L'héritage Française dans ı'oeuvre romanesque de Reşat Nuri Güntekin
Reşat Nuri Güntekin'in romanlarında Fransız edebiyatından izler
- Tez No: 160341
- Danışmanlar: PROF. DR. JALE ERLAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: frenoloji, fizyognomoni, nehir roman, karşılaştırmalı edebiyat, analoji, ortak duyarlılık, phrenology, physiognomonie, roman fleuve”, comparative literature, analogy, shared sensibility
- Yıl: 2005
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET ŞEKER Bahattin. Reşat Nuri Güntekin'in romanlarında Fransız yazınından izler, Doktora Tezi, Ankara, 2005 Karşılaştırmalı edebiyat başka kültürlerin ve edebiyatların öğrenilmesine, anlaşılmasına ışık tutan önemli bir araştırma alanıdır. Ulusal edebiyatlar arasındaki bağları incelemek ve yazarlar arasındaki ortak duyarlılığı ortaya çıkarmak, paylaşılan ya da ortak kültürün yeni ürünlerini araştırmak temel hedefleridir. Bu bağlamda, edebi eser sosyokültürel ya da sanatsal boyutta tekrar değerlendirilir ve yeni anlamlar kazanır. Tezin birinci bölümünde Zola'nın Vârite ve Güntekin'in Yeşil Gece adlı romanları arasındaki benzerlikler, kitapların yazıldığı dönemlerdeki tarihsel ve toplumsal koşullar göz önüne alınarak incelenmiştir. İki roman da Fransa ve Türkiye'nin laik eğitime geçiş dönemlerinde yazıldığı için benzer sorunları, heyecanlan ve kaygıları taşımaktadır. ikinci bölümde, Balzac'ın Les mâmoires de deux jeunes mariâes adlı romanıyla, Güntekin'in Bir kadın düşmanı adlı romanı arasındaki bağlantılar incelenirken, Balzac'ın roman kişilerini yaratırken kullandığı frenolojik ve fizyognomonik yaklaşımlara yer verilmiştir. Reşat Nuri'nin roman kişilerinin fiziksel görünümleri, ruhsal sorunları ve davranış özellikleri açısından Balzac'ın roman kişilerine benzediği konusunda saptamalar yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise, Leon Frapie'nin L'lnstitutrice de province ve Reşat Nuri'nin Çalıkuşu adlı romanları irdelenmiştir. Ünlü Çalıkuşu'nun L'lnstitutrice de province'den aparma, uyarlama olduğu iddiaları göz ardı edilmeyerek iki roman, içerdikleri temalar açısından ele alınmıştır. Kadın kahramanlara özgü idealizm ve duygusallık, olay örgüsü içinde ele alınmış, özellikle Çalıkuşu'nun Güntekin'in diğer romanlarına kaynak oluşturduğu görülmüştür.11 Sonuç olarak, Reşat Nuri'nin romanlarının belli bir temele dayandığı, bu temelin Güntekin'in yaşadığı dönemlerin toplumsal sorunlarının bir yansıması olduğu saptanmıştır. Evrensel sorunların Türk duygu ve düşüncelerine özgü bir şekilde ifade edildiği Güntekin'in romanlarının başarısı, bu ulusal özelliğini Fransız edebiyatının etkisine karşın koruyabilmesinden kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT ŞEKER Bahattin. French influence in the novels of Reşat Nuri Güntekin, Ph. D. Dissertation, Ankara, 2005 Comparative literature is a significant field of research in learning and understanding different literatures and cultures. Its main objectives are to analyse the relations between national literatures, to reveal the shared sensibilities among the writers and to investigate the new products of these shared or common cultures. In this context, the literary work is re-evaluated on socio-cultural and artistic bases that gives it new meanings. The first chapter deals with the similarities between Zola's la Verite and Güntekin's Yeşil Gece in the light of the historical and social conditions of the time they were written in. It is observed that both novels were written at a period of transition towards laicism in education in both countries and thus, convey similar problems, emotions and anxieties. In the second chapter, the connection between Balzac's Les Memoires de deux jeunes mariâes and Güntekin's Bir Kadın Düşmanı is analysed. Through a study of the methods of phrenology &“physiognomonie”used by Balzac in the creation of his characters, it is concluded that Güntekin was influenced by Balzac while creating the physical appearances, psychological problems and behaviour characteristic of his characters. A thematic approach is used in the discussion of the two novels without a disregard of the probability that Çalıkuşu might have been plagiarised or, at best, adapted from L'lnstitutrice de province. Through analyses of the sentimentality and idealism of the female characters, it is pointed out that Çalıkuşu constituted the origins of Güntekin's other novels.IV In conclusion, it is observed that Güntekin's novels reflect the social and cultural problems of his age. It is also argued that the success of Güntekin's novels, which present universal problems in accordance with the Turkish thought and sentiment, lie in the fact that they preserve their national characteristics despite the influences of French literature.