSFER (M.ScThesis) Aylin SEVİMLİ GAZI UNIVERSITY EDUCATION SCIENCES INSTITUTE Novamber 2005 Abstract In this research, laboratory based teaching was used as an alternative for traditional teaching approach on teaching“Agrobacterium mediated gene transfer to tobacco”Research sample have consisted of 42 students who have been educated in Gazi faculty of education, Science Education Department, in 2004-2005 education term and those students consisted of 42 Education students. Experimental design with pretest- posttest control group has been used in order to reveal the effect of poster presentation activity over learning. Data collecting tools that were used in research are Test of Logical Thinking and“Agrobacterium mediated gene transfer to tobacco”Achievement Test. Data that were obtained from collecting data tools were analyzed by using t-test for independent groups, t-test for dependent groups and ANCOVA in SPSS package programme. As a conclusion, it was revealed that experimental group students who perform“Agrobacterium mediated gene transfer to tobacco”subject with laboratory based learning were more successful than control group who perform“Agrobacterium mediated gene transfer to tobacco”subject with narrating technique.