Sosyal bilgiler öğretmenlerinin ders kitabı kullanım tekniklerinin 6.sınıf öğrencilerinin başarısına etkisi
Influence of the methods of using books in social studies lessons on 6th grade primary school students' success
- Tez No: 159107
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMZA KELEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: SQ3R, SQ4R, MURDER, Social Studies, Reading Strategies, Study Skills, Methods of using books
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Ill ÖZET Araştırmada İlköğretim 6. sınıf Sosyal bilgiler dersinde kullanılan SQ3R, SQ4R, MURDER ve Geleneksel Yöntem arasındaki fark saptanmaya çalışılmıştır. Ankara ili merkezinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullar araştırmanın evrenini, Güler Muharrem Pakoğlu, Hamdullah Suphi, Nebahat Keskin ve Ulubatlı Hasan İlköğretim Okulları 6. sınıf öğrencilerinden oluşan 384 kişilik grup da araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Türkiye'de fazla uygulanmayan SQ3R, SQ4R ve MURDER yöntemlerinin öğrenci başarısını ne düzeyde etkilediği temel alınarak son test kontrol gruplu bir arastama deseni oluşturulmuştur. SQ3R, SQ4R, MURDER ve Geleneksel Yöntem ile farklı sınıflarda dersler işlenmiştir. Veri toplama aracı olarak madde analizi yapılmış olan 25 soruluk çoktan seçmeli test kullanılmıştır. Veriler SPSS paket programı ile çözümlenmiştir. İstatistiksel işlemlerden t-testi kullanılmıştır.Araştırma sonunda aşağıdaki bulgulara ulaşılmışta: 1. geleneksel yöntem ile ders işlenen gruptan öğrenci basanlarına ait aritmetik ortalama değeri 46.42 olduğu görülürken bu değer SQ3R yöntemi ile ders işlenen grupta 52.63 olarak karşımıza çıkmışta. Bu ortalama arasındaki farkın anlamlı olup olmadığım görmek için yapılan“bağımsız değişkenler için t testi”sonuçlarına göre bu iki ortalama arasındaki farkın 0.05 düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı olduğu ortaya çıkmıştır. 2. geleneksel yöntem ile ders işlenen gruptan öğrenci başarılarına ait aritmetik ortalama değeri 46.42 olduğu görülürken bu değer SQ4R yöntemi ile dersIV işlenen grupta 62.42 olarak karşımıza çıkmıştır. Bu ortalama arasındaki farkın anlamlı olup olmadığım görmek için yapılan“bağımsız değişkenler için t testi”sonuçlarına göre bu iki ortalama arasındaki farkın 0.05 düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı olduğu ortaya çıkmıştır. 3. geleneksel yöntem ile ders işlenen gruptan öğrenci basanlarına ait aritmetik ortalama değeri 46.42 olduğu görülürken bu değer MURDER yöntemi ile ders işlenen grupta 49.71 olarak karşımıza çıkmıştır. Bu ortalama arasındaki farkın anlamlı olup olmadığını görmek için yapılan“bağımsız değişkenler için t testi”sonuçlarına göre bu iki ortalama arasındaki farkın 0.05 düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı olmadığı ortaya çıkmıştır. 4. SQ3R yöntemi ile ders işlenen gruptan öğrenci başarılarına ait aritmetik ortalama değeri 52.62 olduğu görülürken bu değer SQ4R yöntemi ile ders işlenen grupta 62.42 olarak karşımıza çıkmıştır. Bu ortalama arasındaki farkın anlamlı olup olmadığım görmek için yapılan“bağımsız değişkenler için t testi”sonuçlarına göre bu iki ortalama arasındaki farkın 0.05 düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı olduğu ortaya çıkmıştır. 5. MURDER yöntemi ile ders işlenen gruptan öğrenci başarılarına ait aritmetik ortalama değeri 49.71 olduğu görülürken bu değer SQ3R yöntemi ile ders işlenen grupta 52.62 olarak karşımıza çıkmıştır. Bu ortalama arasındaki farkın anlamlı olup olmadığım görmek için yapılan“bağımsız değişkenler için t testi”sonuçlarına göre bu iki ortalama arasındaki farkın 0.05 düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı olmadığı ortaya çıkmıştır. 6. MURDER yöntemi ile ders işlenen gruptan öğrenci basanlarına ait aritmetik ortalama değeri 49.71 olduğu görülürken bu değer SQ4R yöntemi ile ders işlenen grupta 62.42 olarak karşımıza çıkmıştır. Bu ortalama arasındaki farkın anlamlı olup olmadığım görmek için yapılan“bağımsız değişkenler için t testi”sonuçlarına göre bu iki ortalama arasındaki farkın 0.05 düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this research, it has been tried to determine difference between SQ3R, SQ4R, MURDER and the Traditional Method, which are used in the courses of social sciences in the 6 grade of primary schools. The schools of Milli Eğitim Bakanlığı in the center of Ankara compose the environment, and the group of 384 each 6 grade students from Güler Muharrem Paoğlu, Hamdullah Suphi, Nebahat Keskin and Ulubath Hasan primary schools compose the experimental group of this study. A research pattern has been formed with final test control group by considering the level of influence of the SQ3R, SQ4R and MURDER methods, having not much application in Turkey, as the base of the student success. The lectures have been given with SQ3R, SQ4R and MURDER in different classes. As data collection tool, multiple choice test with choice analyzed 25 questions has been used. The data have been analyzed with SPSS program. T-Test has been used as statistical applications. At the end of the research, it has been reached to the following results: 1. While it has been seen that the arithmetical average value of success of the student group lectured in Traditional Method was 46.42, this value has been found to be 52.63 for the group lectured in SQ3R method. As a result of the“ t test for independent variables”which has been done in order to see if the difference between these averages was logical or not, it was understood that this difference is statistically logical in the level of 0.05VI 2. While it has been seen that the arithmetical average value of success of the student group lectured in Traditional Method was 46.42, this value has been found to be 62.42 for the group lectured in SQ4R method. As a result of the“t test for independent variables”which has been done in order to see if the difference between these averages was logical or not, it was understood that this difference is statistically logical in the level of 0.05 3. While it has been seen that the arithmetical average value of success of the student group lectured in Traditional Method was 46.42, this value has been found to be 49.71 for the group lectured in MURDER method. As a result of the“t test for independent variables”which has been done in order to see if the difference between these averages was logical or not, it was understood that this difference is statistically unlogical in the level of 0.05 4. While it has been seen that the arithmetical average value of success of the student group lectured in SQ3R was 52.62, this value has been found to be 62.42 for the group lectured in SQ4R method. As a result of the“t test for independent variables”which has been done in order to see if the difference between these averages was logical or not, it was understood that this difference is statistically logical in the level of 0.05 5. While it has been seen that the arithmetical average value of success of the student group lectured in MURDER method was 49.71, this value has been found to be 52.62 for the group lectured in SQ3R method. As a result of the“test for independent variables”which has been done in order to see if the difference between these averages was logical or not, it was understood that this difference is statistically unlogical in the level of 0.05 6. While it has been seen that the arithmetical average value of success of the student group lectured in MURDER method was 49.71, this value has been found to be 62.42 for the group lectured in SQ4R method. As a result of the“t test for independent variables”which has been done in order to see if thevıı difference between these averages was logical or not, it was understood that this difference is statistically logical in the level of 0.05 7. Reasonable difference between SQ3R, MURDER, Traditional Method, SQ4R is determined. It can be said that SQ4R method increase the success in lessons.