Enflasyon muhasebesi açısından sanayi işletmelerinde duran varlıkların incelenmesi ve bir uygulama
  1. Tez No: 159283
  2. Yazar: ÖZGÜR NAZLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM YÜNGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihi Maliyetler, Genel Fiyat Düzeyi Muhasebesi, Cari Değer Muhasebesi, Entegre Muhasebe Yöntemi, Maddi Duran Varlık, Sanayi Sektörü, Historical (previous period) costs, General Price Level Accounting, Current Cost Accounting, Integrated Accounting Method, Non Current Assets, Industrial Sector
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
ÖZET Çalışmamızın konusu enflasyon muhasebesinin gerekliliğini ortaya koymaktır. Tarihi maliyetlerle ifade edilmiş mali tablolar işletmenin gerçek durumunu yansıtamaz duruma gelmiştir. Yüksek enflasyon ortamında mali tabloların gerçeği yansıtır bir şekilde düzeltilmesi yeni muhasebe yöntemlerinin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Çalışmamız altı bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın (.Bölümünde Enflasyon ve enflasyonun mali tablolar üzerine etkisi değerlendirilmiştir. Çalışmanın II. Bölümünde enflasyon muhasebesini ne olduğu, enflasyon muhasebesinde kullanılan Genel Fiyat Düzeyi Muhasebesi, Cari Değer Muhasebesi ve Entegre Muhasebe Yöntemi üzerinde durulmuştur. Çalışmanın III. Kısmında enflasyon muhasebesiyle ilgili standartlara yer verilmiştir. Bu standartlar UFRS29, TMS2, SPK seri 1 1 No: 20 tebliğ ve 5024 sayılı yasadır. Yine III. Bölümde Genel Fiyat Düzeyi Muhasebesi ile mali tabloların düzeltilmesine yer verilmiştir. Çalışmamızın IV.bölümünde İMKB ulusal sanayi endeksinde yer alan işletmelerin duran varlıklarına enflasyonun etkisi değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme sonucunda sanayi sektöründeki işletmelerin duran varlıklarının enflasyon karşısında değerini koruduğu halde mali tablolarda çok düşük değerle ifade edildiği görülmüştür. Çalışmamızın V.Bölümünde Değerlendirme ve önerilere yer verilmiş, enflasyon muhasebesinin gerekliliği vurgulanmıştır. Çalışmanın VI. ve son bölümünde konunun daha iyi anlaşılması amacıyla, Genel Fiyat Düzeyi Muhasebesinin sanayi sektöründeki örnek şirkete uygulanmasına yer verilmiştir. Çalışmada enflasyonun en çok etki ettiği varlık gurubunun Maddi Duran Varlıklar grubu olduğu görülmüştür. Maddi Duran Varlıkların maliyetinin düşük gösterilmesi ayrılan amortismanların düşük olmasına vedönem karının olduğundan yüksek görülmesine neden olmuştur. Bu nedenle işletme elde etmediği karlar üzerinden vergi ödemek zorunda kalmıştır. Enflasyon muhasebesini değerlendirilmesi sonucu, enflasyon muhasebesinin mükelleflere yükümlülük getirme amacı olmadığı, mali tabloların gerçeği yansıtması amaçlandığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to expose the necessity of inflation accounting. Financial schedules that are stated by using historical (previous period) costs became useless in reflecting real situation of an enterprise. Corrections in financial schedules to make them reflect reality for economies with high inflation rates revealed new accounting methods. This study is composed of 6 chapters. The first chapter includes the evaluation of inflation and its effects on financial schedules. The second chapter tells what is meant by inflation accounting and the General Price Arrangement Accounting, Current Cost Accounting, and Integrated Accounting methods used in inflation accounting. Third chapter explores the standads of inflation accounting. These standards include IFRS29, TAS2, SPK and take place in the law number 5024 with serial no. 11, bulletin 20. Furthermore, corrections of General Price Level Accounting and financial schedules are also explained in the third chapter. The fourth chapter of this study analyzes effecst of inflation on the non current assets of the firms that takes place in the national industry index of stock and bond market (IMKB). As a result of this analysis it is seen that although the value of non current assets remains constant against inflation, in financial schedules this value is reflected in very low levels. In the fifth chapter, evaluations and suggestions took place and the neccessity of inflation accounting is emphasized. Finally in the last chapter there is the application of General Price Level Accounting on one of a sample firm in industrial sector so as to make the subject more clear in minds. In this study it is realized that non current assets are the most affected group against inflation. Reflecting the value of non current assets low causes low depreciation levels and high period profits instead of reflecting normal levels. As a result of this the enterprise pays its tax over profits which are not gained in reality. The evaluation results of inflation accounting show that theaim of it is not bringing new liabilities on taxpayers but to make financial schedules reflect real situation.