İlköğretim okullarında yönetici-öğretmen iletişimi
- Tez No: 135010
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUKADDER BOYDAK ÖZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İletişim, İletişim Süreci, Örgütsel İletişim, İletişim Engelleri
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
III ÖZET Yüksek Lisans Tezi İlköğretim Okullarında Yönetici-Öğretmen İletişimi Ali TAN Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Haziran- 2003, Sayfa: Tahmini 162 Bu araştırmanın temel amacı, İlköğretim Okullarındaki yönetici-öğretmen iletişimini öğretmen görüşlerine göre belirlemektir. Araştırma, Elazığ ilinde bulunan üç özel ilköğretim okulu, beş eğitim bölgesinden seçilen 15 devlet ilköğretim okulu ve 500 öğretmen üzerinde yürütülmüştür.Uygulanan anket sonucunda öğretmenlerin, yönetici-öğretmen iletişimine ilişkin görüşleri değerlendirilmiştir. Bu amaçla araştırmacı tarafından hazırlanan 55 maddelik 5'li derecelendirme anketi, deneklere uygulanmıştır. Veriler bilgisayar ortamında ve SPSS istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, bağımsız gruplar t testi ve varyans analizi kullanılmıştır. Varyans analizi ve t testinde güven aralığı PO.05 kabul edilmiş, PO.01 düzeyinde farklılık belirlenmesi halinde de dikkate alınmıştır. Elde edilen bulgulardan bazıları aşağıda verilmiştir. 1. Öğretmen ve yöneticilerin iletişim sorunlarının fazla olmadığı, öğretmen görüşlerinin olumlu olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. 2. Devlet İlköğretim Okullarındaki yönetici-öğretmen iletişiminin çoğu zaman başarılı olduğu, Özel İlköğretim Okullarındaki yönetici-öğretmen iletişiminin devlet okullarına oranla daha başarılı olduğu görülmüştür. 3. Öğretmenlerin mesleki kıdemlerine bakıldığında yeni göreve başlayan öğretmenlerin iletişim ortamını daha iyi gördükleri sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Thesis of High Dissertation Administrator - Teacher communication in Primary Schools Ali TAN University Of Fırat Institute of Social Sciences Department of Educational Sciences August- 2003, Page: 162 The main aim of this study is to determine Administrator - Teacher communication in respect of teacher's opinion at primary education. The study was taken form as working on Three Private, Fifteen Public Primary School from five education region and 500 teachers. Teachers' opinions on Administrator - Teacher communication were appreciated according to results of the questionnaire. For this purpose, a five step questionary having 55 items was applied to applicants. The data were analyzed using SPSS statistical analysis software. During the analysis; frequency, percentage, arithmetical average, standard deviation, independent groups T test and variant analysis have been used.