İnternette çizgi roman uygulamaları
Comics on the WEB
  1. Tez No: 160307
  2. Yazar: UĞUR BÜLENT SERTÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. NAMIK KEMAL SARIKAVAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: çizgi roman, grafik roman, internet, web, arayüz tasarımı, comics, graphic novel, internet, web, interface design
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
III ÖZET SERTÇELİK, Uğur Bülent. İnternette Çizgi Roman Uygulamaları, Yüksek Lisans Sanat Eseri Çalışması Raporu, Ankara, 2005. Çalışmanın birinci bölümünde çizgi roman biçiminin kökenleri incelenip türün tanımı yapılmaktadır. Amerika, Avrupa ve Japonya'da çizgi romanın ortaya çıkışı ve gelişim sürecinin anlatıldığı bölüm Türkiye'de çizgi romanın kısa bir tarihsel değerlendirilmesiyle sona ermektedir. İkinci bölümde internetin gelişimi anlatılmakta, www'in ortaya çıkışı ve internette kullanılan sayısal görüntü biçimlerini oluşturan vektörel ve biteşlerin görüntüler incelenmektedir. İnternette çizgi roman yayıncılığı için gerekli arayüz tasarım ilkeleri üçüncü bölümde ortaya konulmakta ve arayüzü oluşturan grafik öğeler; bağlantı öğeleri, tipografı, renk, sayfa düzeni ve grafik elemanlar başlıkları altında incelenmektedir. Dördüncü bölümde internette çizgi roman yayınlayan yerli ve yabancı web sitelerinden örnekler yer almaktadır. Beşinci bölümde çizgi roman yayınlayan bir web sitesi hazırlanarak, sitenin ve içinde yer alan çizgi romanların tasarım ve üretim süreçleri anlatılmaktadır. Sonuç olarak internette çizgi roman yayıncılığının yeni ve gelişmeye açık bir dal olduğu gözlemlenmiş, web ortamında yeni anlatım biçimleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT SERTÇELİK, Uğur Bülent. Comics on the Web, Thesis in Master of Arts, Ankara, 2005. In the first part of the thesis study, the roots of the comics medium are examined and a brief definition of the style is made. The part continues with the birth and development of comics in America, Europe, Japan and ends with a short historical evaluation of comics in Turkey. Development of internet and www are explained in the second part. The graphic file formats, vectoral and bitmap files, are examined, too. In the third part, interface design guides for web design are presented, and properties of interfaces, titled as; links, typography, color, page design and graphic elements are examined. The global and local web sites that publish comics are studied in the fourth part. In the fifth part, a comics web site is designed. The design and production stages of the site and the comics are explained. Finally, it is observed that comics on the net is a new and developing topic. By creating comics for the net, new graphic story-telling techniques are experienced.