The relationship of managerial values, assumptions and work unit charateristics with performance management
Yönetici değerleri, varsayımları ve çalışılan bölüm özelliklerinin performans yönetimiyle ilişkisi
- Tez No: 161128
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP AYCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kültür, yönetici değerleri, yönetici varsayımları, çalışma bölümü özellikleri, performans yönetimi, Culture, managerial values, managerial assumptions, work unit characteristics, performance management IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Kültüre Uyum Modeli doğrultusunda, yöneticilerin değerlerinin, çalışanlara ilişkin varsayımlarının, ve çalıştıkları bölümlerin özelliklerinin performans yönetimi uygulamalarıyla ilişkisi incelenmiştir. Çalışmadaki model, Türkiye'deki 214 orta düzey ve üst düzey yöneticinin katılımıyla sınanmıştır. Katılımcılar beş yönetsel değeri, çalışanlarla ilgili beş varsayım boyutunu, dört bölüm özelliğim ve performans yönetim uygulamalarını ölçen sorulardan oluşan bir anketi doldurmuşlardır. Belirleyici çoklu regresyon analizleri, çalışanların değiştirilebilir ve gelişebilir olduğuna ilişkin varsayımları yüksek olan ve karmaşık işlerin olduğu bölümlerde çalışan yöneticilerin, formel performans yönetimini en yüksek düzeyde uyguladıklarını göstermiştir. Aracı çoklu regresyon analizleri kaderciliğe az değer veren yöneticilerin, çalışanların proaktif ve katılımcı olduklarını varsaydığını ve bunun sonucunda formel performans yönetimi uyguladığını göstermiştir. Performans odaklılığa değer veren yöneticiler, çalışanlarının hedef odaklı olduklarını varsaymakta ve formel performans yönetimi uygulamaktadır. Çalışmanın teorik ve uygulamaya yönelik katkıları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The present study, on the basis of the theoretical framework of the Model of Culture Fit (MCF), examined the relationship of managerial values and managerial assumptions as well as work unit characteristics with managers' performance management practices. The proposed model was tested using 214 middle- and upper-level managers from business organizations in Turkey. Participating managers completed a self-administered questionnaire which assessed five managerial values, five dimensions of employee-related managerial assumptions, four work unit characteristics, and performance management practices. Moderated multiple regression analyses revealed that managers who were high on malleability assumption and worked in units with highly complex jobs employed formal performance management practices to the highest extent. Managers who were high on proactivity assumption and who worked in highly formalized units also employed formal performance management. Mediated multiple regression analyses revealed that managers who were low on fatalism value were more likely to assume that employees were proactive and participative, and, in turn, engaged in formal performance management Managers who were high on performance orientation value assumed that employees were goal oriented, and therefore engaged in formal performance management practices. Theoretical and practical contributions of the present study were discussed.