Küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) finansmanında yaklaşımların analizi
Analysis of alternative techniques of SMES' financing in Turkey
- Tez No: 161175
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERHAN BİLGİLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ'ler, KOBİ'lerin Finansal Yapısı, Alternatif Finansman Teknikleri, Finansal Güçlüklervu, SMEs, Financial Structure of SME' s, Alternative Financial Techniques, Financial Difficulties viu
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tez Özeti Tezin Başlığı: Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (Kobi) Finansmanında Alternatif Yaklaşımların AnaliziTezin Yazarı: Mustafa Günay Danışman: Yard. Doç. Dr. Erhan BİRGİLİ Kabul Tarihi: 22 Mart 2005 Sayfa Sayısı: XI (ön kısım) +130 (tez)+10 (ekler) Anabilimdalı: İşletme. Bilimdalı: Muhasebe ve Finansman Büyük firmalara göre daha dinamik bir yapıya ve esnek karar alma mekanizmasına sahip olan KOBİ'ler, bu özellikleriyle istihdam yaratma potansiyelini en iyi değerlendirebilecek işletmeler olarak da tanımlanmaktadır. İstihdama önemli katkılar sağlamalarının yanı sıra, büyük işletmeler için gerekli olan yatırımdan daha az bir yatırımla daha çok çeşitlilik yaratarak talep değişikliklerine yanıt verebilmeleri, yani esnek yapıda olmaları, doğal olarak ekonomik krizlerden daha az etkilenmeleri KOBİ'lerin önemli özellikleri arasında yer almaktadır. Yine, ülke ekonomisi için içsel ve dışsal yönden yararlan olan KOBİ'lerin aynı zamanda ülkemizde faaliyet gösteren işletmelerin Avrupa Birliğine uyumu çalışmalarında da önemli role sahip olduğu bilinmektedir. Ancak ülkemiz KOBİ'lerinin, mali yapılarının zayıflığı ve kredi temininde karşılaşılan güçlükler nedeniyle AB 'ye uyum ve geçiş dönemlerinde desteklenmeleri gerekliliği kaçınılmaz bir gerçektir. Çünkü KOBİ'lerin en önemli sorununu, gerek kuruluş aşamasında gerekse faaliyet halinde olsun, finansal sorunlar oluşturmaktadır. Yine, ülkemiz ekonomisinde çok önemli bir yere sahip olan KOBİ'lere yönelik henüz bir master finansal planın olmadığıda görülmektedir. Bu araştırmanın amacı, ülke ekonomisinin başarılı olması ve çağdaş gelişme düzeyine ulaşması için gerekli dinamizme sahip küçük ve orta ölçekli işletmelerin kaynak finansmanında karşılaştıkları sorunları ve nedenlerini saptamak ve alternatif çözüm önerileri getirmektir. Çalışmanın analizinde yüzdeler yöntemi, T-testi ve F-testi kullanılmıştır. İstatistik testleri SPSS paket programı yardımıyla analiz edilmiştir. Sonuç olarak, Türkiye'de KOBİ'lerin önemli finansman sorunları olduğu bulunmuştur. Bunun başlıca nedenleri arasında firma sahiplerinin aynı zamanda finans yöneticisi olması, firmalarının modern finansman tekniklerini benimsememesi ve kullanmaması ve özkaynakların yetersizliği gelmektedir. Analiz edilen 10 değişik sektörde hemen hemen aynı sonuçların bulunması ayrıca üzerinde durulması gereken bir bulgudur.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Institute of Social Sciences Abstract of PhD Thesis Title of the Thesis: Analysis of Alternative Techniques of SMEs'Financing in TurkeyAuthor: Mustafa Günay Supervisor: Yard. Doç. Dr. Erhan BİRGİLİ Date: 22 Mart 2005 Nu. Of pages: XI(pre text)+130(main body)+10 (appendix) Department: Business Subfield: Accounting and Finance Small and medium sized enterprises (SMEs) are one of the principal driving forces in economic development. They stimulate private ownership and entrepreneurial skills, they are flexible and can adapt quickly to changing market demand and supply situations, they generate employment, help diversify economic activity and make a significant contribution to exports and trade. SMEs contribute to employment growth at a higher rate than larger firms and they may well, in the long term, provide a very significant share of overall employment. SMEs increase the competitiveness of the marketplace and curb the monopolistic positions of large enterprises. Many transition economies have acknowledged that SMEs are crucial for industrial restructuring and have formulated national SME policies, programs and enterprise development policies. This study focuses on major financing problems of Turkish SMEs. One of the main internal barriers is lack of capital. SMEs are needed to build up a national/international market position and maintain national/international business relations; and needed to provide trade financing services, meet increased costs of longer credit lines. In addition to above mentioned benefits, SMEs should be supported during the integration with European Union. The most important problem of Turkish SMEs is finance related. The purpose of this study is to determine basic financial problems of Turkish SMEs and to suggest some alternative solutions. In order to accomplish the purpose of the study, t-test and F test were employed. The main statistical tests were performed by using SPSS software. The main conclusion of this study is that SMEs in Turkey have struggled with financing problems. Some of the reasons of this problem are lack of professional finance department, ignorance of modern financing methods and insufficient of equity. This result is consistent for ten different sectors analyzed in the study.