Kabûlî Mustafa Dîvânı (metin-inceleme)
  1. Tez No: 159560
  2. Yazar: ELİF BOLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kabûlî, Divan, Tasavvuf, Şiir, Tenkidli Metin, Kabuli, Diwan, Sufism, Poem, Comparative Text VI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 347
Özet
ÖZET Yaklaşık yedi yüzyıl süren Divan Edebiyatı döneminde mutasavvıf şairler birçok eser vermiştir. Kabûlî de divan sahibi mutasavvıf bir şairdir. Edirneli olan şairin adı Mustafa'dır. 18. yy. ortalarında dünyaya gelmiştir. Mahkeme kâtipliği yaparken mesleğini bırakıp tasavvuf yoluna girmiştir. Rıfaî tarikatı şeyhlerindendir. Hat sanatı ile de uğraşan bir kişidir. Yazdığı birçok eseri kendisinin kurduğu kütüphaneye bağışlamıştır. 1829 yılında vefat etmiştir. Edirne'de kendi adıyla anılan bir dergâha defnedilmiştir. Kabûlî'nin“Divan”ı;“Kenzü'l-Esrâr”ve“Müsıletü'l-Hidâye”adlı iki tasavvufî risalesi ile“Müşkil-küşâ”adlı Farsça lügati vardır.“Kabûlî Divanı”nın kütüphanelerimizde yedi nüshası vardır. Bu nüshalar tenkidli metnin oluşturulmasında kullanılmıştır. Şiirler transkribe edilerek klâsik divan tertibine göre sıralanmıştır. Eserde toplam 157 şiir vardır. Divanın şekil ve muhteva özellikleri de incelenmiştir. Şekil özelliklerinde divandaki şiirler nazmı şekilleri, vezin, kafiye ve redif açısından incelenmiştir. Muhteva özelliklerinde şairin mutasavvıf olması nedeniyle“Din, Tasavvuf'; şiirlerde birçok şahıs adı geçtiği için de ”Cemiyet" başlıkları altında bir inceleme yapılmıştır. Şairin hayatı ve edebî kişiliği kaynaklardaki bilgilerden ve divanından yararlanılarak ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the Diwan literature tradation that continues about seven century sufi (who studies mysticism) poets have given a lot of arts. Kabuli is a sufi-diwan(collection of poems by one author) poets, too. Name of the poet who is from Edirne is Mustafa. He was born in the middle of 18 th century. After giving up court's clerkness he tended to way of sufism. He is one of the sheikh (head of religious order) of Rifai. He is also a person who is busy with writing art. He donated a lot of work he made a copy to library he founded. He died in 1829. He was buried a dervish convent known his own name. Kabuli has got a“Diwan”,“Kenzü'1-Esrar”and“Musiletii'l- Hidaye'”named sufist pamphlets and“Müşkil-küşa”named Persian Dictionary. It was founded seven different forms in our library. These forms was used in the form of comparative text. Poems was arranged in row by transcribing according to order of Classic Diwan Literature. There are one hundred and fifty seven poems in the art. It was mentioned peculiarities of form and contents of Diwan. In the form peculiarities of poets in the Diwan was examined in the point of versification forms, metre, rhyme and (reserve) word repeated at the end of every line of poem. It was examined closely under the names“Religion Sufism”in the contents peculiarities as poet was a sufi;“Society”as he mentioned a lot of people's name. Poet's life and understanding of literature was put forward by using the information that is in sources and his Diwan.