Kredi çöküsü ve Türkiye'de varlığının araştırılması
Credit crunch and questionning the presence of credit crunch in Turkey
  1. Tez No: 160173
  2. Yazar: GÜNNUR ERTONG
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İRFAN CİVCİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kredi, Kredi çöküşü, Asimetrik Bilgi 103, Credit, Credit Crunch, Asymmetric Information 104
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET Bu çalışmada özellikle kriz dönemlerinde yaşanan kredi daralmasının arz yönlü mü yoksa talep yönlü mü olduğunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Tezin birinci bölümünde parasal aktarma mekanizmalarına değinilmiş olup genel olarak Mishkin 1997'ye göre graplandırılmıştır. İkinci bölümde tezin temelini teşkil eden kredi çöküşü ve kredi tayınlaması, kredi daralması literatür çerçevesinde tanımlanmıştır. Bu bölümde ayrıca kredi çöküşü ve tayınlamasının varlığı araştırılırken kullanılan modeller ve uygulandıkları ülkelerde elde edilen sonuçlar yer almaktadır. Üçüncü bölümde ise Türkiye'de krizler, bankacılık sistemi ve genel görünüm kredi çöküşüne zemin hazırlamış mıdır sorusu sorusuna cevap aranmıştır. Dördüncü bölümde ise Türkiye'de yaşanması muhtemel kredi çöküşünün varlığım araştırmak adına zaman serisi analizi yapılmıştır. Ocak 1987- Aralık 2004 aylık veri seti kullanılmıştır. Bu araştırma sonucunda Türkiye kredi piyasasının bir uzun dönem denge değerine sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Türetilen uzun dönem kredi arz ve talep serileri karşılaştırılmış 2001 yılının ikinci altı ayında kredi çöküşü yaşandığı sonucuna varılmıştır. Yapılan kısa dönem analizi sonucunda ise 2001 yılı Şubat ayından itibaren halen de devam eden dönemsel çöküşler görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This study aims to determine esspecially in the crisis period, credit slowdown is stemmed from supply or demand factors. In the first section monetary transmission mechanism is analyzed and generally grouped according to Mishkin 1997. In the second section credit crunch and credit rationing is defined by literature review. Defining credit crunch; models which help to figure out credit crunch are also explained. In the third section Turkish economic crisis, banking system and an overview of the Turkish economy are took place. In the fourth section, by using monthly data from January 1987 to December 2004, the empirical work provides important findings that Turkey have a long run equilibrium in bank credit market. When credit demand and supply are compared it is founded that there is a credit crunch period in the last half of year 2001. In the analysis of short run credit crunch had been observed between February 2001 and December 2004, in some periods esspecially in 2002.