Spor yapan ve yapmayan ergenlerin beden imajlarından hoşnut olma düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of the enjoyment level of physical appearance of adolescent secondary school students who make sport and who don't
  1. Tez No: 161152
  2. Yazar: ÖZER ORHAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÇETİN YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden imajı, Ergenlik, Spor iv, Pyhsical appearance, Adolesence, Sport
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
S A Ü, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez ÖzetiTezin Başlığı: Spor Yapan Ve Yapmayan Ergenlerin Beden İmajlarından Hoşnut Olma Düzeylerinin Karşılaştırılması Tezin Yazan: Özer Orhan Danışman: Yrd. Doç. Dr. Çetin YAMAN Kabul Tarihi: 18.07.2005 Sayfa Sayısı: VII (önkısım)+61(tez)+5 (ekler) Anabilim Dalı: Beden Eğitimi Ve Spor Bilim Dalı: Beden Eğitimi Ve Spor Öğretmenliği Bu araştırma ilköğretim okulunda okuyan 11-14 yaş grubu spor yapan ve yapmayan ergen öğrencilerin beden imajlarından hoşnut olma düzeylerinin karşılaştırılması amacı ile yapılmıştır. Araştırmanın hedeflerim gerçekleştirmek için“beden imajından hoşnut olma anketi”öğrenciler üzerinde uygulanmıştır. Anket Sakarya ili Mehmet Nuri İlköğretim Okulu'nda okuyan 11-14 yaş grubu spor yapan (n: 1 1 0) ve yapmayan (n: 1 06) toplam 216 öğrenci üzerinde uygulanmıştır. İstatistiksel çözümlemelerde t testi uygulanmıştır. Analizler sonucunda spor yapan kız ve erkek ergenlerin spor yapmayan ergenlere göre beden imajlarından daha fazla hoşnut oldukları ortaya çıkmıştır. Spor yapan kız ve erkek ergenlerin bedenlerinin genel görünümünden, yüz güzelliklerinden, beden üyelerinden, gövde bölgelerinden, göğüsler ve göğüs bölgelerinden spor yapmayanlara göre hoşnutluk seviyelerinin çok daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Sakarya Universty Insitute of SocialSciencesAbstract of Master's Thesis Title of the ThesisrComparison of the enjoyment level of physicalappearance of adolescent secondary school students who make sport and who don't.Author: Özer Orhan Supervisor: Ass. Prof. Dr. Çetin YAMAN Date: 18.07.2005Nu. of pages: VII (pre text)+61 (main body)+5 (appendies) Department: Physical Education and Spor Subfield: Teacher Of Physical Education and Spor This research has been done in order to compare enjoyment level of physical appearance between 11-14 old years adolescent secondary school students who make sport and who don't. For this reason, a survay, enjoyment of physical appearance,has been done among the students. Survay has been done among 11-14 years old secondary school students who make sport (n: 110) and who doesn't (n: 1 06), total 216 students in the city of Sakarya.“ t test ”was used in the statitical analysis. At the and of the analysis, it has been seen that schoolgirls and schoolboys who make sport enjoy their physical appearance more than who don't. It has been also seen that enjoyment level of the male and the female adolescents who make sport enjoy their physical appearances, face beauties,parts of bodies,section of bodies,breasts and chests, sexsual organs much more than who don't.