Şanlıurfa-Yeni Mahalle, Karahan Tepe, Sefer Tepe ve Hamzan Tepe yerleşimlerinin ışığı altında Güneydoğu Anadolu bölgesinde çanak çömleksiz neolitik dönem
Pre-pottery neolithic period in southeastern Anatolia under the light of Şanlıurfa-Yeni Mahalle, Karahan Tepe, Sefer Tepe ve Hamzan Tepe settlements
- Tez No: 160300
- Danışmanlar: PROF.DR. ENGİN ÖZGEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Pre-Pottery Neolithic Period, Paleolithic, Pillar, Hamzan Tepe, Karahan Tepe, Sefer Tepe, Şanlıurfa- Yeni Mahalle, Southeastern Anatolian Region
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 321
Özet
ÖZET ÇELÎK, Bahattin.“Şanlıurfa- Yeni Mahalle, Karahan Tepe, Sefer Tepe ve Hamzan Tepe Yerleşimlerinin Işığı Altında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem.”, Doktora Tezi, Ankara 2005. Bu tez çalışmasında, Şanlıurfa eski kent merkezindeki Yeni Mahalle semtinde imar faaliyetleri sonucu açığa çıkan kalıntılara dayanılarak varlığı anlaşılan Neolitik yerleşim yerinde ve Şanlıurfa'nın 10 km güneyinde yer alan daha çok önceleri bir Paleolitik açık hava istasyonu olarak kullanılmış, kısmen de olsa Neolitik dönemde küçük bir iskan görmüş Hamzan Tepe yerleşimi araştırılmıştır. Bunun dışında, Şanlıurfa'nın 63 km doğusunda yer alan ve in-situ stellerin bulunduğu Karahan Tepe ile bunun hemen 1 5 km kuzeydoğusunda yer alan ve yine in-situ stellerin ele geçtiği küçük bir yerleşim yeri olan Sefer Tepe de doktora çalışması içersinde değerlendirilmiştir. Kent merkezinde yer alan Yeni Mahalle sit alanı üzerinde modern yerleşim yer almaktadır. Tez kapsamında bu merkez de araştırılmış ve yapılan radyokarbon analizleri sonucu Yeni Mahalle profilinin M.Ö. 9500 ile M.Ö. 7580 tarihleri arasında bir zaman dilimi içinde olduğu kesinleşmiştir. Yapılan bu çalışma sonucunda, Karahan Tepe'nin Göbekli Tepe'deki II. tabaka ile Sefer Tepe'nin de Nevali Çori ile benzer özellikleri olduğu ortaya çıkartılmıştır. Hamzan Tepe yerleşiminin ise daha çok yerleşimlerin çakmaktaşı ihtiyacım karşılamak amacıyla kurulmuş küçük bir işlik ye yerleşim yeri olduğu düşünülmektedir. Eldeki buluntular ışığında; Şanlıurfa- Yeni Mahalle yerleşimini, Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem A evresinin sonu ile Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem B evrisinin ortalarına, Karahan Tepe, Sefer Tepe ve Hamzan Tepe Neolitik yerleşimlerini ise Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem B evresinin başlarına tarihlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Anahtar Sözcükler Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem, Paleolitik, Stel, Hamzan Tepe, Karahan Tepe, Sefer Tepe, Şanlıurfa- Yeni Mahalle, Güneydoğu Anadolu Bölgesi.
Özet (Çeviri)
u ABSTRACT ÇELİK, Bahattin.“Şanlıurfa- Yeni Mahalle, Karahan Tepe, Sefer Tepe ve Hamzan Tepe Yerleşimlerinin Işığı Altında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem.”, Ph. D. Dissertation, Ankara 2005. This thesis working is based on the investigations of the remains at the Neolithic Yeni Mahalle in the old centrum of Şanlıurfa which were exposed as a result of modern construction activities and, Hamzan Tepe, approximately 10 kms south of Şanlıurfa, the latter having been used as a Paleolithic open-air station and partly inhabited in the Neolithic period. In addition to the above-mentioned settlements, Karahan Tepe 63 kms to the east of Şanlıurfa, as well as Sefer Tepe 15 kms to the northeast where in-situ stelae were found have also been dealt with within the framework of the thesis. A modern settlement is located on top of the Yeni Mahalle remains in center city. According to the radiocarbon analysis Yeni Mahalle settlement profile seems to date between 9500 B.C. - 7580 B.C. The investigations have also yielded similar characteristics between Karahan Tepe and Göbekli Tepe (Level E) as well as between Sefer Tepe and Nevali Çori. It is believed that Hamzan Tepe settlement was established as a small workshop settlement which provided flint for others settlements. Under the light of findings we believe that Şanlıurfa -Yeni Mahalle settlement dates to late Pre-Pottery Neolithic A phase to middle Pre-Pottery Neolithic B phase whereas Karahan Tepe, Sefer Tepe and Hamzan Tepe settlements date to the beginning of Pre-Pottery Neolithic B phase.