İlköğretim için hazırlanan Türkçe dil bilgisi kitapları üzerine bir inceleme
A study on the Turkish grammar books prepared for the primary schools
  1. Tez No: 159413
  2. Yazar: SELDA KESİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET CEMİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe dil bilgisi öğretimi, ilköğretim, ders kitabı, Turkish grammar teaching, elementary education, schoolbook
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
11 ÖZET Türkçe öğretiminde verimi artırmanın yolu, gerek görsel açıdan gerekse içerik açısından nitelikli ders kitapları oluşturmaktan geçmektedir. Çünkü ders kitapları hâlâ eğitimin en önemli araçlarından biri olma özelliğini korumaktadır. Bu çalışma ilköğretim sekizinci sınıflara yönelik olan üç dil bilgisi kitabını şekil ve muhteva açısından değerlendirmek ve buradan yola çıkarak iyi bir ders kitabında bulunması gereken nitelikleri ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın“Birinci Bölüm'ünde, 1968 ve 1981 yıllarında yayımlanan Türkçe Programlarının dil bilgisi ile İlgili kısımları karşılaştırılmış ve program anlayışındaki gelişmelere işaret edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca ders kitaplarının 1981 tarihli programa uygunluk derecesi belirlenmek istenmiştir. ”İkinci Bölüm'de kitaplar şekil bakımından incelenmiş, tanıtılmış; kitapların resim, harita, sözlük, kaynakça, dizin kısımlarının olup olmadığına ve bunların yeterlilik derecelerine bakılmıştır. Araştırmanın“Üçüncü Bölüm'ünde kitaplar muhteva açısından değerlendirmeye tâbi tutulmuş; kitaplardaki terim, tanım, yaklaşım ve sınıflandırma farklarına değinilmiştir. Kitaplarda yer verilen metinler tür, yazar ve metin altı sorulan bakımından incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda, biçim ve içerik açısından, incelenen dil bilgisi kitaplarında önemli farklılıklar ve hatalar tespit edilmiştir. ”Sonuç" kısmında bu hususlara değinilmiş ve dil bilgisi öğretimi ile ilgili önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
İİİ ABSTRACT The manner of increasing productivity in Turkish teaching is to create schoolbooks from both the visual and content viewpoints because schoolbooks stili preserve the feature of being öne of the most outstanding tools of education. This study was realized for the aim to evaluate three grammar books for the class eight of elementary education from the standpoint of form and contents, and to put forvvard, by starting from that point, the characteristics which should be existed in an agreeable schoolbook. in the“First Section”, the parts relating to grammar of Turkish curriculum published in 1968 were compared with those of 1981, and the developments in understanding of curriculum were tried to be pointed out. in addition, the degree of compatibility of schoolbooks with the curriculum of 1981 were tried to be designated. in the“Second Section”, schoolbooks were analyzed and introduced from the standpoint of form, and examined \vhether they had ör not pictures, maps, vocabulary, and the sections for references and contend, and of the degree of their profıciency. in the“Third Section”these schoolbooks were subject to evaluation from their contents viewpoint, and the differences in the terms, descriptions, approaches and classifications of books were explained. The texts involved in the books were examined from the standpoint of kind, author, and foot-text questions. At the end of the study, it is proved that there are some mistakes in the grammar books which are examined carefülly, and there are some important differences at the aspect of the content and the form among these books. in the part of“Result”, some suggestions dealt with teaching Grammar are made and it is touched on these subjects.