Tahafüt geleneğinde mucize problemi
The miracle problem in Tahafut tradition
  1. Tez No: 160064
  2. Yazar: İBRAHİM AYSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Mucize, Tehafüt, Nedensellik, Nübüvvet, Miracle, Inhorence, Causality, Prophecy
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET İbrahim Aysu,“Tehafüt Geleneğinde Mucize Problemi”Danışman Prof. Dr. Recep Kılıç. Tezimiz, önsöz, giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş kısmında, mucize kavramı hakkında bilgi verildikten sonra Tehafüt Geleneği, oluşum süreci ve eserler hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, Gazali 'nin Tehafut'ul-Felasife' adlı eserinin onyedinci bölümü ele alınmıştır. Gazali 'nin onyedinci meselede mucizeyi nasıl tanımladığı, imkanını ve nedensellik prensibi ile nasıl ilişkilendirdiği ele alınmıştır. Bu bölüm de ayrıca mucize düşüncesinin nübüvvet ve kötülük ile olan ilişkisi de araştırılmıştır. ikinci bölümde ise İbn Rüşt'ün Tehafutu't-Tehafut adlı eseri Gazali'nin Tehafut'u ile karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Bu bölümde Gazali'de olduğu gibi îbn Rüşt'ün probleme olan bakış açısı verilmiştir. Ayrıca İbn Rüşt'ün mucizeyi nübüvvet ve kötülük ile masıl ilişkilendirdiği de ele alınmıştır. Sonuç kısmında ise gazali ve İbn Rüşt'ün mucize hakkındaki düşünceleri karşılıklı olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aysu, Ibrahim;“The Miracle Problem in Tahafut Tradition”Master thesis consultant: Prof. Dr. Recep Kılıç. Our thesis consists of a preface, an introduction, two chapters and a conclusion. In the introduction, it is given an information firstly about the miracle concept; after that about the Tahafut tradition, its formation process and concerning books. In the first chapter, we have focused on the seventeenth chapter of the 'Inherence of the Philosophers' (Tahafut al-Falasife) of al-Ghazali. We have studied here on how al-Ghazali defined the term 'miracle'; and combined its possibility with causality principle. In addition, in this chapter, it is studied the relation of the miracle thought with the prophecy and badness. As for the second chapter, we have given the book of Averroes called 'Inhorence of the Inhorence' and the book of al-Ghazali, i.e. 'Inherence of the Philosophers' (Tahafut al-Falasife). In this chapter, it is given the point of view of the al-Ghazali and Averroes as well, on this problem. Furthermore, we have studied how Averroes related the miracle with the prophecy and badness. In the conclusion, it is evaluated comparatively, thoughts of the Averroes and al- Ghazali on the concept of miracle.