Kamu yönetiminin yeniden yapılandırılmasında bir araç olarak değişim mühendisliği
Reengineering for redesing of public administration
  1. Tez No: 161174
  2. Yazar: BESİN ÇETİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA LÜTFİ ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Değişim Mühendisliği, Kamuda Yeniden Yapılanma, Yeni Yönetim Yaklaşımları vı, Reenginnering, Reorganization of Public Administration, New Approaches to Public Administration vii
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
SÂÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Kamu Yönetiminin Yeniden Yapılandırılmasında Bir Araç Olarak Değişim Mühendisliği Tezin Yazarı: Besin ÇETİN Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mustafa Lütfi ŞEN Kabul Tarihi: 28 Temmuz 2005 Sayfa Sayısı: vii (ön kısım) + 122 (tez) Anabilimdalı: Kamu Yönetimi Bilimdak: Kamu Yönetimi Son yılların en popüler yönetimi geliştirme metotlarından biri Değişim Mühendisliği (Reenginnering veya Business Process Redesign)'dir. Batıda büyüme hızı yavaşlayan ya da ekonomideki karışıklığın etkisiyle düşüşe geçen işletmeler, can simidi olarak Değişim Mühendisliğine sarılmışlardır. Son yıllarda birbirlerine giderek yaklaşan özel yönetim ve kamu yönetimi ortak kavramları kullanmaya başlamışlardır. Bu nedenle kamu yönetiminin ve kamu örgütlerinin yeniden yapılandırılmasında değişim mühendisliği yaklaşımı ve tekniklerinden yararlanılması önem taşımaktadır. Bu sistemin özünde iş süreçlerinin ve sistemlerinin yeni baştan oluşturulması yatmaktadır. Yeniden yapılanma, bürokrasinin azaltılması, işgücünü daraltma, otomasyona geçme gibi kavramlarla karıştırılan Değişim Mühendisliği en basit şekilde yeniden başlama, yeniden tasarlama, baştan oluşturma anlamına gelmektedir. Değişim Mühendisliği, organizasyondaki verimliliği ve iş akışlarım en uygun biçim ve seviyeye getirebilmek için organizasyonel yapıların, sistemlerin, politikaların yeniden tasarlanmasıdır.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Institute of Social Sciences Abstract of Master's Thesis Title of the Thesis: Reengineering for Redesign of the Public Administration Author: Besin ÇETİN Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mustafa Lütfi ŞEN Date: 28 July 2005 Nu. Of Pages: vii (pre text) + 122 (main body) Department: Public Administration Subfied: Public Administration Nowadays one of the most popular methods is Reengineering or Business Process Redesigned. At the west, when their speed of development became slower or because of the effect of disorders of the economy, the companies had been directed to Reengineering as a life ring. Recently, private sector and public administration becoming closer to each other and, they using common concept. Because of this, it is important to utilize from Reengineering approach and methods for redesign of public administration and public sector. The main of this point is to develop the business processes from scratch. Reengineering is confused with consepts like restructring, reducing bureauceracy, restricting labor force, or passing to automation. Reengineering is planning is organizational structures, systems and policies for bringing productivity and work flows to the most appropriate level.