Kişisel gelişim odaklı yapılandırılmış geştalt temas biçimleri grup uygulaması ve etkiliği
A structered personal-development-centered gestalt contact styles group therapy program and its effecttiveness
  1. Tez No: 160273
  2. Yazar: ÇAĞLA GÜLOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BUKET ERKAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Geştalt, Temas biçimleri, Grup terapi, Kişisel gelişim, Geştalt, Contact styles, Group Therapy, Personal development
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
VI ÖZET GÜLOL Çağla. Kişisel Gelişim Odaklı Yapılandırılmış Geştalt Temas Biçimleri Grup Uygulaması ve Etkililiği, Doktora Tezi, Ankara, 2005. Bu çalışmanın amacı, kişisel gelişim odaklı, kısa süreli, egzersizlerle bilgi aktarımının bir arada kullanıldığı, yapılandırılmış bir grup terapi paketi oluşturmayı ve hazırlanan paketin çalışan yetişkinlere uygulanmasını ve uygulanan programın etkililiğinin objektif ve sübjektif kriterlere göre değerlendirilmesini kapsamaktadır. Oluşturulan paket 21-36 yaş arası 72 çalışan yetişkine uygulanmış, karşılaştırma grubu olarak da uygulamaya tabi tutulmamış 44 kişilik bir grup ele alınmıştır. Analizlerin sonucunda uygulama grubunun ön ve son ölçümleri arasında iç içe geçme, saptırma, kendine döndürme ve benlik şeması boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu; temas, duygusal duyarsızlaşma ve kişilerarası şemalarda ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Değişimin, uygulama sonrasında öncesine kıyasla ilintili temas biçimlerinin kullanımında azalma, olumlu benlik şemasında ise artış yönünde olduğu görülmüş; katılımcıların uygulamada çalışılmış beş temas biçimi ile ilgili belirledikleri bireysel hedeflerin gerçekleştirilme oranları %75 olarak saptanmıştır. Bu bulgulara dayanarak uygulanmış olan Geştalt Temas Biçimleri Grup Terapi Paketi 'nin temas biçimlerinin daha sağlıklı kullanılmasında ve benlik şemalarının olumlu yönde değişmesinde etkili olduğu düşünülmüş; elde edilen tüm sonuçlar ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT G?LOL, Çağla. A Structured, Personal-Development-Centered Geştalt Contact Styles Group Therapy Program and its Effectiveness, Ph. D. Dissertation, Ankara, 2005. This study aims at constructing a structured short-term group therapy program, which primarily focuses on personal development and integrates the appropriation of therapeutic exercises with transfer of theoretical knowledge. In this context, the study incorporates the application of the prepared program on a population that consists of working adults, along with the evaluation of the program's effectiveness with reference to a number of objective and subjective criteria. The program is applied to 72 working adults between the ages of 21-36 - as opposed to a control group with a population of 44, who have not been subject to the program. The analyses show that there is a statistically significant difference between the pre/post-test results of the experimental group with respect to the sub-dimensions of confluence, deflection, retroflection as well as to the evaluation of self-image; whereas there is no statistically significant difference between the pre/post-test results with respect to the sub-dimensions of contact and desensitization, along with interpersonal schemes. The resulting change is observed to take the form of a decrease in the use of contact styles and an increase in positive self-image. It is also the case that the percentage of individual objective actualization on behalf of participants is found to be 75%. Accordingly, it is claimed that the Program in question does in fact have an effect on the appropriation of healthier contact styles and on the acquisition of a more positive self-image. Finally, the results are discussed in the light of related literature.