Muhasebe bilgi sistemi ve iç kontrol: Bir otel işletmesinde uygulama
Accounting information systems and internal control: An application in a hotel
  1. Tez No: 161076
  2. Yazar: ŞÜKRAN GÜNGÖR TANÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, Muhasebe Bilgi Sistemi, İç Kontrol, Otel İşletmesi, Information, Accounting Information Systems, Internal Control, Hotel
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
İşletmeler, belirli amaçlara ulaşmak için kurulurlar ve bu amaçlarına ulaştıkları sürece faaliyetlerine devam ederler. Genelde işletmelerin kuruluş amaçlarının temeli kar elde etmeye dayanmaktadır. İşletmeler ayrıca müşterilerin ve çalışanların tatmin edilmesi, işletmenin büyümesi, topluma hizmet gibi alt amaçlarını ise bunlara verdikleri öncelik sırasına göre yerine getirirler. İşletmeleri yukarıda sayılan amaçlara ulaştıracak faktörler ise, işletme yönetiminin aldığı ve uyguladığı kararlarıdır. Belirtilen kararların alınması ise, işletmenin geçmişle ilgili bilgi sahibi olmasına ve gelecekle ilgili de öngörüde bulunmasına yardımcı olmaktadır. İşletme faaliyetlerinde muhasebe, yönetimin temel bilgi sağlama aracıdır. Karar vericiler muhasebe bilgisini doğru, etkin ve zamanlı kararlar almak için kullanmaktadırlar. Burada önemli olan, karara ilişkin olarak kullanılan muhasebe bilgilerinin doğru ve güvenilir olmasıdır. Muhasebe bilgisi doğru ve güvenilir olduğu sürece alınan kararlar etkin olacaktır. Ancak firmalar her zaman muhasebe bilgisinin doğruluğunu ve güvenilirliğini azaltan risklerle karşı karşıyadır. Özellikle otel işletmesi gibi karmaşık bir yapıya sahip ve uğraş alanı insan olan hizmet işletmelerinde bu durum daha da önem kazanmaktadır. Firmaların karşı karşıya kaldığı bu riskleri azaltmanın yolu işletme bünyesinde etkin bir iç kontrol sisteminin oluşturulması ve uygulanmasıdır. Muhasebe bilgi sistemi ve iç kontrol alanında yapılan bu tez çalışmasının amacı, muhasebe bilgi sistemi, muhasebe bilgi sisteminin işletmeler için önemi, sistemin çıktı unsurunu oluşturan muhasebe bilgilerinin güvenilir bir şekilde kullanılmasında iç kontrolün önemi hakkında bilgi sunmaktır. Çalışmada ayrıca, emek- yoğun hizmet sektörü olan ve ülke ekonomisinde önemli katkıları bulunan otel işletmelerinden, Kapadokya Dedeman Oteli 'nin muhasebe bilgi sistemi ve iç kontrol sisteminin işleyişi ve uygulamaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Businesses are founded to attain certain aims and continue their activities as long as they attain these aims. Usually, the basic aims of the business foundation is to get profit. Business fulfill their sub-aims such as satisfaction of workers and customers, growth of business and service to society according to the priority order of those factors. The factors that enable business to attain theirs goal are the decisions taken and applied by the administration. Taking the stated decisions means to help information and foresight about that business past and future. In business activities accounting is the main way of administration's getting information. Decision takers use their accounting information in order to take true, effective and timely decisions. The important thing here, is the reliability and truthness of accounting informations that are used. Yet, company are always face to face the risks that lessen the reliability and truthness of accounting information. This situtation gains importance especially in some business with a complex structure and whose activity field is human. The way of lessening these risks that threat company is to constitute and apply an effective control system in body of business. The aim of this thesis research which is made on accounting information system and internal control is to present information about accounting information system, the importance of accounting information system for business and the importance of internal control in using confidently the accounting informatin that constitutes the output of the system. Moreover, in this study, accounting information systems and internal control of running and application of Cappadocia Dedeman Hotels which is regarded as labor-dense service sector and which has considareble contribution to the economy of our country is investigated.