İlköğretim okullarında yönetici-öğretmen uyuşmazlıkları ve çözümünde okul yönetimince kullanılan yöntemler
Administrator-teacher conflict in elementary schools and methods used by school administration for its solving
- Tez No: 160221
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAŞAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim Okulu Yöneticileri, uyuşmazlık, örgütsel uyuşmazlık, uyuşmazlık yönetimi, Elementary School Administrators, conflict, organizational conflict, conflict management
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
ÖZET ALTAŞ GİRGlÇ, Ayşe. ilköğretim Okullarında Yönetici-Öğretmen Uyuşmazlıkları ve Çözümünde Okul Yönetimince Kullanılan Yöntemler, Doktora Tezi, Ankara, 2005. Bu araştırmada;“İlköğretim Okullarında görev yapan yöneticilerle öğretmenler arasında en çok hangi konularda uyuşmazlık yaşanmaktadır; yaşanılan uyuşmazlık konulan ile okulun özellikleri arasında bir ilişki var mıdır ve yöneticilerin yaşanılan uyuşmazlık durumlarında kullandıkları yöntemler nelerdir”sorularına yanıt aranmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Ankara İli, Çankaya ilçesi 8. Eğitim Bölgesi'ndeki 17 ilköğretim okulunda görev yapan okul yöneticileri oluşturmaktadır. Araştırmaya 15 müdür ve 24 müdür yardımcısı olmak üzere toplam 39 kişi katılmıştır. Araştırmaya ilişkin veriler görüşme yoluyla elde edilmiştir. Katılımcılardan elde edilen veriler frekans, yüzde ve kay-kare teknikleri kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar şunlardır: 1. ilköğretim okullarında görev yapan yöneticiler ve öğretmenler arasındaki uyuşmazlıklar, en çoktan en aza doğru; okulun eğitim işleri, işgören işleri, işletme işleri, yönetim politikası, planı ve programı ve öğrenci işlerinde yaşanmaktadır. 2. Eğitim işlerinde yaşanan uyuşmazlıklar, en çoktan en aza doğru; nöbet işleri, öğrenci disiplin işleri, okul-aile birliği ve koruma derneği çalışmaları, eğitici kol çalışmaları, yıllık öğretimin planlanması, ders kitapları, araç-gereçleri sağlanması, öğretmenler kurulu toplantılarının yapılması, öğretimin yapılması ve izlenmesi işlerinde yaşanmaktadır. 3. işgören işlerinde yaşanan uyuşmazlıklar, en çoktan en aza doğru; işgörenin hizmet içinde yetiştirilmesi, işgören çalışmalarının izlenmesi, işgörenlerIll arasında ilişkinin kurulması, işgörenin denetlenmesi, atama-nakil ve görevlendirme işleri ve sağlık ve güvenlik işlerinde yaşanmaktadır. 4. İşletme işlerinde yaşanan uyuşmazlıklar, en çoktan en aza doğru; sivil savunma, koruma, güvenlik, temizlik ve lojmanlarla ilgili işler ile bahçe, bina, tesis, donatım, bakım ve onarım işleri ve hesap işlerinde yaşanmaktadır. 5. Yönetim politikası, planı ve programı ile ilgili uyuşmazlığın en çok okulu geliştirme programı hazırlamak ve uygulamak işinde yaşanmaktadır. 6. Öğrenci işlerinde yaşanan uyuşmazlıklar, en çoktan en aza doğru; kayıt ve kabul işleri, nakil ve kayıt silme işlerinde yaşanmaktadır. 7. Öğretim şekli, dersliklerdeki ortalama öğrenci sayısı ve toplam öğrenci sayıları değiştikçe, uyuşmazlık konuları değişmemektedir. 8. Okul yöneticileri, uyuşmazlıkları çözmede, iletişime dayalı yöntemleri kullanmaktadırlar. Bu yöntemler en çoktan en aza doğru şöyledir;. öğretmenlere, görevlerinin sözlü olarak hatırlatılarak uyarılması,. Uyuşmazlık yaşayan taraflarla, uyuşmazlıkların yüz yüze görüşülmesi,. öğretmenin olumluya odaklandırılarak motive edilmesi,. öğretmene yazılı uyarı yapılması,. Çözümün bir süre için ertelenmesi.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT ALTAŞ GİRGİÇ, Ayşe, Administrator-Teacher Conflict in Elementary Schools and Methods Used by School Administration for Its Solving, Doctorate Thesis, Ankara, 2005. In this study; the answer has been searched for these questions“Which subjects come into being as maximum between administrators and teachers, who are charged in elementray schools; is there a relationship between conflict subjects and school characteristics and which methods are used by administrators in case of conflict?”. School administrators charged in 17 elementray schools in territory of 8 th Education Area in Çankaya District of Ankara Province are study group of investigation. The information has been taken by the method of interview with 15 administrators and 24 deputies of administrators from 17 schools, totally 39 people charged in elementray schools. The information from investigation has been analyzed by using values of frequency, percentage and chi-square techniques. The results obtained from investigation: 1. Conflict between administrators and teachers charged in elementary schools comes into being orderly in education works, personnel works, management works, administration politic, plan and programme and student works. 2. Conflict in education works comes into being orderly in turn works, student discipline works, school family untiy and protection association works, educational branch studies, organization of teachers' committee, application and control of education. 3. Conflict in personnel works comes into being orderly in training of personnel in service, control of personnel works, making relation amongpersonnel, supervising of personnel, appoint-transfer and charging works, health and safety works. 4. Conflict in management comes into being orderly in civil defense, protection, safety, cleaning and works about living-quarters, garden, building, foundation, equipment, maintenance and repairing works and account works. 5. Conflict in administration politics plan and programme comes into being orderly in preparation and application of school development program. 6. Conflict in student works comes into being orderly registration and acceptance works, transfer and erasing registration. 7. As type of instruction, number of average student in classrooms and total amount of student change, the conflict subjects do not change. 8. Elementray school administrators use methods which are based on communication in solving administrator-teacher conflicts. These methods are; Warning charged teacher by reminding the duty verbally, Face to face discussing the conflict, Motivating teacher by showing positive focus, Application of written warning to teacher, Delaying solution for a while..