İşletme faaliyet nakil akımlarının tahmin edilmesi-İMKB'de bir uygulama
Prediction of the operational cash flows of the firm-An application in the İstanbul Stock Exchange
- Tez No: 160305
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA İPÇİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Nakit akım tablosu, kar, tahakkuklar, nakit akımı, işletme faaliyet nakit akımı tahminlemesi, Cash flow statement, earning, accruals, cash flow, prediction of operational cash flow
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZET Kısakürek, M., Mustafa; İşletme Faaliyet Nakit Akımlarının Tahmin Edilmesi - İMKB'de Bir Uygulama, Doktora Tezi, Ankara, 2005. Bu çalışmada, firma için hayati öneme sahip olan nakit akımlarının tahmin edilmesiyle ilgili oluşturulan modeller test edilmiştir. İşletme faaliyet nakit akımları tahminlemesinde geçmiş dönem işletme faaliyet nakit akımlarının, karların ve tahakkukların tahminleme gücü bulunmaya çalışılmıştır. Bu amaçla tek ve çok değişkenli modeller oluşturulmuştur. Tek değişkenli modellerden değişkeni işletme faaliyet nakit akım olan model diğer, tek değişkenli modellerden daha iyi sonuç vermiştir. Çok değişkenli modeller içinde değişkenleri t -1 yılı işletme faaliyet nakit akımı, tahakkuklar ve t-2 yılma ait işletme faaliyet nakit akımı olan model diğer çok değişkenli modellerle karşılaştırıldığında işletme faaliyet nakit akımı tahminlemesinde daha iyi sonuç vermiştir. Tek ve çok değişkenli modeller karşılaştırıldığında ise çok değişkenli modeller işletme faaliyet nakit akımı tahminlemesinde tek değişkenli modellerden daha iyi sonuç verdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT Kısakürek, M., Mustafa; Predicition Of The Operational Cash Flows Of The Firm -An Application In The Istanbul Stock Exchange. Ph.D. Dissertation. Ankara 2005. In this study, given the significance for the firm, the models pertaining to the prediction of cash flows have been tested. The predictive power of cash flows of the previous periods, profits and accruals has been explored in predicting the cash flow from operations. For this purpsose univariate and multivariate models have been built. The univariate model incorparating operational cash flow of the firm has yielded better results relative to the other univariate models built for predicting cash flows. Among the multivariate models, the model having cash flow from operation belonging year t-1 and t-2 as the variables gave better results in predicting cash flow from operations of the firm when compared with other multivariate models employed in this study. It can be concluded that multivariate models that are employed in the study gave better results in predicting the cash flow from operation of the firm when compared with the univariate models employed in the study.