Ondokuzuncu yüzyılda İngiliz seyahatnamelerine göre Türkiye ve Türkler (W.Wittman-1803, R.R.Madden-1829, C.Fellows-1852, E.J.Davis-1879, W.J.J.Spry-1895)
Turkey and Turks according to 19th century English travelbooks (W.Wittman-1803, R.R.Madden-1829, C.Fellows-1852, E.J.Davis-1879, W.J.J.Spry-1895)
  1. Tez No: 159696
  2. Yazar: GÜRSOY ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YAVUZ ERCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkler, İngiliz, Gezgin, İzlenim, Seyahatname. 565, Turks, English, Traveller, Impression, Travelbooks, . 567
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 588
Özet
ÖZET Ondokuzuncu Yüzyılda ingiliz Seyahatnamelerine Göre Türkiye ve Türkler (W. Wittman-1803, R. R. İVladden-1829, C Fellows-1852, E. J. Davis-1879, W J. j. Spry-1895). insanlar tarih boyunca kendi ülkeleri dışındaki diğer ülkeleri ve yerleri tanımak ve öğrenmek için seyahate çıkmışlardır. Bu bağlamda Osmanlı Devleti de Batılı gezginler için özellikle XVI. yüzyıldan itibaren ilgi çekici olmaya başlamıştır. Bu merak doğrultusunda birçok gezgin Osmanlı topraklarına gelmiş veya bu topraklardan bir vesile ile geçmiştir. Gezginlerin Türklere bakış açıları yüzyıllara göre değişiklikler göstermiştir. Yani gezginler düşüncelerinde ve verdikleri eserlerde genel olarak dönemin kültürel siyasi olaylarından ve Türklere karşı geleneksel bakış açılarından etkilenmişlerdir. Ancak yine de seyahatnamelerin tarihi kaynak olarak değeri tartışma götürmez bir gerçektir. Bu çalışmada XIX, yüzyılda İngiliz gezginlerinin Türkler hakkındaki izle nimleri, görüşleri ya da öngörüşleri veyahut da önyargıları tespite çalışılmıştır. Araş tırmanın boyutları ve zamanı da düşünerek yüzyılın farklı dönemlerinde Türkiye'ye gelen gezginlerden W Wittman (1803), R. R. Madden (1829), C. Fellows (1852), E. J. Davis (1879), W. J. J. Spry (1895)'ın seyahatnameleri araştırmanın temel kaynaklarını oluşturmuştur. Bunun yanında diğer yüzyıllar ve diğer milletlerden gezginlerin eserleri de karşılaştırma amacıyla çalışmada kullanılmıştır. Türkiye'ye gelen gezginler eserlerinde, bölgenin tarihî coğrafyasını, antik i- simleri ve yapılanın, askeri içerikli yapıtlarını, dinsel tören ve geleneklerini, çeşitli devlet, kurumlarını, yönetim yapısını, Türk insanı ile ilgili izlenimleri, Türk ordusu, harpte, ordugahta görülen disiplin, sınıf farkı gözetmeden yeteneklere dayanan terfi sistemi, harem, sağlıkla ilgili işler, tarım, bilim ve sanat, kıyafetler, iç ve dış ticaret, eğlenceler, evlenme adetleri ve düğünler, rivayet ve efsaneler, günlük yaşamdan çeşitli kesitler, halkın sade yaşantısı ve temizliği, doğal zenginlikler, Türkiye'deki azınlıkların durumu gibi konuları ele almışlardır. XIX. yüzyılda Türkiye'ye gelen gezginlerin amacı da aynı konular üzerinde şekillenmiştir. XIX. yüzyılda çok sayıda İngiliz gezgin Osmanlı topraklarına seyahat etmiştir. Gezginlerin dikkatlerini Türk sosyal yapısı, Müslüman ve gayrimüslim ilişki- 564leri çekmektedir. Ayrıca seyahatnamelerde Türk insanının pasifliği ve vurdumduymazlığı ise eleştirilmektedir. Bunun yanında Türk kadını ve Türk erkeği ile ilgili izlenimler de İngiliz gezginlerin seyahatnamelerinde önemli bir yer tutmaktadır. Diğer yüzyıllarda olduğu gibi XIX. yüzyılda da harem merak edilen bir mekan olmuştur. Yine Osmanlı Devleti'nin siyasi yapısı ile ilgili izlenimler ele alınırken yöneticilerin liyakatsizliklerinin sıklıkla tekrarlanması dikkat çekmektedir. Buna karşılık gezginler, Türk ülkesinin iyi yönetildiği takdirde bütün dünyaya meydan okuyacağını da ifade etmektedirler. Sonuç olarak XIX. yüzyıl İngiliz gezginleri, hernekadar kendilerinden önceki dönemlerde Türkiye ve Türk insanı ile ilgili yazılmış eserlerin ve fikirlerin etki sinden tam olarak sıyrılamasalar da yine de bu gezginlerin eserlerinde, önceki yüzyıllara göre Türkiye ve Türkleri, daha objektif ve gerçekçi bir şekilde tasvir ettiklerini söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Turkey and Turks According to 19" Century English Travelbooks. (W. Wittman-1803, R. R. Madden-1829, C. Feliows-1852, E. J. Davis-1879, W.J.J. Spry-1895). People have travelled during the history to know the countries and other places apart from their own. So Ottoman Empire became interesting for Western travellers especially since 16 ' century. Despite of that wonder, a lot of travellers had come to Ottoman lands and somehow they passed through these lands. The travellers' attitude about Turks changed in different centuries. Namely, the travellers ivere influenced from cultural, political events that occured in that days and traditional Western attitudes about Turks. But also, it is an undiscussable truth that travelbooks are all valuable historical literature. At that work wc studied the impressions, opinions, preopinions and prejudices of 19lh century Englis travellers. The travelbooks of W. Wittman (1803), R. R. Madden (1829); C. Fellows (1852), E. J. Davis (1879), W. J. J. Spry (1895) who were visited Turkey in different times were our main bibliographic sources. We chose those writers because of the dimension of the work and the time. Besides, other travellers' works from different centuries and countries were used with a purpose of comparing in this thesis. The travellers of Turkey searched the subjects about historical geography of area, antique names and building, military included works, religious ceremonies and traditions, some governmental organisation, administration structure, the impressions about Turkish people, Turkish army, the discipline both at war and at military zone, the promotion system based on talents without bewaring community differences, seraglio, health works, agriculture, science and art, dressing, local and foreign trade, funs, marriage traditions and weddings, the rumours and legends, daily life, the simple life of public and their cleanness, natural sources, and the situation of minorities living in Turkey. The travellers' purpose of Turkey was shaped on the same subject in 19th century, as well. In 19th century a lot of Englis travellers visited Ottoman land. The Turkish social sctructure and relations between Muslim and the people of other religions took 566the attention of the travellers very much. Also, the passiveness and insensitiveness of Turkish people were criticized in the travelbooks. Besides, the impression about Turkish women and men took a lot of place in these works. Like in the other centuries, the seraglio was the most wondered subject of the Ottoman life. Also, it is very interesting related with travellers to repeat the managers' unproftciency frcgucntly while describing Ottoman Empire's political structure. On the other side, the travellers impressed that if it was managed well, Ottoman Empire would challenge all world. As a result, 19th century English travellers described Turkey and Turk more objective and more realist than the travellers of other centuries before, even though they couldn't leave down the impressions of other works about Turkey and Turks.