Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı anasınıflarında uygulanmakta olan eğitim programının anne-baba katılım boyutu kapsamında yapılan çalışmaların incelenmesi
Analysis of parent involment within the early childhood education program applied at Turkish Public Kindergartens
- Tez No: 160374
- Danışmanlar: PROF.DR. BELMA TUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anne-baba katılımı, okul öncesi eğitim, anasınıfı, Parent involvement, early childhood education, kindergarten
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
ÖZET DURAN, Esra. Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Anasınıflarında Uygulanmakta Olan Eğitim Programının Anne-Baba Katılım Boyutu Kapsamında Yapılan Çalışmaların incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005. Bu araştırmanın amacı, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı anasınıflarında uygulanmakta olan eğitim programının anne-baba katılım boyutu kapsamında yapılan çalışmaları incelemektir. Araştırmanın örneklem grubunu Ankara ili Çankaya ilçesindeki ilköğretim okullarında görev yapmakta olan 94 anasınıfı öğretmeni ile anasınıfına devam eden 410 çocuğun anne-babası oluşturmuştur. Araştırmacı tarafından geliştirilmiş kişisel bilgi formları ve anket formları, sırasıyla, öğretmenler ile anne-babaların demografik özelliklerini belirlemek ve anne-baba katılımına ilişkin görüşlerini belirlemek için kullanılmıştır. Araştırma sonunda elde edilen veriler uygun istatistiksel analiz yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonuçlan şu şekilde özetlenebilir: Millî Eğitim Bakanlığına bağlı anasınıflarında uygulanmakta olan eğitim programının anne-baba katılım boyutu kapsamında yapılan çalışmaların yeterli düzeyde olmadığı görülmektedir. Anne-baba katılımım destekleyecek çalışmaları yapacak eğitimcilerin bu konuyla ilgili yeterli eğitim ve donanıma sahip olmadıkları tespit edilmiştir. Diğer yandan, anne-babaların anne-baba katılımı kapsamında sergiledikleri davranışlar büyük ölçüde öğrenim durumlarıyla ve annenin çalışma durumuyla farklılaşabilmektedir. Yer yer ailedeki çocuk sayışırım da katilinim şekillenmesinde etkili bir unsur olabilmektedir. Anne-babanın çocuğun eğitim yaşantısına katılımında annenin katılımı öne çıkmaktadır. Bu bulgular, anne-baba katılımının desteklenmesi için öğretmenlerin konuya ilişkin aldıkları eğitimde birtakım düzenlemelere ihtiyaç olduğunu ve anne-baba katılımına ilişkin çalışmaların anne-babaların birbirlerinden ayrışan bireysel özellikleri dikkate alınarak ve babanın katılımındaki azlığının dengelenmesi hedeflenerek düzenlenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DURAN, Esra. Analysis of Parent Involvement Within the Early Childhood Education Program Applied at Turkish Public Kindergartens, Master's Thesis, Ankara, 2005. The purpose of this study is to analyze parent involvement within the early childhood education program applied at Turkish public kindergartens. The sampling group comprises 94 public kindergarten teachers and parents of 410 children attending public kindergartens in Çankaya District, Ankara. Teachers' and parents' demographic attributes and their opinions on parent involvement have been identified by means of questionnaires prepared by the researcher. The data gathered through these questionnaires have been analyzed with appropriate statistical analyses. Findings are as follows: Parent involvement within the early childhood education program applied at Turkish public kindergartens is not at a satisfactory level. Kindergarten teachers who are supposed to support parent involvement do not have the merits and education to do so. On the other hand, parent involvement varies with respect to parents' education and mothers' employment status to a high extent. Occasionally, the number of children in the family is influential on some aspects of parent involvement. Parent involvement is more likely to be mother involvement. These findings indicate that teachers' education on parent involvement should be redesigned, and endeavors that aim to foster parent involvement should consider individual differences between parents and aim to balance mother and father involvement.