Fon akımı ve nakit akım tablosunun vergi denetiminde kullanılması ve bir örnek uygulama
Using fund folw statement and cash flow statement in tax inspeciton and an examplification
  1. Tez No: 161195
  2. Yazar: VEDAT ENDER TUNA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ERHAN BİRGİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Denetimi, Fon Alam ve Nakit Alam Tablosu VII, Tax Inspection, Fund Flow Statement And Cash Flow Statement vni
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
S AÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez ÖzetiTezin Başlığı:“Fon Akım Ve Nakit Akım Tablosunun Vergi Denetiminde Kullanılması Ve Bir Örnek Uygulama”Tezin Yazan: Vedat Ender TUNA Danışman: Doç. Dr. Erhan BİRGİLİ Kabul Tarihi: 16.09.2005 Sayfa Sayısı: vm(ön kısun)+l I7(tez)+ 8(ekler) Anabilim dalı: işletme Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bir işletmenin yatırım ve finansman faaliyetlerini ve dönem içindeki finansal durumdaki değişiklikleri kapsayan bilgileri içeren ek mali tablolardan fon ve nakit akım tabloları, temel mali tablolardan,“işletmeninin belirli bir hesap içinde sağlanan fon kaynaklan ile bu fonların kullanım yerleri ile bu dönem içinde ortaya çıkan nakit akışlarım, kaynaklan ve kullanım yerlerini detaylı bir şekilde izah etmesi”özelliği nedeniyle aynlırlar. Türkiye'de vergi inceleme elemanlan, vergi denetimleri sırasında iş yükünden ve zaman kısıtından dolayı, daha çok temel mali tablolan kullanmakta ve ek mali tablolan kullanmamaktadırlar. Bu ek mali tabloların kullanılması, parasal hareketlerin kontrolüne yardımcı olur. Bu sayede de, vergi denetiminin amaçlanna daha iyi ulaşılması sağlanır, Bu tez çalışması altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Türkiye'de vergi denetimi, ikinci ve üçüncü bölümde fon ve nakit alam tablolarının tanımı, kapsamı, amacı ile bahsi geçen tablolan oluşturan maddelerin açıklamaları ve madde bazmda izahı, teknikleri, denetim esnasında uyulması gereken ilkeler ile bu ilkelere ait kurallar, dördüncü bölümde, vergi denetiminde mali tablolardan bilanço, gelir tablosu, fon ve nakit akım tablolarının kullanılması, bunların vergi inceleme elemanı açısından önemi, anılan tablolann vergi denetimine yardımcı etkileri, beşinci bölümde fon akım ve nakit akım tablosunun kullanımıyla ilgili örnek uygulama, altıncı bölümde ise sonuç ve değerlendirme bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute of Social Sciences Abstract of Master's Thesis Title of the Thesis:“Using fund flow statement and cash flow statement in tax inspection and an examplification”Author: Vedat Ender TUNA Supervisor: AssocProf. Dr. Erhan BİRGÎLİ Date: 16.09.2005 NU. Of pages: VIII(Pretext)+117(mainbody)+ 8 (appendices) Department: Business Subfield: Accountmant Financy The fund and cash flow tables included in the additional finance statements concerning in the information related to the investment and financial of an enterprice and to the changes at the financial situation within the period differ from basic financial statements due to their special feature of“ their explanation in detail the fund sources ensured within a certain account period of the enterprice, the points where these funds are used and cash flows, the sources and using points arisen within this period”. In Turkey, during the tax controls, staffs the tax inspection generally use basic financial statements due to dense work load inadequacy time. Using addinitional financial statements help to control monetary movements. In this regard, reaching the goals of tax inspection can be much more successfully achieved. This thesis study is composed of six chapters. At the firt chapters, there is tax inspection in Turkey, at the second ve third chapters there are the defination, consept and purpose of the fund and cash flow statements together with the explanation and examination at the article basis, at the fourth chapter contains the subject of the use of balance sheet, income statement, fund flow statement and cash flow statement under the tax controls, their importance for tax inspectors, helping effects of these statements to the tax control. At fifth chapter contains practise interest to using of fund flow statement and cash flow statement At sixth chapter, there are conclusion and evaluation.