Uluslararası gelir dağılımı ve yakınsama klüpleri üzerine görgül bir araştırma
An empirical inquiry into the international income distribution and the convergence clubs
  1. Tez No: 160047
  2. Yazar: MUSTAFA AYKUT ATTAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYKUT KİBRİTÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ulusların Zenginliği ve Fakirliği, Neoklasik Büyüme Kuramı, İçsel Büyüme Kuramı, Yakınsama Tartışması, j3- Yakınsaması, a- Yakınsaması, Dağılım Dinamikleri, İkiz-Tepelilik, Kutuplaşma, Kümele(n)me, Çoklu Denge, Yakınsama Klüpleri. JEL Sınıflandırma Kodları: C14, C21, D30, O10, O40, 057. İletişim M. Aykut Attar (Araştırma Görevlisi, Wealth and Poverty of Nations, Neoclassical Growth Theory, Endogenous Growth The ory, Convergence Controversy, /3-Convergence, C-Convergence, Distribution Dynamics, Twin-Peakedness, Polarization, Clustering, Multiple Equilibria, Convergence Clubs
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
ULUSLARARASI GELİR DAĞILIMI VE YAKINSAMA KLÜPLERİ ÜZERİNE GÖRGÜL BİR ARAŞTIRMA ÖZET Uluslararası gelir dağılımının ikiz-tepelilik, kutuplaşma ve kalıcılık nitelikleri, iktisadi gelişme eşiklerinin gerçekten var olduğunu doğrulamakta ve klüp-yakınsaması olgusunu, iktisadi büyüme yazınının gündeminde tutmaktadır. Yakınsama Tartışması, yakınsama klüplerinin kuramsal ve görgül modellenmesine yönelik çalışmalarla derinleşmeye devam etmektedir. Bu tez, özünde, yakınsama klüplerinin görgül modellenmesi sorunuyla ilgilidir. Tezin I. bölümünde, Yakınsama Tartışması'nın genel bir gözden geçirmesi sunulmaktadır. Bu bölümde, Tartışma'nın tarihsel kökenleri özetlenmekte, çeşitli yakınsama ve ıraksama kavramları tartışılmakta ve görgül bulgular değerlendirilmektedir. Tezin II. ve III. bölümlerinde, sırasıyla, uluslararası gelir dağılımı ve yakınsama klüpleri üzerine uygulamalar yapılmaktadır. Bu uygulamalar, 1950-2001 dönemi ile 126 ülkeyi kapsayan ve satın-alma gücü paritesine göre düzeltilmiş kişi başına reel GSYİH verilerine dayanmaktadır ve Maddison'dan (2003) edinilmiştir. II. bölümde, uluslararası gelir dağılımındaki eşitsizlik eğilimleri, ikiz-tepelilik ve kutuplaşma olguları ve ülkelerin kalıcılık ve dağılım-içi hareketlilik nitelikleri sorgulanmak tadır. Bu sorgulamalarda, standart sapma, dördebölenler aralığı ve maksimum-minimum aralığı gibi dağılım göstergeleri, kernel olasılık yoğunluğu tahminleri, kutuplaşma en deksleri ve geçiş olasılığı matrisleri kullanılmaktadır. Bulgular, 126 ülkenin“dünya or talamasına göreli kişi başına reel GSYİH”dağılımının, 1960'ların başında belirginleşen ikiz-tepelilik niteliği gösterdiğini ve ikiz-tepeler arasındaki kutuplaşmanın zamanla art tığını, tahmin edilen eşik zenginlik düzeyi etrafındaki dağılım-içi hareketliliğin düşük olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda, dağılım dinamikleri bulguları, klüp-yakınsaması olgusunu, ilk elde desteklemektedir. III. bölümde, olası klüp yapılanması,“dünya ortalamasına göreli kişi başına reel GSYİH”değişkeni için uygulanan çıkarımlı kümeleme yöntemi ile tahmin edilmektedir. Bunagöre, 126 ülke, 2001 'de, 28 ülkeli zengin ve 98 ülkeli fakir klüplere ayrılmaktadır. Bu klüp yapılanmasının olası belirleyicileri, grafiksel bir çözümleme ile ve veri yeterliliğinin izin verdiği ölçüde ortaya konmakta, ülkenin coğrafi konumunun, Ar&Ge etkinliğinin ve genel beşeri gelişmişlik düzeyinin, ikili klüp yapılanmasının önemli belirleyicileri olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. Ne var ki, klüp-içi yakınsama, sadece 28 ülkeli zengin klüpte anlamlıdır. 98 ülkeli fakir klübün ülkeleri, 1950-2001 döneminde ıraksama göstermektedir. Kimi çelişkili sonuçlar sunmakla birlikte, panel birim-kök sınamaları da bu sonucu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
AN EMPIRICAL INQUIRY INTO THE INTERNATIONAL INCOME DISTRIBUTION AND THE CONVERGENCE CLUBS ABSTRACT Twin-peakedness, polarization, and persistence of international income distribution ver ify that the economic development thresholds actually exist, holding the fact of club- convergence in the agenda of the economic growth literature. The Convergence Contro versy continues to deepen by the work on the theoretical and the empirical modeling of convergence clubs. This thesis is essentially related to the problem of the empirical modeling of convergence clubs. In Chapter I, a general review of the Convergence Controversy is presented. The historical origins of the Controversy are summarized, various convergence and divergence concepts are discussed, and the empirical evidence is reviewed in this chapter. In Chapters II and III, the empirical applications on international income distribution and convergence clubs are executed, respectively. These applications are based on Maddison's (2003) purchasing-power-parity-adjusted real GDP per capita data which covers 126 countries and the 1950-2001 period. In Chapter II, the inequality tendencies in international income distribution, the facts of twin-peakedness and polarization, and the persistence and the intra-distributional mo bility of the countries are examined. In these examinations, distribution indicators like standard deviation, inter-quartile range and range, kernel probability density estimates, polarization indices, and transition probability matrices are used. The evidence indi cate that the 126 countries' distribution of real GDP per capita relative to the world average exhibits twin-peakedness emerged in early 1960s, and that the polarization de gree across these twin-peaks has been rising in time, in addition to the lowness of the intra-distributional mobility around the estimated level of the wealth threshold. The re sults based on the distribution dynamics primarily support the fact of club-convergence within this context.In Chapter III, a probable club formation is estimated by subtractive clustering method executed for relative real GDP per capita. According to this, 126 countries split into two clubs in the year of 2001 - a rich one of 28 countries and a poor one of 98 countries. The probable determinants of this club formation are exposed by a graphical analysis in the scale that the data availability allows; the conclusion reached is that the geographical location, the R&D activity, and the general level of human development of a country are important determinants of the dual club formation. However, within-club convergence is significant only for the rich club of 28 countries. Countries of poor club exhibit divergence during the period of 1950-2001. Despite some controversial results, panel unit-root tests also support this finding.