Temsil ve katılıma ilişkin kent konseyi ve belediye meclis yelerinin yaklaşımı: GAP Bölgesi örneği
City council and municipal council's approach to representation and participation: GAP Region sample
  1. Tez No: 393644
  2. Yazar: YETER ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Temsil, Katılım, Belediye, Kent Konseyleri, GAP Bölgesi, Democracy, representation, participation, municipal, city councils, GAP region
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Son yıllarda dünyanın birçok yerinde yönetim bir dönüşüm süreci içine girmiş, küreselleşme ve yerelleşme gibi birbirine zıt iki kavram toplumlarda büyük bir değişim yaşatmış, yerelleşme sürecine paralel olarak da yerel yönetimler gelişme göstermiştir. Demokrasinin gelişmesinde bir araç olarak görülen yerel yönetimlere verilen önemin artmasıyla birlikte içinde Türkiye'nin de yer aldığı birçok ülkede yerel yönetimlerin yeniden yapılandırılmasına yönelik reformlar yapılmıştır. Yerel yönetimler alanında yapılan bu reformlar ve günümüzde yerel yönetimlerin bu denli öneminin artması, yönetimi etkileyen aktörlere de yansımış, yönetime katılım konusu önem kazanmış ve son dönemde yapılan yerel yönetimlere yönelik yapısal düzenlemelerde yerel yönetimlerin anahtar kavramı olan 'temsil ve katılım' ön plana çıkmıştır. Özellikle de son yıllarda yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve yerel halkın toplum adına alınan kararlarda temsil ve katılımını güçlendiren kent konseyleri, Türkiye'de 2005 yılında oluşturulan 5393 sayılı belediye yasasında da öngörülmekte olup, yerel yönetimler alanında atılan büyük adımların başında gelmektedir. Yerel yönetim birimi olan belediyeler içinde barındırdıkları Kent Konseyleri vasıtasıyla, yerel halkın düşüncelerini meclise taşıyabilecek böylece merkezi yönetimle yerel halk arasında iletişim sağlanabilecektir. Aynı zamanda vatandaşların isteklerinin kent konseyleri tarafından dikkate alınması, katılım olgusunu da güçlendirecektir. Bundan hareketle çalışmada bir yerel yönetim birimi olan belediyelerin, 5393 sayılı yasasında yer alan, katılımcılığın çarpıcı bir örneği haline gelen ve yeni bir katılım mekanizması olarak tanımlanan“Kent Konseyleri”GAP Bölgesi kapsamında incelenecek olup, GAP Bölgesinde Kent Konseylerinin temsil ve katılım açısından işlevselliği ve etkin olup olmadığı alan çalışmasıyla birlikte ortaya konulmaya çalışılacaktır. Ayrıca çalışmada öncelikle konuyla ilgili literatür taraması yapılarak, bu alanda günümüze kadar yazılmış olan çalışmalar ve yayınlar detaylı bir şekilde değerlendirmeye alınmış, yerli ve yabancı literatür taranmıştır. Alan çalışması olarak seçilen GAP Bölgesinde ise Kent Konseylerinin temsil ve katılımını ölçen anket soruları uygulanmıştır. Eş zamanlı olarak Belediye Meclis Üyelerine bu konudaki tutum ve davranışını ölçen sorular yöneltilmiş, sonuçlar SPSS programında analiz edilerek yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years administration has enter into the process of conversion in many parts of the world. Globalization and localization –two opposing concepts- create a big change in societies and in parallel with process of localization, local authority has made progress. With increasing emphasis on local authority, seen as a tool in the development of democracy, in many countries including Turkey reforms have been made for the restructuring of local authority. The reforms in the field of local authority and increasing importance of local authority so much nowadays have reflected on the actors affecting administration, and with these, participation in administration issues have gained importance. Also, in the structural arrangements that are made for local authority in recent years, the key concepts of local authority“representation and participation”have come into prominence. City councils that strengthen the participation and representation of local society in making decisions on behalf of society foreseen in the municipal law number 5393, created in 2005 in Turkey and it is one of the major steps taken in the field of local authority. Municipal as a local authority unit would carry local society's thoughts to the parliament by the way of city councils thereby communication between the local society and central government would have been provided. Being taken into consideration citizen's requests by the city councils would strengthen the participation phenomenon. From this point in this study city councils that present in the municipal law number 5393 and described as a new participation movement will be examined in the scope of GAP region. City councils' efficiency and functionality in terms of representation and participation in GAP region will be exhibited with a field work. Also by making a literature review, local and foreign studies that are written in this field from past to these days have been assessed. In the field work GAP region, survey questions evaluating representation and participation of city councils have been implemented. Synchronously, questions evaluating attitude and behavior about this topic have been asked and the results have been interpreted by analyzing with SPSS program.