Phonological variation in informal Turkish
Günlük konuşma Türkçesi'nde sesbilimsel değişimler
- Tez No: 160246
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ENGİN SEZER, DR. EVREN ALPASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: üretimsel sesbilim, Türkçe'nin sesbilimi, edim, Türkçe'yi anadili olarak konuşanların sübjektif yargılan, generative phonology, Turkish phonology, competence, introspection
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dilbilim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZ VURAL, Özlem. Günlük Konuşma Türkçe 'sinde Sesbilimsel Değişimler, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005. Bu çalışma, Türkçe'nin gelecek zaman ekinin gösterdiği değişimleri incelemeyi amaçlamıştır. Çalışmanın asıl odağı günlük konuşma dilidir ve konuşma dilinin sesbilimsel özellikleri günlük konuşmalardan alman örneklerin incelenmesiyle açıklanmıştır. Çalışmanın amacı Türkçe'deki gelecek zaman ekinin günlük konuşma dilindeki sesbilimsel değişimlerini kapsayan kuralları teorik bir çerçeve içinde incelemektir. Bu çalışmada sözkonusu değişimler, farklı konuşma biçimleri olarak kabul edilmiştir. Ancak, bu çalışma konuyu toplumbilimsel değil tamamen sesbilimsel bir açıdan ele almaktadır. Bu yüzden konuşma biçimleri, içinde kullanıldıkları durumsal bağlamları belirlemek amacıyla değil, sesbilimsel özelliklerini ve sesbilgisel türevleri sırasında kullanılan kuralları belirlemek amacıyla incelenmiştir. Bu çalışmada Chomsky (1968) tarafından ortaya konan üretimsel sesbilimin prensipleri izlenmiştir. Çalışmada kullanılan veri de aynı prensipler doğrultusunda toplanmıştır. Veri toplama aşamasında en önemli yöntem, Türkçe'yi anadili olarak konuşanların sübjektif yargılarına başvurmak olmuştur. Çalışmanın sonucu ortaya koymuştur ki Türkçe'deki gelecek zaman ekinin standart ve günlük konuşma dilindeki değişimlerinin, biri hariç, derin yapılan aynıdır. Hepsi aynı derin yapıdan aynı kuralların farklı birleşimleri yada farklı sırada uygulanmalarıyla elde edilmektedir. Bu kuralların hemen hepsi önceden üzerinde çalışılmış ve Türkçe'nin ses sisteminde yeralan kurallardır. Diğer bir deyişle, değişimler sadece gelecek zaman ekine özel kurallar yazılarak değil, zaten varolan kuralların kullanılmasıyla elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
İİİ ABSTRACT VURAL, Özlem. Phonological Variation in Informal Turkish, Master's Thesis, Ankara, 2005. The aim of this study is to analyse the phonological free variations in Turkish future tense suffix in informal Turkish. The phonological characteristics of the future tense suffix are accounted for through an analysis of representative samples obtained from daily conversations. The purpose of this study is to provide a theoretical framework for the rules that govern the phonological variations of the future tense in standard and informal Turkish. The variations under this analysis are assumed to belong to different registers. The focus of the study, however, is purely phonological, rather than sociolinguistic. Therefore, no analysis has been attempted to determine the social contexts in which these registers are used. Rather, the forms have been analysed in order to determine their phonological features and the rules that are used in their derivations. While doing this, the principles of generative phonology as put forward by Chomsky and Halle (1968) have been followed. In data collection, the crucial term that is followed is the“introspection of the native speaker knowledge”as suggested by Chomsky (1968: 186). The results of the analysis demonstrate that the standard form of the future tense suffix and the registers under investigation, except for one, have the same underlying representation. They are all derived from the same deep structure through different combinations and different orders of application of the same set of rules. Almost all of these phonological rules were studied before and they existed in the Turkish phonological system. In other words, the variations have been derived by using natural phonological rules, not by writing extra rules that are specifically peculiar to the phonology of the future tense suffix.